Как да празнуваме Лазаровден и Цветница в период на пандемия?

Обичаят може да бъде изпълнен и ако човек си откъсне върбова клонка и си я закачи на иконата в дом

Започва Страстната седмица
Източник: БГНЕС

Започва Страстната седмица

Ива Кюркчиева, главен асистент в Института за етнология и фолклористика към етнографски музей на БАН, разказа за традициите и обичаите по време на Лазаровден и Цветница.
 
Лазаровден и Цветница предхождат  най-големия християнски празник Великден. Лазаровден е в събота седмица преди Великден, а Връбница е в неделята точно седем дни преди светлият празник.
 
Тези два празника са пряко свързани с християнската вяра. Те нямат постоянен ден в календара.
 
 
Лазаровден е свързан с библейския разказ за възкресяването на Лазар от Исус Христос. Посрещането на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и палмови клонки е пряко свързан с Цветница (Връбница), където всички действия са свързани с тази празнична обредност.
 
Двата празника са пряко свързани с възраждането на стопанската дейност. Естествено и обредните действия са подчинени на това.
 
За Лазаровден е характерен преходът от зима към лято. Много важни обичаи са свързани с него. Такъв е обичаят лазаруване при момичетата, който има и социална роля. Всички девойки, които са лазарували минават от своето детство към възможност да се омъжват. Този празник издава връзката с преходното време. 
 
Много любопитно е, че накитите на девойките от Софийско съдържат винаги елементи от сватбения костюм.
 
Момичета започват в началото на великденските пости да разучават песни и пеят на домакините и получават яйца или колачета.
 
Обичаят лазаруване завършва на следващия ден, когато е Цветница и венците изплетени от върбови клонки се пускат в реката, за да се види кой венец ще е първи.
 
По този начин избират новата кумица това също показва връзката между двата празника.
 
За свързаността между двата празника е и елементът на задушница. Има вярване за пускане на душите на мъртвите на Цветница и се извършват различни обреди, за да им бъде светло на починалите на другия свят.
 
"Смятам, че българите винаги са  били практично настроени. Обичаят може да бъде изпълнен и ако човек си откъсне върбова клонка и си я закачи на иконата в дома и по този начин да изпълни обичая без да създаде ситуация на риск, за да не се окаже, че усилията, които положихме близо месец са били напразни и да застрашим всичко постигнато за един месец", заяви Ива Кюркчиева.
22:00 | 30 Май 2020 г.

Доброволци почистиха река Места от тоновете пластм...

22:00 | 30 Май 2020 г.
Река Места, разположена край разложкото село Елешница, вече е почистена. Благодарение на усилията на местните от тоновете пластмаса в рай...
19:54 | 30 Май 2020 г.

През юни температурите ще варират между 7 и 37 гра...

19:54 | 30 Май 2020 г.
Температурата през юни се очаква да бъде около нормата, която е около 20-23 градуса, за високите полета – 17-19 градуса.  ...
Йорданка Фандъкова
16:20 | 30 Май 2020 г.

Фандъкова: Възстановихме жилищата на пострадалите ...

16:20 | 30 Май 2020 г.
"Всички семейства, чийто жилища пострадаха от пожара в бл. 9 в Бухово, вече се върнаха в домовете си. Успяхме да изградим нов покрив...
15:09 | 30 Май 2020 г.

МТСП: Вече 14 дни все повече хора намират работа о...

15:09 | 30 Май 2020 г.
В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден отколкото да се регистрират като безработни в...
Пожарът на борсата в Кърналово
10:47 | 30 Май 2020 г.

Страшни са пораженията от нощния пожар на борсата ...

10:47 | 30 Май 2020 г.
Пожар унищожи снощи хале на частната зеленчукова борса край петричкото село Кърналово. Изгоря и хладилно ремарке на товарен автомобил...
07:01 | 30 Май 2020 г.

Облаци скриват слънцето и днес, след обяд - дъжд и...

07:01 | 30 Май 2020 г.
  През следващото денонощие времето ще се задържи хладно за края на май месец. В сутрешните часове в петъук облачността ще е про...