Започва фестивалът за научно-техническо творчество "От Винта!"

В него ще вземат участие над 120 млади инженери от над 7 страни по света

Руски културно-информационен център
Източник: БГНЕС

Руски културно-информационен център

На 22-24 октомври Руският културно-информационен център в София ще бъде домакин на втория Международен фестивал за научно-техническо творчество на деца и младежи "От Винта!"
 
В него ще вземат участие над 120 млади инженери от над 7 страни по света, включително Русия, България, Сърбия, Румъния, Украйна, Турция, Гърция.
 
Тържественото откриване ще се състои в 12.00ч. на 22 октомври 2020 година в Руския културно-информационен център в София (ул. "Шипка", 34), съобщиха организаторите.
 
 
Сред участниците във фестивала са големи международни експерти в областта на иновациите. Един от участниците в деловата програмата ще бъде съоснователят и управляващ директор на компания Hozint - Horizon Intelligence (Белгия) Едоардо Камили, випускник на програмите IVLP (САЩ) и "Млади лидери на Европа до 40 години", носител на наградата на Microsoft Innovation Center (2014). Той ще говори за използването на изкуствения интелект в областта на сигурността и управлението на риска.
 
Повече от 120 млади инженери от над 7 страни по света, включително Русия, България, Сърбия, Румъния, Украйна, Турция, Гърция, ще вземат участие във фестивала. По време на фестивала ще бъдат представени училищни и студентски проекти от широка гама отрасли: авиация и космонавтика; транспорт и машиностроене; ИТ технологии и изкуствен интелект; екология и селско стопанство; корабостроене и др.
 
В рамките на деловата програмата на фестивала се планират над 100 мероприятия, включително научната конференция "Техническо и научно творчество за деца и младежи: вчера, днес, утре", кръгли маси по различни аспекти на технологичното развитие, специализирани майсторски класове, лекции по изкуствен интелект и ИТ технологии, срещи по интереси, разкази за истории на успеха.
 
В допълнение, редица мероприятия във фестивала "От Винта!" ще бъдат посветени на 75-та годишнина на ядрената индустрия в Русия.
 
Също така по време на фестивала ще се проведе "Седмица на космическото братство", по време на която българските летци-космонавти ще се срещнат с участниците, ще бъде показана уникална хроника на първите стъпки в изследването на космоса, научни и образователни филми за Вселената, ще бъде открита специализирана фотоизложба.
 
Също така на площадката на фестивала ще се проведе международният етап на конкурса „МултПром-2020“, ще бъде експонирана фотоизложбата на проекта „Инженери на Победата“, ще бъде представена фотоизложба на раритети от фонда на Руския музей на космонавтиката, ще има прожекция на анимационни и документални научно-популярни филми, ще се състои научно шоу с участието на студентски колективи от вузовете на България.
 
Вторият международен фестивал за научно-техническо творчество на деца и младежи "От Винта!" в България се провежда под егидата на Министерството на промишлеността и търговията на Русия, с организационното съдействие на представителството на Россотрудничество в Република България, Руското търговско представителство в България, с подкрепата на Фонда за развитие на промишлеността, Обединената корабостроителна корпорация, холдинга "Руски хеликоптери", компанията "Росборонекспорт", в партньорство с Росатом, Национален български клуб на ЮНЕСКО, Фондация „Устойчиво развитие за България“. Партньор на научно-образователния блок е МИЦ "Композити на Русия" при МДТУ „Н. Е. Бауман“. 
Плодове
19:31 | 23 Ноември 2020 г.

Премахват следобедния „зелен коридор“ за възрастни...

19:31 | 23 Ноември 2020 г.
Следобедният „зелен коридор“ за възрастните хора в магазините ще бъде премахнат, стана ясно от думите на здравния министър пр...
Пожар
19:13 | 23 Ноември 2020 г.

Пожар изпепели няколко сергии на пазара в „Дружба“

19:13 | 23 Ноември 2020 г.
Пожар изпепели няколко сергии на зеленчуковия пазар в столичния квартал „Дружба“, научихме от „Столицата“. См...
15:46 | 23 Ноември 2020 г.

В ход е третия етап на акция "Зима" - "Безопасно ш...

15:46 | 23 Ноември 2020 г.
В ход е третата кампания в рамките на акция "Зима" - "Безопасно шофиране през зимата", насочена към водачите на мотор...
БДЖ пуска предварително билети за празничните дни покрай 6 септември
15:37 | 23 Ноември 2020 г.

Пуснаха финалния график на влаковете за 2021 г.

15:37 | 23 Ноември 2020 г.
Финалният вариант на График за движение на влаковете за 2021 г. е публикуван след въвеждането на окончателните промени от постъпилите пре...
студенти
15:17 | 23 Ноември 2020 г.

Предлагат увеличение на стипендиите за студентите

15:17 | 23 Ноември 2020 г.
Да се актуализират стипендиите на българските студенти, на докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организаци...
15:03 | 23 Ноември 2020 г.

МТСП подкрепи обучението на над 24 000 ученици в V...

15:03 | 23 Ноември 2020 г.
Обучението на 24 162 ученици в VIII клас от над 23 600 семейства беше подкрепено от Министерството на труда и социалната политика през на...