Полиция ще контролира достъпа до храмовете по празниците, КПП-та на градовете остават (СНИМКИ)

Около 4000 храма има на територията на страната, до всички тях ще има служители на МВР

Ивайло Иванов, брифинг МВР
Източник: БГНЕС

"Искам да призова всички граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви". Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов по време на брифинг в Министерския съвет във връзка с мерките и контрола, налагани от извънредното положение в страната. 
 
"Бъдете дисциплинирани и отговорни в празничните дни. Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни и към всички останали", допълни той. 
 
 "Благодаря на патриарха и Светия Синод, че се съобразиха с искането на правителството и щаба. За нас, които трябва да изпълняваме мерките, разписани от г-н Кирил Ананиев, щеше да е много трудно, ако това не беше станало. Искам да уточня на първо масто, че МВР има за цел да помогне да зищити живота и здравето на българските граждани.", обясни Иванов.
 
 
Със заповед на МВР са спрени почивките и отпуските на всички служители. Около 4000 храма има на територията на страната, до всички храмове ще има служители на МВР, които да следят за реда.
 
Според директора на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски продължава работата на полицията по контрол във връзка с придвижването на гражданите от едно място до друго населено място.
 
Заради празниците са въведени нови мерки за охрана на църковните мероприятия.
 
"Призовавам и аз хората да има движение само когато има неотложна необходимост да се посети дадено населено място – посещение при възрастни родители, или по служебна работа. Ние няма да намаляваме нашия контрол по КПП-тата и няма да намаляваме активността на Пътна полиция да следи за нарушители по пътя. Спрени са отпуските на целия състав с полицейски правомощия, за да може да има ефективна охрана пред храмовете", допълни Терзийски.
 
 
Чисто статистически на територията на столицата има около 101 манастири, църкви и параклиси, и съобразно тези обявени противоепидемични мерки ще тече контрола на хората, допълни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.
 
Не трябва да се допуска струпване на граждани на едно място, но е възможно да възникнат конфликти. Затова призоваваме хората да се въоръжат с търпение, за да имат всички светли празници. Ангажиран е целият ресурс на СДВР, така че не очакваме проблеми, допълни Хаджиев.
 
На въпрос как конкретно ще се следи за струпване на хора, Иванов отговори, че няма да се допуска движение от различните области без наложителна причина. "Основанието „отивам на работа“ в почивните дни няма да важи, хората на първа линия работят така или иначе".
 
Вече е разпоредено местните дирекции на полицията да се срещнат с представители на църквата, за да се уточни как и къде ще се провеждат литургиите. Изискване е хората, които отиват на църква, да са с лични предпазни средства, да се спазва отстоянието между тях, в самите храмове да се допускат хора, които не създават риск за разпространение на зараза – изобщо, храмовете ще бъдат третирани като места, в които сходят много граждани – като хранителни вериги и аптеки.
 
"Призовавам всички да си останат вкъщи – едва ли има семейство без икона, - нека си стоят вкъщи и да запалят свещ вкъщи".
 
Във връзка със санкциите за нарушение на мерките, Иванов съобщи, че до момента има образувани 638 досъдебни производства , 391 преписки и 2102 акта по Закона за здравето. 
 
"Мястото на униформени служители не е в храма, затова имаме уверението, че повечето литургии ще се изнасят на открито", допълни Иванов.
 
 
Относно хората под карантина, които са с положителни проби, и дали ще има засилени проверки за тях, Иванов съобщи, че под карантина в момента са общо 24 хил. души, които се проверяват непрекъснато. "Това, че са празници, няма да повлияе на нашата работа, и хората под карантина ще се следят все така усърдно".
 
За коронавирусна инфекция са тествани служители на МВР – една група са тествани с бързи тестове – всички от КПП-тата на град Банско, имаше само 9 служители с положителна проба, но PCR-тестовете им се оказаха отрицателни.
 
"Към момента 27 служители на МВР са с потвърдени с положителни PCR-тестове, като има вече един излекуван от тях. Не мога да кажа как са се заразили – дали въз основа на работата им, - понеже са служители от всякакъв вид, чин и позиции, за които не е ясно как са се заразили“.
 
Не мисля, че на някой служител, който има съмнения за коронавирус, му е отказано да се тества, увери Иванов. На никой от служителите не им е отказано отпуска или почивка, но при по.-малките РПУ-та в страната, в които има 5-10 служители, няма как да бъде затворено и сложено под карантина.
 
От полицията напомнят, че техни служители не ходят по домовете, за да искат пари, а всички услуги са безплатни.
 
 
Има доста върнати хора от КПП-та, за които служителите на МВР са отказали да пропуснат хора с маловажни причини, допълни Иванов.
 
72 случая на денонощие са били сигналите за домашно насилие през миналата година, за март са регистрирани 77 случая на насилие, а от 1 до 5 април сигналите са 74. 
 

 

Етикети: МВР , брифинг
22:00 | 30 Май 2020 г.

Доброволци почистиха река Места от тоновете пластм...

22:00 | 30 Май 2020 г.
Река Места, разположена край разложкото село Елешница, вече е почистена. Благодарение на усилията на местните от тоновете пластмаса в рай...
19:54 | 30 Май 2020 г.

През юни температурите ще варират между 7 и 37 гра...

19:54 | 30 Май 2020 г.
Температурата през юни се очаква да бъде около нормата, която е около 20-23 градуса, за високите полета – 17-19 градуса.  ...
Йорданка Фандъкова
16:20 | 30 Май 2020 г.

Фандъкова: Възстановихме жилищата на пострадалите ...

16:20 | 30 Май 2020 г.
"Всички семейства, чийто жилища пострадаха от пожара в бл. 9 в Бухово, вече се върнаха в домовете си. Успяхме да изградим нов покрив...
15:09 | 30 Май 2020 г.

МТСП: Вече 14 дни все повече хора намират работа о...

15:09 | 30 Май 2020 г.
В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден отколкото да се регистрират като безработни в...
Пожарът на борсата в Кърналово
10:47 | 30 Май 2020 г.

Страшни са пораженията от нощния пожар на борсата ...

10:47 | 30 Май 2020 г.
Пожар унищожи снощи хале на частната зеленчукова борса край петричкото село Кърналово. Изгоря и хладилно ремарке на товарен автомобил...
07:01 | 30 Май 2020 г.

Облаци скриват слънцето и днес, след обяд - дъжд и...

07:01 | 30 Май 2020 г.
  През следващото денонощие времето ще се задържи хладно за края на май месец. В сутрешните часове в петъук облачността ще е про...