Патриарх Неофит: Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира

Той увери, че Църквата днес се моли и за всички учащи, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини

патриарх Неофит
Източник: Канал 3

Патриарх Неофит оглави празничната служба и молебен по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура. Десетки миряни се стекоха в храм "Св. Александър Невски" и се помолиха за здраве и благоденствие.
 
В своето Обръщение по повод 24 май Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пожела да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура.
 
"Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България. Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура", казва Неофит в обръщението си.
 
Той увери, че Църквата днес се моли и за всички учащи, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници.
 
„В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава. Честит празник! Христос воскресе!", честити Неофит Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
„Да сме здрави. Това е най-важното. Този ден е нещо изключително. Ние сме единственият народ, който има такъв празник. Дано повече българи усетят величието му“, каза Ели Йорданова на излизане от храма.
 
„По–бързо да минават всякакви проблеми и да има повече възможности за културата. Денят няма как да не е по-специален. Все пак празнуваме възхода на нашата култура. Благодарение на нея нашият народ е оцелял“, заяви Ивайло Коцев, който е в храма с двете си деца.
 
Попитан дали ценим достатъчно езика си, Коцев твърди, че не го ценим достатъчно. „Икономическите тенденции и други така са направили, че в днешно време не ценим достатъчно езика си. Надявам се чрез децата си да успеем да постигнем това и те да разберат, че брагодарение на тази култура и писменост ще оцелее народа ни“, изрича бащата като завет тези думи.
 
 
Валентин Кръстев обаче смята, че достатъчно ценим езика си, тъй като всички сме една нация и искаме да преуспеем, но въпреки това не го пазим достатъчно.
 
„Денят е като всички други, просто ние трябва да се научим да обичаме и да бъдем добри хора“, призова той.
 
 
Валери Янев
14:24 | 15 Юли 2020 г.

Откриха невредимо момчето с аутизъм, изчезнало при...

14:24 | 15 Юли 2020 г.
24-годишният Валери Янев, който изчезна по време на пороите над столицата през миналата седмица, се завърна у дома невредим, благодарение...
13:37 | 15 Юли 2020 г.

Бойко Борисов изрази съболезнования за смъртта на ...

13:37 | 15 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования за кончината на сина на треньора ни по борба Симеон Щерев - Николай. "Бог да прост...
13:30 | 15 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Ако падне к...

13:30 | 15 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ВОТ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА   БСП внася во...
класна стая
13:21 | 15 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Какво ще учат децата в час ...

13:21 | 15 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Как д-р Дончо Дончев от доброволец в битката с Ковид-19 се прев...
Никълъс Кейдж
12:54 | 15 Юли 2020 г.

Никълъс Кейдж разсмива смолянчани (Снимка)

12:54 | 15 Юли 2020 г.
Никълъс Кейдж разсмиваше смолянчани за няколко часа от табло за съобщения на бул. "България" в Смолян, съобщи СМОЛЯН прес. Вчер...
12:47 | 15 Юли 2020 г.

Почина актьорът Васил Стойчев

12:47 | 15 Юли 2020 г.
Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 ...