Полиция ще контролира достъпа до храмовете по празниците, КПП-та на градовете остават (СНИМКИ)

Около 4000 храма има на територията на страната, до всички тях ще има служители на МВР

Ивайло Иванов, брифинг МВР
Източник: БГНЕС

"Искам да призова всички граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви". Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов по време на брифинг в Министерския съвет във връзка с мерките и контрола, налагани от извънредното положение в страната. 
 
"Бъдете дисциплинирани и отговорни в празничните дни. Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни и към всички останали", допълни той. 
 
 "Благодаря на патриарха и Светия Синод, че се съобразиха с искането на правителството и щаба. За нас, които трябва да изпълняваме мерките, разписани от г-н Кирил Ананиев, щеше да е много трудно, ако това не беше станало. Искам да уточня на първо масто, че МВР има за цел да помогне да зищити живота и здравето на българските граждани.", обясни Иванов.
 
 
Със заповед на МВР са спрени почивките и отпуските на всички служители. Около 4000 храма има на територията на страната, до всички храмове ще има служители на МВР, които да следят за реда.
 
Според директора на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски продължава работата на полицията по контрол във връзка с придвижването на гражданите от едно място до друго населено място.
 
Заради празниците са въведени нови мерки за охрана на църковните мероприятия.
 
"Призовавам и аз хората да има движение само когато има неотложна необходимост да се посети дадено населено място – посещение при възрастни родители, или по служебна работа. Ние няма да намаляваме нашия контрол по КПП-тата и няма да намаляваме активността на Пътна полиция да следи за нарушители по пътя. Спрени са отпуските на целия състав с полицейски правомощия, за да може да има ефективна охрана пред храмовете", допълни Терзийски.
 
 
Чисто статистически на територията на столицата има около 101 манастири, църкви и параклиси, и съобразно тези обявени противоепидемични мерки ще тече контрола на хората, допълни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.
 
Не трябва да се допуска струпване на граждани на едно място, но е възможно да възникнат конфликти. Затова призоваваме хората да се въоръжат с търпение, за да имат всички светли празници. Ангажиран е целият ресурс на СДВР, така че не очакваме проблеми, допълни Хаджиев.
 
На въпрос как конкретно ще се следи за струпване на хора, Иванов отговори, че няма да се допуска движение от различните области без наложителна причина. "Основанието „отивам на работа“ в почивните дни няма да важи, хората на първа линия работят така или иначе".
 
Вече е разпоредено местните дирекции на полицията да се срещнат с представители на църквата, за да се уточни как и къде ще се провеждат литургиите. Изискване е хората, които отиват на църква, да са с лични предпазни средства, да се спазва отстоянието между тях, в самите храмове да се допускат хора, които не създават риск за разпространение на зараза – изобщо, храмовете ще бъдат третирани като места, в които сходят много граждани – като хранителни вериги и аптеки.
 
"Призовавам всички да си останат вкъщи – едва ли има семейство без икона, - нека си стоят вкъщи и да запалят свещ вкъщи".
 
Във връзка със санкциите за нарушение на мерките, Иванов съобщи, че до момента има образувани 638 досъдебни производства , 391 преписки и 2102 акта по Закона за здравето. 
 
"Мястото на униформени служители не е в храма, затова имаме уверението, че повечето литургии ще се изнасят на открито", допълни Иванов.
 
 
Относно хората под карантина, които са с положителни проби, и дали ще има засилени проверки за тях, Иванов съобщи, че под карантина в момента са общо 24 хил. души, които се проверяват непрекъснато. "Това, че са празници, няма да повлияе на нашата работа, и хората под карантина ще се следят все така усърдно".
 
За коронавирусна инфекция са тествани служители на МВР – една група са тествани с бързи тестове – всички от КПП-тата на град Банско, имаше само 9 служители с положителна проба, но PCR-тестовете им се оказаха отрицателни.
 
"Към момента 27 служители на МВР са с потвърдени с положителни PCR-тестове, като има вече един излекуван от тях. Не мога да кажа как са се заразили – дали въз основа на работата им, - понеже са служители от всякакъв вид, чин и позиции, за които не е ясно как са се заразили“.
 
Не мисля, че на някой служител, който има съмнения за коронавирус, му е отказано да се тества, увери Иванов. На никой от служителите не им е отказано отпуска или почивка, но при по.-малките РПУ-та в страната, в които има 5-10 служители, няма как да бъде затворено и сложено под карантина.
 
От полицията напомнят, че техни служители не ходят по домовете, за да искат пари, а всички услуги са безплатни.
 
 
Има доста върнати хора от КПП-та, за които служителите на МВР са отказали да пропуснат хора с маловажни причини, допълни Иванов.
 
72 случая на денонощие са били сигналите за домашно насилие през миналата година, за март са регистрирани 77 случая на насилие, а от 1 до 5 април сигналите са 74. 
 

 

Етикети: МВР , брифинг
Поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в София 17
07:28 | 02 Юни 2020 г.

Свеждаме глави в памет на Христо Ботев и на загина...

07:28 | 02 Юни 2020 г.
Днес, 2 юни, отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 144 години от ...
Плаж, море и пясъчни кули
1
07:11 | 02 Юни 2020 г.

Морската вода по-топла от въздуха на Черноморието

07:11 | 02 Юни 2020 г.
  Днес облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превали краткотраен дъжд. След обяд ...
18:26 | 01 Юни 2020 г.

Отговорите на матурата по БЕЛ са качени онлайн

18:26 | 01 Юни 2020 г.
Министерство на образованието и науката публикува отговорите на въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, ко...
магистрала Струма
17:32 | 01 Юни 2020 г.

Натоварен е трафикът по автомагистрала „Струма“ и ...

17:32 | 01 Юни 2020 г.
Натоварен е трафикът по автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Обла...
квартал Дружба
16:58 | 01 Юни 2020 г.

Започна изграждането на фитнес на открито и площад...

16:58 | 01 Юни 2020 г.
Днес започна работа по изграждане на фитнес на открито и площадка за домашни любимци в парка с езерото в Дружба. Кметът на София Йорданка...
Казанлък избра Мария Петрова за Царица Роза 2020
16:43 | 01 Юни 2020 г.

Казанлък избра Мария Петрова за Царица Роза 2020

16:43 | 01 Юни 2020 г.
Първата виртуално избрана Царица Роза 2020 е абитуриентката Мария Петрова с 3 577 потвърдени гласа. Днес тя бе официално представена пред...