Ердоган призова западните държави за твърда позиция срещу тероризма

В момента турският президент разговоря по телефона с руския си колега Владимир Путин

Реджеп Ердоган
Източник: БГНЕС

Реджеп Ердоган

Терористичната атака на летището в Истанбул, която бе насочена към невинни хора, още веднъж показва тъмното лице на терористичните организации, заяви в свое изявление президентът Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните медии.

Ердоган остро осъди атаката на летище „Ататюрк”, при която загинаха 36 души, а други близо 150 бяха ранени.

Канал 3 припомня, че взривове разтърсиха  терминала за международни полети. Атентаторите самоубийци са били трима и са се самовзиривили. Те пристигнали на аеропорта с такси. Нападателите са открили огън с калашници и са детонирали бомбите си.

Всички подробности около самоубийствения атентат четете в специалната секция на kanal3.bg.

Аеропортът, който е един от най-охраняваните, бе затворен за няколко часа, но вече е възстановил дейността си.

Турските власти предполагат, че атентатът е дело на терористичната групировка „Ислямска държава”, тъй като носи техния почерк.

Очакваме една решителна позиция срещу терористичните организации, която трябва да бъде приета от света и особено от западните държави с техните парламенти, медии и неправителствени организации”, заявява Ердоган. Той каза още, че подобно отвратително деяние, отнело живота на невинни цивилни, може да се случи на всяко едно летище по света.

Той подчертава, че Турция ще продължи борбата си срещу терористичните организации. „Турция ще продължи борбата си срещу всички терористични организации на всяка цена до края на тероризма”, закани се Ердоган.

По думите му Турция има достатъчно сила, мъдрост и потенциал да бори тероризма и предупреди за последствията, ако всички държави не успеят да се присъединят към световни усилия за побеждаването му.

„Всички лоши терористични сценарии, действия – дори се страхуваме да си помислим за тях, ще станат действителност един по един, ако всички държави не водят съвместна борба срещу терористичните организации”, изтъква Реджеп Ердоган.

Турският президент изрази своите съболезнования към семействата на жертвите и пожелава скорошно възстановяване на пострадалите.

В момента Ердоган разговаря по телефона с руският си колега Путин.

Съобщение за предстоящ разговор между двамата бе анонсирано вчера. Това е първи контакт между държавните глави на двете страни, след свалянето на руския самолет от страна на Турция в края на миналата година.

Пострадалите са транспортирани към няколко болници, където им е оказана помощ след атаката.

Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че нападател е открил огън с калашник на международния терминал преди да детонира бомбата си.

Губернаторът на Истанбул Васип Шахин заяви, че правоприлагащите органи правят оценка на участието на тримата атентатори самоубийци.

Един украински и един ирански гражданин са сред 36-те загинали при тройния самоубийствен атентат. Това са съобщили официални лица от двете държави.

Саудитска медия съобщава, че сред близо 150-те ранени има седем саудитци, които са в добро състояние.

данъци
15:01 | 04 Юни 2020 г.

До края на месеца можем да ползваме отстъпка от да...

15:01 | 04 Юни 2020 г.
На 30 юни изтича удълженият срок за първата вноска за такса смет, както и за 5% отстъпка при плащане в пълен размер на данък сгради и МПС...
14:47 | 04 Юни 2020 г.

Митрополит Иоаникий и съветници от ГЕРБ към кмета ...

14:47 | 04 Юни 2020 г.
В срок до 3 дни да бъде премахната плочата, свързана с организацията „Шри Чинмой Център“, която беше тържествено поставена от...
13:44 | 04 Юни 2020 г.

С 14 процента по-евтини парно и топла вода от юли

13:44 | 04 Юни 2020 г.
Цената на парното и топлинната енергия ще поевтинее с 14% за новия есенно-зимен сезон. Това съобщи председателят на Комисията за енергийн...
13:41 | 04 Юни 2020 г.

Деца даряват "За Героите в бяло"

13:41 | 04 Юни 2020 г.
Националната кампания на Български лекарски съюз получи поредно дарение, но този път от четирима малки пациенти. Габриела Георгиева, Март...
Фандъкова инспектира ремонта на бул. \
13:06 | 04 Юни 2020 г.

Фандъкова: През август обявяваме 1500 свободни мес...

13:06 | 04 Юни 2020 г.
1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще бъдат обявени през август. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъ...
НАП
12:58 | 04 Юни 2020 г.

НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъ...

12:58 | 04 Юни 2020 г.
Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указание към служителите си за налагане на принудителната административна мярка &bdqu...