Шефът на Следствието: Как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на президент или премиер?

Опитвам се да си обясня странната и непровокирана реакция на президента с емоция, казва Борислав Сарафов

Борислав Сарафов
Източник: Канал 3

Държавният глава по Конституция следва да олицетворява единството на нацията и статутът му изисква да проявява дължимото уважение към другите институции и власти, казва в интервю за "24 часа" зам.главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод апела на държавния глава към протестиращите да изметат мафията от прокуратурата и изпълнителната власт.
 
"Конкретно нашата конституционна рамка е основана на разбирането за разделение, но и взаимодействие на властите. Разбирам, че президентът действа от призмата на политик – негово право е да дава политически оценки, но същевременно всяка политическа атака към независимата съдебна власт, част от която е и прокуратурата, е недопустима в правова държава", казва Сарафов. Самият той търси отговор за реакцията на Румен Радев и се надява тя да е плод на емоция след ареста на двама негови служители.
 
"Опитвам се да си обясня странната и непровокирана реакция на президента с емоция. Дано да съм прав и да е само емоция, а не признак за по-трайни негативни настроения към независимостта и неприкосновеността на другите власти - в случая съдебната", коментира той.
 
 
"Надявам се да е било емоция, която вече е отминала. Но ако не е било емоция, а трайна и осъзната позиция, това вече е опасно за правовия ред.
 
Ако държавният глава вижда прокуратурата като мафиотска организация, той трябва да се замисли, че отправя обвинение към повече от 2000 прокурори и следователи, които ежедневно изпълняват съвестно служебните си задължения в полза на обществото.
 
Разбира се, черни овце има и в нашето стадо, но те са единици. Позицията на държавен глава предполага отговорност и премереност на изказванията", категоричен е Борислав Сарафов.
 
Магистратът припомня още, че разследващите органи у нас могат да извършват всякакви действия, като се опират на НПК, а в случая с двамата секретари на президента - имат и съдебно разрешение. Сарафов е категоричен, че имунитет има само президентът, не и неговите служители. Зам.главният прокурор е убеден, че атаката срещу Иван Гешев е по причина, че прокуратурата е сменила стила си на работа, а самият главен прокурор има впечатляваща енергия за работа.
 
 "Ако постигнеш резултат по сигнал, внесен от политик - прокуратурата е добра и трябва да се уважава, но ако предприемеш действия срещу политик - прокуратурата е лоша и трябва да се извади от съдебната власт", коментира Борислав Сарафов.
 
Законът и правото определя действията на прокуратурата, припомня още заместникът на Гешев. "Който, като политик незаслужено ругае прокуратурата, за да трупа дивиденти, като гражданин реже клона, на който седи. Защото, ако утре той бъде пострадал от престъпление, ще разчита за защита на същата тази прокуратура", напомня още Борислав Сарафов.
дрегер
14:15 | 03 Август 2020 г.

Ранно запразнила жена, счупи дрегера в Кърджалийск...

14:15 | 03 Август 2020 г.
Две бързи производства са образувани в Кърджали за каране в пияно състояние. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.   ...
13:58 | 03 Август 2020 г.

Започна процедура за разкриване на 200 щатни бройк...

13:58 | 03 Август 2020 г.
В изпълнение разпореждане на министър-председателя, през настоящата бюджетна година, въпреки извънредното положение в страната, бяха заде...
артефакти
12:25 | 03 Август 2020 г.

5934 достигна броят на иззетите артефакти от офиса...

12:25 | 03 Август 2020 г.
5934 достигна броят на иззетите от офис на ул. „Московска“ №43 предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности. Т...
12:17 | 03 Август 2020 г.

Прокуратурата проверява записите, за които се твър...

12:17 | 03 Август 2020 г.
Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес, Софийска градска прокуратура предоставя информация з...
СДВР
11:42 | 03 Август 2020 г.

Един човек в неадекватно състояние и без документи...

11:42 | 03 Август 2020 г.
Снощи от протестиращите е подадена информация за две лица, които са в неадвекватно състояние и са имали неадекватно поведение. Едният е б...
Георги Терзийски
10:06 | 03 Август 2020 г.

Георги Терзийски: Забранени са демонстрациите в об...

10:06 | 03 Август 2020 г.
Законът забранява провеждането на демонстрации в обхвата на републиканските пътища, които водят до застрашаване безопасността на движение...