През септември обявяват поръчка за технически проект за обход на Провадия

Трасето е с дължина от 5,3 км.

Петя Аврамова
Източник: Канал 3

През септември 2020 г. се планира Агенция “Пътна инфраструктура“ (АПИ) да обяви обществена поръчка за изработване на технически проект за строителство на обходен път на гр. Провадия с дължина близо 5,3 км с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и изработване на Подробен устройствен план – Парцеларен план. Към момента се подготвя документацията за нея, съобщиха от МРРБ.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в днешния парламентарен контрол.

Министърът посочи, че към обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнител на строителството и строителния надзор ще може да се пристъпи при готов технически проект за строителство на обходния път и след осигуряване на средства за обезпечаване на дейностите.

Тук може да откриете още новини от страната!

Аврамова напомни, че проект за обходния път е изработен през 1984 г. По трасето частично са изпълнени строителни дейности, които в началото на 90-те години са прекратени заради липса на финансиране. За възстановяване на строителството е необходимо възлагането на ново задание за проектиране предвид влезлите в сила редица нови наредби, свързани с проектирането на големи съоръжения, проекти за управление на отпадъците и други, което налага “рестарт“ на инвестиционния проект.

Въпреки финансовите ограничения, през 2019 г. са извършени ремонтни дейности за над 230 хил. лв. от бюджета на АПИ, която поддържа пътя в състояние, в което той да може да бъде използван. От началото на тази година е изпълнено монтиране на вертикална сигнализация и ограничителни системи, полагане на хоризонтална маркировка, информира също министърът.

В отговор на депутатски въпрос за състоянието на пътя Югово – Лъки – Здравец и необходимостта от извършване на рехабилитация, регионалният министър предложи през следващата седмица да бъде проведена среща с АПИ, на която да се обсъдят процедурите и начинът, по които ще се процедира неговата рехабилитация.

Тя информира, че до момента са изпълнени проучвателно-проектантски работи, които са изяснили причините за възникване на свлачище в участък от пътя и са предложени конкретни мерки за неговото трайно укрепване.

От Експертен съвет към АПИ е приет цялостно завършен технически проект за основен ремонт и реконструкция на трасето, разработен е пилотен екземпляр на Подробен устройствен план – парцеларен план.

Агенцията е предприела действия за изработването на необходимите документи, които трябва да бъдат внесени в РИОСВ Смолян с искане за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Към момента се отстраняват постъпилите забележки по проекта на ПУП-Парцеларен план, след което предстои окончателното му приемане. С това ще може да стартира производство по одобряването му от МРРБ, съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията. Следва изработване на Комплексен доклад за оценка на съответствието със съществените изисквания към строежите, включително технически контрол по част “Конструктивна“ на инвестиционния проект.

Към одобряване на техническия проект и издаване съответно на разрешение за строеж ще може да се пристъпи след приключване на отчуждителните процедури, поясни регионалният министър. 

10:28 | 02 Юни 2020 г.

Фандъкова: Визия за София са 5 приоритета, 24 дълг...

10:28 | 02 Юни 2020 г.
  Стратегическият документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, коит...
09:56 | 02 Юни 2020 г.

Четири квартала в София остават 2 месеца без топла...

09:56 | 02 Юни 2020 г.
Недоволство в 4 квартала в София заради спирането на топлата вода, съобщи NOVA.   Два месеца без топла вода ще остан...
Ремонт
09:56 | 02 Юни 2020 г.

Спира се за час движението по път I-4 от Търговищ...

09:56 | 02 Юни 2020 г.
На 3 юни, от 16 ч. до 17 ч., ще бъде ограничено движението по път I-4 София – Варна, в участъка от град Търговище, при 228-ми км, д...
Лято
09:49 | 02 Юни 2020 г.

Вижте какво лято ни очаква?

09:49 | 02 Юни 2020 г.
България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относите...
Екатерина Захариева
09:43 | 02 Юни 2020 г.

Захариева: На 15 юни се очаква пълно възстановяван...

09:43 | 02 Юни 2020 г.
Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в Европейския съюз, това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Екате...
Бойко Борисов
09:37 | 02 Юни 2020 г.

Борисов в Деня на Ботев: Мирът, човешките права и ...

09:37 | 02 Юни 2020 г.
"Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България! Мирът, човешките права и разбирателството...