Психолог: Спрете да глезите децата си, вместо това ги подгответе за реалния живот

Децата спряха да се съобразяват с родителите си, а родителите не спират да се съобразяват с децата си

Деца
Източник: pixabay.com

Деца

Много от днешните родители всячески се опитват да щадят децата си. В резултат от тези прекомерни грижи младежите често се оказват неподготвени за реалния живот, смята Д-р Алберт Вунш, психолог и експерт по въпросите на възпитанието и социалното поведение.

“Родителите всячески се опитват да щадят своите деца, в резултат от което обаче възникват сериозни проблеми: когато един ден младите хора стъпят в реалния живот, те много често се оказват неподготвени”, заяви в интервю за DW Вунш. Според него, основният проблем е, че майките и татковците се боят да влизат в конфликт с децата си и им угаждат прекалено. Така бягат от сблъсъка с тях, като в същото време не изпълняват задачата си да ги въведат в реалния живот и да ги научат на това да се справят сами.

 “Днес все по-често наблюдаваме как не децата се съобразяват с родителите си, а обратното – родителите постоянно се съобразяват с децата си. По този начин обаче възрастните се провалят в мисията да бъдат не само приятели, но и възпитатели на децата си”, допълва психологът.

Разглезените деца

Резултатът от всичко това е, че децата не се научават да бъдат търпеливи и устойчиви, а очакват само забавления. Бързо се отказват, ако успехът малко закъснее – независимо дали говорим за математика, за музика или за спорт.

Още новини от България и света четете тук

“Родителите неизменно щадят децата си, опитват се да направят живота им възможно най-лесен. Но той, животът, не е лесен. И когато утре се изправят пред някакво истинско изпитание, младите просто нямат сили да се справят с него. Моят опит показва, че колкото повече щадим децата си, толкова по-тежки са последиците по-късно. Да не говорим, че децата биват лишавани от удовлетворението, което настъпва след успех, извоюван с много усилия“, смята Вунш.

Решението

Немският психолог съветва родителите да не забравят, че по правило не е особено трудно да родиш дете, но е много трудно да го възпиташ добре – особено в днешно време, когато външните влияния са толкова силни. За децата е много важно да започнат отрано да се сблъскват с истинските житейски проблеми. Те трябва например да се научат, че преди да похарчат някакви пари, първо трябва да ги изкарат. А също и че не бива да бъдат вторачени само в собствените си желания и интереси. За да могат да постигат целите си самостоятелно и отговорно, децата трябва да се научат, че в живота не може само да взимаш – трябва и да даваш.

Ето защо е добре да им делегираме ежедневни отговорности, да не се страхуваме да бъдем строги и да не преминаваме границата от здравословната обич към опасното разглезване.

Слънчево време
06:59 | 14 Юли 2020 г.

Вятърът утихва и температурите се връщат към летни...

06:59 | 14 Юли 2020 г.
Във вторник ще е предимно слънчево, с купеста облачност в следобедните часове, като валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен изто...
протест
20:09 | 13 Юли 2020 г.

Протести в още над 10 големи града у нас

20:09 | 13 Юли 2020 г.
Протести в понеделник са обявени в поне още десет града в България. Повечето от тях започнаха в 19 часа, съобщава NOVA.   ...
Бойко Борисов
19:42 | 13 Юли 2020 г.

Премиерът честити рождения ден на своя внук Иван (...

19:42 | 13 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов честити рождения ден на своя внук Иван в официалния си профил във Facebook.   Министър-пред...
19:28 | 13 Юли 2020 г.

Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и "Калотина...

19:28 | 13 Юли 2020 г.
Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и "Калотина". Това съобщиха от ГД "Гранична полиция".   ...
Владимир Пламенов Петков
19:15 | 13 Юли 2020 г.

Издирва се 34-годишен мъж от София, в неизвестност...

19:15 | 13 Юли 2020 г.
СДВР издирва Владимир Пламенов Петков. Той е на 34 години и живее в София. От 26 май 2020 г., около 09.00 ч. е напуснал жилището си в сто...
17:07 | 13 Юли 2020 г.

Въвежда се временна организация на движението по б...

17:07 | 13 Юли 2020 г.
Отваря се за движение участъка от Околовръстен път до река Боянска на бул. „България“ и се затваря участъка от бул." Тод...