Гешев: Прокуратурата беше подложена на безпрецедентен натиск от президента на България и приближени политически сили (ВИДЕО)

Радев иска зависима прокуратура, която да си затваря очите пред грабежите, допълни обвинителят

Иван Гешев
Източник: Канал 3

Прокуратурата беше подложена на безпрецедентен натиск от президента на България и приближени политически сили, каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.
 
"Прокурорите се гордеят, че работят за българските граждани, а не за олигархията, допълни той. Няма да на спрат милиардите на олигархията и заплахите срещу прокурори", каза Гешев. 
 
Той в цялата си реч наричаше президента само "Радев" и подчерта, че това е умишлено заради поведението му като политически лидер. Гешев каза, че Радев говори за светлина, но се съюзява с тъмнината. Той иска зависима прокуратура, която да си затваря очите пред грабежите, допълни обвинителят.
 
Главният прокурор подчерта, че прокуратурата работи с доказателства и не е неин кадрови проблем, че Узунов получава решения на ВАС преди да са публикувани и преди да са подписани, че съдейства за заличаване на криминална регистрация и редица други действия. Единственото, което интересува българската прокуратура е наличието или липсата на доказателства за престъпления. Намерени са 5 кашона документи с гриф "секретно, а Обществото ще бъде запознато най-подробно с тези дела. "Г-н Радев трябва да даде ясен отговор на българското общество, знаел ли е или не за цитираните обстоятелства.", каза Гешев.
 
 
Той припомни, че единственият недосегаем човек е именно президентът, затова ще се чака решение на Конституционния съд за неговия имунитет. От прокуратурата са готови да изчакат края на мандата му, за да се установи дали трябва да му се потърси отговорност. 
 
"За нас няма недосегаеми, независимо дали става въпрос за политик, олигарх или дребен чиновник. Това е безпрецедентно след 1989 г. Прокуратурата работи само с доказателства и честните хора няма защо да се притесняват от българската прокуратура", каза Иван Гешев. 
 
Главният прокурар подчерта, че сме република и нямаме кралско семейство и казва това заради тиражираните лъжи, че действията спрямо президентството са провокирани от негови изказвания. 
 
"Недопустимо е държавен глава да нарече прокуратурата "мафия". Това уронва престижа на държавата и е груба намеса в независимата съдебна власт. Действията на прокуратурата бяха рутинни действия срещу президентски чиновници.", каза още Гешев.
 
"Докато аз съм главен прокурор единственото важно е законът да се прилага за всички. Ще уведомя Европа за безпрецедентния политически натиск и опитът за унищожаване на независимата прокуратура. Горд съм, че съм главен прокурор на България. За мен е чест!", завърши изявлението си главният прокурор. 

дрегер
14:15 | 03 Август 2020 г.

Ранно запразнила жена, счупи дрегера в Кърджалийск...

14:15 | 03 Август 2020 г.
Две бързи производства са образувани в Кърджали за каране в пияно състояние. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.   ...
13:58 | 03 Август 2020 г.

Започна процедура за разкриване на 200 щатни бройк...

13:58 | 03 Август 2020 г.
В изпълнение разпореждане на министър-председателя, през настоящата бюджетна година, въпреки извънредното положение в страната, бяха заде...
артефакти
12:25 | 03 Август 2020 г.

5934 достигна броят на иззетите артефакти от офиса...

12:25 | 03 Август 2020 г.
5934 достигна броят на иззетите от офис на ул. „Московска“ №43 предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности. Т...
12:17 | 03 Август 2020 г.

Прокуратурата проверява записите, за които се твър...

12:17 | 03 Август 2020 г.
Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес, Софийска градска прокуратура предоставя информация з...
СДВР
11:42 | 03 Август 2020 г.

Един човек в неадекватно състояние и без документи...

11:42 | 03 Август 2020 г.
Снощи от протестиращите е подадена информация за две лица, които са в неадвекватно състояние и са имали неадекватно поведение. Едният е б...
Георги Терзийски
10:06 | 03 Август 2020 г.

Георги Терзийски: Забранени са демонстрациите в об...

10:06 | 03 Август 2020 г.
Законът забранява провеждането на демонстрации в обхвата на републиканските пътища, които водят до застрашаване безопасността на движение...