Кога КАТ може да ни глобява за тъмни стъкла

Кога КАТ може да ни глобява за тъмни стъкла
Още по темата

От утре КАТ започва проверка за тъмни стъкла. Всеки, за когото има съмнение, че умишлено е затъмнил прозорците на колата си, ще бъде спиран и съответно ще си отнася глобата.

Според чл. 105 в Закона за движение по пътищата се забранява „ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им„.

Има обаче и още един текст към същия член, според който „ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила„.

От цитираните по-горе текстове става категорично ясно, че задните странични стъкла няма проблем да бъдат затъмнявани, ако колата има огледала. Проблемни обаче остават челното стъкло, задното панорамно и предните странични стъкла. Относно задното панорамно стъкло никъде не се упоменава, че е забранено затъмняването му, следователно няма член в закона, на базата на който да бъдем глобявани, следователно и то отпада от притеснения. За челното стъкло е ясно, че дори да не е забранено, то не е редно.

Има автомобили, които се движат с фабрично затъмнени предни странични стъкла. Те не подлежат на санкции, но тези шофьори, които са си сложили фолио, биха били глобени.

Друг проблем

Често органите на реда пишат АКТ на основание Чл.105, ал.1 от Закона за движение по пътищата и спират автомобила от движение, но дали тези техни действия са правомерни?
Ето какво казва чл. 185 от Закона за движение по пътищата: За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв. Така би следвало спирането от движение да е неправомерно наказание, наложено от пътният полицай.

Ето и още малко информация. За да спре от движение автомобила, пътният полицай трябва да има подписана заповед от прекия офицер за налагане на ПАМ (Принудителни административни мерки), да я връчи и тя да бъде разписана. Нито един полицай няма такава заповед в джоба си, ако не е по съдебно решение или издирване. Тук идва изводът: Пътният полицай може да спре колата от движение, ако тя е технически неизправна и попада под ударите на друг член от Закона за движение по пътищата.

И това не е точно така, защото пътният полицай не е лицето, което може да се произнесе с наказание „спиране от движение“.

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *