Омбудсманът иска възстановяване на инфраструктурата в столичния кв. „Дървеница“

Диана Ковачева настоява за справедливи компенсации за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД

Омбудсманът Диана Ковачева
Източник: Канал 3

Омбудсманът Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД инж. Александър Александров. В нея тя напомня на дружеството да обяви ясен график и конкретни срокове за пълното възстановяване на инфраструктурата в столичния кв. „Дървеница“, увредена след реконструкцията на топлопреносната мрежа.
 
„Отново се обръщам към Вас по повод силното гражданско недоволство сред жителите на столичния кв. „Дървеница“ във връзка с последиците от продължаващите повече от три месеца строително-монтажни дейности по топлопреносни съоръжения в района“, пише омбудсманът.
 
На 5 октомври доц. Ковачева препоръча на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. д-р Иван Иванов и на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД инж. Александър Александров да бъдат определени справедливи компенсации за всеки битов клиент, който е бил лишен от снабдяване с гореща вода по-дълго от първоначално обявения срок за ремонт на топлопреносните съоръжения в същия квартал.
 
Освен това омбудсманът поиска от инж. Александров да създаде необходимата организация и контрол за пълното и качествено възстановяване на увредената в хода на реконструкцията обществена инфраструктура.
 
На 22 октомври експерти на омбудсмана, след жалби на граждани, установиха, че инфраструктурата в квартала остава все така разбита - има непокрити изкопи (напр. пред бл. 47), липсва асфалтова настилка и тротоари, унищожени са зелени площи и детски площадки, а част от изкопите са запълнени само отчасти.
 
На места частичното ново асфалтово покритие е положено неравно и под нивото на останалата част на улицата - пред супермаркет „Зора“. А изкопите на улиците около 72 ОДЗ „Приказка без край“ са запълнени, но не и асфалтирани.
 
По тази причина жители на квартала вчера поискаха от „Топлофикация София“ да ги информира за сроковете, в които повредената инфраструктура ще бъде възстановена.
 
В писмото си до изпълнителния директор на „Топлофикация“ омбудсманът посочва, че гражданите са притеснени от факта, че на обектите не се работи всекидневно и настояват за по-добра организация на възстановителните дейности, включително - активна комуникация с жителите на района.
 
„Клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД от бл. 35 поставят също въпроса по каква причина топлопроводното отклонение към тяхната сграда, положено преди 40 години, не е подменено в рамките на тази реконструкция, докато за съседни блокове това е направено.
 
Във връзка с ремонта те също са били лишени от топла вода повече от два месеца, но за тях остава опасността от аварии по старото отклонение“, пише още доц. Ковачева.
 
 
В заключение омбудсманът отново настоява за справедливи компенсации за клиентите на дружеството, лишени от битово горещо водоснабдяване по-дълго от първоначално обявения срок.
ЦИК: Избирателната активност към 13 часа е 15,47%
15:06 | 28 Ноември 2020 г.

Шефът на ЦИК: Парламентарните избори може да се пр...

15:06 | 28 Ноември 2020 г.
Парламетнарните избори може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите на шефа на Централната избирателна к...
хотел
14:48 | 28 Ноември 2020 г.

Хотелиери и ресторантьори искат облекчаване на про...

14:48 | 28 Ноември 2020 г.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин А...
13:21 | 28 Ноември 2020 г.

Дезинфекцират обществените пространства в София ср...

13:21 | 28 Ноември 2020 г.
Извършва се ежедневна дезинфекция на обществени пространства, спирки, подходи към подлези, болнични заведения в София, съобщават от Столи...
12:16 | 28 Ноември 2020 г.

Изтича срокът на патронажната грижа в домашна сред...

12:16 | 28 Ноември 2020 г.
Изтича срокът на програмата, с която хиляди възрастни, хора с увреждания и карантинирани получават всекидневна помощ от социални работниц...
ГКПП Промахон
12:05 | 28 Ноември 2020 г.

Временно спират проверките с бързи тестове на вода...

12:05 | 28 Ноември 2020 г.
На пункта "Промахон" гръцките власти временно спират проверките с бързи тестове за Covid-19 на влизащите в Гърция водачи на тов...
детска градина
11:51 | 28 Ноември 2020 г.

Детски градини в "Красно село" и "Младост" поемат ...

11:51 | 28 Ноември 2020 г.
Столичните детски градни 124 "Бърборино" в "Красно село" и 117 "Надежда" в "Младост" ще приемат д...