Споделяме здравния си статус чрез мобилното приложение Virusafe

В рамките на 10 дни изградихме цялата система

коронавирус, COVID-19
Източник: Unsplash

Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите да информират за текущото си здравно състояние и да има проактивна страна и от държавата, в случай че се налага. Това заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“. 
 
В рамките на 10 дни изградихме цялата система – централен регистър, който да събира информацията и да изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора. Тази информация достига до органите на МВР. Предвидени са множество интеграции с личните доктори, с общините, с МВР, пожарна и Гранична полиция, доброволци, добави Филипов. За да може информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.
 
Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет, добави Филипов.
 
Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина, каза премиерът Бойко Борисов. И няма да ходи да доказва, че не е в карантина, когато полицаите го спрат на улицата. СЗО каза категорично, че не трябва да се разхлабват мерките, подчерта още Борисов.
 
 
Изграждането на такова софтуерно решение е от изключителна полза за МЗ в неговата дейност по борбата с коронавируса. Връзката между отделните институции също е важна, тъй като са обвързани с РЗИ, лични лекари, болници, МВР, пожарна, добави министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той благодари на всички, които са участвали в разработването на софтуерното решение.
 
 
В рамките на 10 дни изградихме цялата система Това е приложение, което всеки гражданин може да свали добровoлно, така че да споделя своя здравен статус с Националния оперативен щаб, съответно здравните власти и той да достига до личния му лекар, така че те да могат превантивно да знаят какво се случва при всеки един потребител с мобилно приложение, как се развиват при него симптомите, така че да могат да вземат отношение ако се наложи предварително проактивно, каза Пламен Цеков от компанията, която е разработила мобилната апликация. Той обясни, че затова приложението събира такива данни, включително и геоданни, за да може националният оперативен щаб на база също и на разработената централна система да прави анализи къде, как могат да бъдат здравно обслужени хората, особено, ако те се превърнат в пациенти. Очаква се в неделя или понеделник то да бъде достъпно за гражданите. Казва се Virusafe.
 
„За тези 10 дни успяхме да създадем нещо, което както беше наречено по-рано, е сърцето на системата, където постъпват всички тези данни“, заяви Калин Радев от компанията, разработила централизираната система, която събира данни от множество агенции, министерства, регистри.
 
Всеки достъп до регистъра става само и единствено с цифров сертификат.
 
Без съгласието на всеки приет в болница, се вземат неговите данни и се въвеждат в регистъра, каза ген. Мутафчийски. Те се регистрират с бързо известие към РЗИ и МЗ. Това ни дава възможност да бъдат по-бързо регистрирани. РЗИ ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме. Ако пациент си е въвел доброволно здравният статус и е попълнил въпросника, автоматично ще се изпраща имейл към личните лекари, добави още Мутафчийски.
 
Трима служители на МВР имат доказан коронавирус. Не са няколко и не са приемани в болница. Състоянието им не е налагало да бъдат приемани, съобщи Мутафчийски.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че участието на гражданите в мобилното приложение е доброволно. Те могат да изразят съгласие за данните им и за тяхната локация, добави още вицепремиерът. 
 
 
21:24 | 31 Май 2020 г.

10 тийнейджърки бият и ритат в устата 13-годишна в...

21:24 | 31 Май 2020 г.
13-годишно момиче е бито жестоко от десет нейни съученички в столичния Южен парк, съобши NOVA.   Спречкването започнало чрез...
Савина Савова
18:30 | 31 Май 2020 г.

Предстои съвместна инициатива за младите хора межд...

18:30 | 31 Май 2020 г.
Предстои съвместна инициатива за младите хора между район "Възраждане и "Канал 3. Това каза кметът на столичния район Савина Са...
18:25 | 31 Май 2020 г.

От утре влизането на граждани от ЕС и Македония е ...

18:25 | 31 Май 2020 г.
България ще премахне задължителната 14-дневна карантина от 1 юни за пътници от повечето страни от Европейския съюз, но не и за тези с най...
Протест на родители срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца
-3
16:55 | 31 Май 2020 г.

Родители на протест срещу липсата на места в детск...

16:55 | 31 Май 2020 г.
Родители излизат на протест срещу липсата на достатъчно места в общинските детски градини и ясли в София. Те настояват да има ваучери за ...
14:49 | 31 Май 2020 г.

Цветомир Найденов за Васил Божков: Велинградският ...

14:49 | 31 Май 2020 г.
"Велинградският Али Баба ще ни разказва приказка за Деня на детето. Има само две особености: Този Али Баба вярна дума не казва и дел...
14:26 | 31 Май 2020 г.

От утре връщат обичайното работно време на градски...

14:26 | 31 Май 2020 г.
Градският транспорт в София възстановява от 1 юни своето обичайно работно време и последните курсове ще се изпълняват в интервала от 23:3...