Фандъкова: Обсъждаме след Великден семейства с малки деца да имат контролиран достъп до паркове

София включва доброволци в дезинфекцията на градския транспорт

Обсъждаме след Великден възможност семейства с малки деца да имат контролиран достъп до паркове Столичната община ще включи доброволци в дезинфекцията на градския транспорт. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

От четвъртък 25 граждани ще дезинфекцират превозните средства на 10 крайни спирки. Получени са за временно ползване и 8 автомобила, предоставени от "Рено Нисан България". Колите ще се ползват за доставка на храна и продукти до края на извънредното положение.

Компанията дарява общо 20 автомобила на различни общини за временно ползване. Дарението се предоставя чрез Националния логистично-координационен център към Националния оперативен щаб и със съдействието на Националното сдружение на общините в България.

Фандъкова получи автомобилите в присъствието на изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева, шефът на ГД ПАБЗН главен комисар Николай Николов, който е начело и на Националния логистично-координационен център към Националния оперативен щаб и генералният мениджър на "Рено" и "Дачия" за България Емил Гърнев.

Кметът на София отново благодари на гражданите и бизнеса за подкрепата, която получава общината и подчерта, че доставка на храна ежедневно получават около 3000 нуждаещи се.

Храна вече ще се доставя и на 180 социалнослаби семейства в районите "Подуяне" и "Красно село". Тя е осигурена от Българската храничелна банка. "Имаме много записани доброволци, които са нетърпеливи да се включат. Затова разговаряхме с част от тях дали са съгласни да помогнат с друга дейност освен доставка на храна и медикаменти. И от утре 25 от тях ще подпомагат дезинфекцията на превозните средства на градския транспорт. Тази дейност е изключително важна, затова съм разпоредила засилено почистване и дезинфекция на улици, булеварди и подлези", заяви Фандъкова.

Шест екипа на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция ще дезинфекцират днес обществени места в ромските махали в районите "Люлин", "Красна поляна" и "Слатина". От четвъртък екипи на Столичния инспекторат започват засилени проверки на собствениците на кучета заради многото сигнали, че стопаните не почистват след домашните си любимци в паркове и градини.

Иначе Фандъкова увери, че пътникопотокът в градския транспорт се наблюдава постоянно от ЦГМ. Данните показали, че в късните часове вечер голяма част от превозните средства се движат празни и затова временно се намалява работното време на линиите - до 22 часа.

Тя препоръча на хората, които пътуват с градски транспорт да носят маски в превозните средства. Фандъкова коментира и евентуалното облекчаване на мерките за забрана за разходки в паркове и в планината Витоша. "Преди 2 дни обсъждахме с премиера Бойко Борисов и проф. Мутафчийски варианти за облекчаване на част от мерките.

Четете още новини от България и света тук!

Личното ми мнение е, че в момента е най-важно да мине пикът и до края на Великден не бива да се правят промени в режима. Но след това трябва да мислим за облекчаване на мерките, особено за семействата с малки деца. Вече създаваме организация как да става това. Разговарях и със СДВР и имам уверение, че полицията ще има ресурс да контролира този достъп. Моля, софиянци за още малко търпение. Нека да мине Великден", каза Фандъкова.

19:50 | 25 Май 2020 г.

Издирва се 71-годишен мъж с деменция

19:50 | 25 Май 2020 г.
Издирва се 71-годишен мъж на име Георги Крумов Сотиров. Той е изчезнал на 22 май като последно е забелязан в района на ханчето на село Хр...
Пожар в Бобошево 4
16:13 | 25 Май 2020 г.

Пожарът в Бобошево не тръгва от старицата, а от съ...

16:13 | 25 Май 2020 г.
Пожарът в Бобошево през уикенда, при който пострада възрастна жена и изгоряха три къщи, не е бил причинен от старицата, както първоначалн...
15:52 | 25 Май 2020 г.

Тодор Чобанов: Не водете детето на градина при над...

15:52 | 25 Май 2020 г.
"Театър "София" и Народния театър ще имат сцени на открито и ще играят през цялото лято.  Ще направим всичко възможно...
15:12 | 25 Май 2020 г.

Гърция отваря въздушното си пространство. Самолети...

15:12 | 25 Май 2020 г.
Гърция обяви поетапно отваряне на въздушна граница от днес, 25 май. Планувани полети от и за България има на 27, 28 и 29 май.   ...
14:52 | 25 Май 2020 г.

Баба, останала без дом след имотна измама, се нужд...

14:52 | 25 Май 2020 г.
Маргарита Драганова, за която преди време NOVA разказа, че е останала без дом след измама с продажба на апартамента ѝ, отново е на улицат...
детски градини, детска градина
14:40 | 25 Май 2020 г.

Детските градини и яслите в София се подготвят да ...

14:40 | 25 Май 2020 г.
Последен ден на приготовления преди отварянето на детските градини и яслите в София.   Още в петък детските заведения започ...