БАБХ с радикално предложение: Да се криминализира домашното отглеждане на кокошки

Трябва да се вземат мерки, за да се защити бизнеса, обяви д-р Дамян Илиев

Дамян Илиев
Източник: БГНЕС

Дамян Илиев

Насред протеста на птицефермерите пред Българската агенция по безопасност на храните заради мерките срещу птичия грип от Агенцията излязоха с радикално предложение – да се криминализира отглеждането на птици в нерегистрирани обекти. Или иначе казано мнозината хора, които си отглеждат кокошки в дворовете в домовете си.

Шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев припомни, че през 2017 г. е имало 11,7 млн. лв. компенсации за птичи грип, а до 30 октомври 2018 г. са 426 хил. лв.

"В исторически план в Германия през 2017 г. имаше над 300 случаи на регистриран птичи грип на диви птици, като имаше 5 огнища. А в България – 30 случая при диви птици и около 87 ферми с птичи грип. Фактите показват, че мерките, които се взимат в България за ограничаване на заболяването, са лоши. По тази причина и заради това, че влизаме в сезон, в който птичият грип влиза в своя пик – от сега до края на май, и във връзка с това, че около регистрираните ферми с птичи грип започнаха да се появяват огнища, и във връзка с това, че имаме повтаряемост на фермите, ние трябва да вземем мерки, които не са лесно приемливи от бизнеса", обяви Илиев, цитиран от "Фокус".

Директорът на БАБХ посочи, че агенцията е имала критики по отношение вземане и истинност на проби и затова днес са се провели две срещи – с фермери, занимаващи се с кокошки, и с такива, занимаващи се с патици.

Вижте още новини от България!

"Първото ни предложение, което направихме на първата среща, беше районите, в които има повтаряемост на заболяването, да бъде спряно зареждането до 1 юни – това са Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Там да се забрани организирането на панаири, пазари, заселване на птици в птицевъдни обекти и за дивеч. И като изтече този срок, да вземем мерки какво да правим. Това предложение не беше прието добре. С тези, които се занимават с кокошки, стигнахме до извод, че ограничението е по-добре да бъде на общински принцип или на определена зона", обясни д-р Илиев и посочи, че и с представителите на патичарския бизнес се е стигнало до същия извод.

Той уточни, че утре отново ще се проведе среща с тях и очаква на нея те да дойдат при него с готови предложения в писмен вид. По думите му заповедите трябва да бъдат написани така, че да отговарят и на европейските изисквания, защото иначе ще имаме санкции.

"Големите фермери са изключителни професионалисти, но в същото време имаме и малки задни дворове, които не са регистрирани и носят опасност за големия, индустриалния бизнес. Така че всички мерки, които трябва да вземем, е да защити бизнеса в тази посока – той да продължава да работи и да е безопасен. И ние предлагаме засилен контрол и други мерки. Има неща, които са свързани и с нормативна база, и със законодателство. И всички се съгласихме, че може да се мисли за криминализиране на някои действия, които водят до това, че държавата губи много пари и в същото време подлагат на риск добрите фермери. Предлагаме да се криминализира отглеждането на животни в нерегистриран обект. За тези обекти ние имаме програма за контрол, но там, където не знаем, че съществуват такива, това нещо се явява проблем за големите ферми", обяви д-р Илиев.

Иначе шефът на БАБХ успокои обществото и обяви, че няма опасност за хората от заразено с птичи грип месо.

Попитан как БАБХ ще отговори на изказвания на протестиращи птицевъди, които се намират в този момент пред сградата на агенцията, че пробите с птичи грип са манипулирани, той отговори: "Променяме процедурите, за да можем да дадем гаранции и на двете страни, че пробите не се манипулират. Ще направим процедурите за вземане на проби така, че нито едната, нито другата страна да може да се съмняват".

Д-р Илиев обясни, че всички мерки, които БАБХ взима, са такива, че да дават доверие в страните, с които България търгува, защото иначе изобщо няма да има търговия.

"Всичко трябва да е така, че подписът под един сертификат за износ трябва да буди доверие", коментира той.

 

Етикети: БАБХ , птици
протест
07:39 | 27 Октомври 2020 г.

Полицейските протести за по-високи заплати в стран...

07:39 | 27 Октомври 2020 г.
Пореден протест на служителите на МВР. След Кърджали, Варна и Шумен днес униформените ще се съберат в Бургас.   Поводът за ...
Заведение
07:10 | 27 Октомври 2020 г.

Собствениците на заведения обсъждат мерките за спр...

07:10 | 27 Октомври 2020 г.
Собствениците на нощни заведения се събират на национално събрание.Те ще обсъдят какви мерки ще предприемат, за да запазят бизнеса и рабо...
слана
06:55 | 27 Октомври 2020 г.

Слънчев последен вторник на октомври

06:55 | 27 Октомври 2020 г.
Над по-голямата част от страната времето във вторник, 27 октомври, ще е ясно и предимно слънчево.   Мъгли и ниска облачност ...
Протест
21:46 | 26 Октомври 2020 г.

110 вечер на антиправителствени протести в столица...

21:46 | 26 Октомври 2020 г.
110-та вечер на антиправителствени протести в София. Участниците по традиция се събраха при фонтана пред Президентството.   ...
коронавирус COVID-19
20:42 | 26 Октомври 2020 г.

7 случая на COVID-19 в дом за възрастни в село Мед...

20:42 | 26 Октомври 2020 г.
Регистрирани са случаи на коронавирус в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в поповското село Медовина. Диагнистицирани са пет...
коронавирус, ковид, covid
18:15 | 26 Октомври 2020 г.

Русе е в червената зона на COVID-19

18:15 | 26 Октомври 2020 г.
Русе се намира в "червената зона" на COVID-19, след като 14-дневната заболеваемост достигна 163 на 100 000 души". Това съо...