Кене – една уникална българска шевица

Кене – една уникална българска шевица
Още по темата

Какво е кене? Малцина, извън тесния кръг на майсторките, етнографите и музейните куратори, знат, че с това име е известна една от най-фините и изящни видове шита българска дантела. Тя се изработва с обикновена игла от тънък памучен или копринен конец. Техниката е стара, разпространена в Средиземноморието и привнесена в българските земи от Изтока още през ранното Възраждане. Шитата дантела кене е овладяна до съвършенство от българката, създала истински шедьоври – копривщенските кенета.

На 28 април от 17 часа в залите на Националния етнографски музей при БАН се открива изложба, на която ще бъдат изложени едни от най-добрите образци на това изкуство. Тя носи името „Лале ли си, зюмбюл ли си… Кене” и е на доц. Недялка Ракшиева.

Всъщност доцентурата на авторката е по химия, но тя е запленена от изяществото на кенето, тя се учи на това изкуство от стара майсторка арменка. Увлечението се превръща в хоби, а след това – и в отдаденост. То носи на майсторката на занаята много радост, вдъхновение и творческо удовлетворение. Тя прилага шитата дантела като фина украса на блузи, ризи, шалове, кърпи за глава, дамски кърпички. Постигнала е свой собствен почерк в изпълнението и вариациите на мотивите, като ги обогатява с вплитане на мъниста.

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *