Автобусът бил с превишена скорост в момента на катастрофата, нямал и технически преглед (ВИДЕО)

Освен това имало и редица сигнали и предписания за пътя край Своге, където стана тежката катастрофа

Сотир Цацаров
Източник: Канал 3

В момента на катастрофата край Своге автобусът се е движил с превишена скорост и освен това не е имал валиден технически преглед. Това стана ясно след извънредната среща в Министерски съвет във връзка с тежката катастрофа в Искърското дефиле, при което автобус падна от пътя, вследствие на което 16 души загинаха, а 21 са ранени – 6 от които в тежко състояние.

На база информация от тахографската шайба на автобуса той се е движел съ скорост от 53 км/ч при положение, че точно в участъка на инцидента ограничението е било 40 км/ч. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференцията след срещата и така опроверга първоначалната информация, че скоростта на рейса е била 41 км/ч. Резултатът от експертизата е станал готов минути преди началото на срещата в МС, уточни Цацаров. В тази връзка предстои да се прецени дали ще бъде повдигнато обвинение срещу водача.

Освен това се оказва, че самият автобус не е имал валиден технически преглед. За автобусите той е полугодишен, а въпросното превозно средство трябвало да го направи на 5 август. Цацаров обаче уточни, че това не означава, че то е било технически неизправно.

Още един пропуск е допуснат от превозвача. По регламент за въпросна екскурзия, окачествена като случаен прево, превозвачът е трябвало да информира предварително Министерството на транспорта, но това не е станало.

Вижте още новини по темата!

В тази връзка Сотир Цацаров обяви, че от утре разследването преминава в Националната следствена служба и то ще се води в 3 направления – действията на водача, редовността на фирмата и състоянието на пътната настилка. Оказва се, че е имало редица сигнали за състоянието на пътната настилка. От АПИ няколко пъти са давали предписания да бъдат извършени ремонти и по-добро обезопасяване на фирмата изпълнител, която поддържа пътя, но това не е станало.

"Колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" 5 пъти - последно на 27 юли - са изискали моментално стартиране на възстановителни дейности от фирмата-изпълнител, съгласно сключения 2011 година договор и течащата гаранция. Не е стартирал подобен ремонт въпреки оказания срок за приключване на тези ремонтни дейности по целия път, а именно - 15 август", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, като уточни, че това се е налагало, след като  пътните инциденти в участъка са се увеличили поради лошото сцепление на асфалта.

"Имаме данни от началника на РУ – Своге, който е изпратил 3 сигнални писма до АПИ и до всички други органи, които са свързани с необходимостта от обезопасяване на няколко пътни участъка в съответното трасе, включително и там, където е станало произшествието. В сигналите се посочва, че трябва спешно обезопасяване на участъка и към този момент не са предприети мерки за подмяна на асфалтовото покритие. В едно от писмата от 27 ноември 2017 г. се посочва следното: "От началото на 2017 г. в този участък са настъпили 6 ПТП-та с един загинал и шестима ранени. Въпреки въведеното ограничение за движение от 40 км/ч и съобразяване на водачите с него, поради лошото сцепление с асфалтовото покритие водачите губят контрол, навлизат в насрещното платно и реализират катастрофи". Ще проверим начина на ремонта на конкретния пътен участък. Ще проверим цялата документация и цялата процедура по паспортизацията на пътя след изпълнението му като такъв с отлично качество, както и всички сигнали с действия на АПИ и действия на конкретния изпълнител“, обяви Цацаров и изтъкна, че ограничението от 40 км./ч. е било поставено в резултат на констатираните нарушения на асфалтовата покривка.

"Началният анализ показва, че не може да изключим нито една версия като причина за катастрофата", обобщи главният прокурор.

Иначе самият шофьор е и един от двамата собственици на компанията превозвач. Той е шофьор с „С” категория от 1977 г., а от 1991-ва има всички допълнителни професионални категории.  Имал 2 наказателни постановления и 7 фиша – главно за неправилно паркиране и непоставен колан. Нито едно от нарушенията му не е свързано с употреба на алкохол. Към момента на катастрофата също не е бил под въздействието на алкохол или упойващи вещества.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че вече е извършена проверка на фирмата превозвач "Мобилус - 5" и не са открити нарушения. Тя има валиден лиценз и доказана финансова стабилност. Регистрирана е в Божурище и разполага с 6 автобуса. При това тя е била цялостно проверявана през април. Пропуск обаче е неуведомяването на Министерството за въпросния курс през Искърското дефиле и изтеклия наскоро технически преглед на катастрофиралия автобус. Машината е с дата на първа регистрация през 2001 г., а за последно е минала технически преглед през февруари.
 

Етикети: катастрофа , Своге
коронавирус
10:47 | 04 Юни 2020 г.

Втори болен от коронавирус от Разградско се лекува...

10:47 | 04 Юни 2020 г.
Потвърден е нов случай на заболял от COVID-19 от Разград, който обаче се лекува в Русе. По данни на Регионалната здравна инспекция ст...
Деца
10:16 | 04 Юни 2020 г.

Психолог: Спрете да глезите децата си, вместо това...

10:16 | 04 Юни 2020 г.
Много от днешните родители всячески се опитват да щадят децата си. В резултат от тези прекомерни грижи младежите често се оказват неподго...
Момиче
09:47 | 04 Юни 2020 г.

Започват проверки на слънчеви очила и надуваеми де...

09:47 | 04 Юни 2020 г.
Инспектори от Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГД НП) към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) з...
09:46 | 04 Юни 2020 г.

Измамници предлагат спирт за горене вместо дезинфе...

09:46 | 04 Юни 2020 г.
Нова измама в интернет. Търговци предлагат спирт за горене вместо дезинфектант в социалните мрежи, установи проверка на контролните орган...
09:35 | 04 Юни 2020 г.

Доц. Ангел Кунчев: Продължете да носите маски, ако...

09:35 | 04 Юни 2020 г.
"При събирането на много хора на църковните празници вероятно се е получило заразяване на повече хора. Планът е рестрикциите и огран...
08:51 | 04 Юни 2020 г.

80-годишна баба дари пенсията си на болницата в По...

08:51 | 04 Юни 2020 г.
80-годишна жена дари пенсията си на болницата в Попово като израз на благодарност. Малката сума, с която жената живее скромно, е предназн...