Прокуратурата с позиция в защита на прокурор от СГП

Боряна Бецова не се е ползвала, нито се ползва от персонална протекция, въпреки направените превратни тълкувания, според позицията

прокуратура
Източник: Канал 3

Дирекция "Публична комуникация" в Прокуратурата на Република България защити прокурор от СГП от медийни атаки. Реакцията е във връзка с публикацията "Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“ от 08 юли 2020 г. на българската редакция на сайта "Свободна Европа“ с автор Борис Митов, съобщават оттам.
 
Дирекция "Публична комуникация“ намира за необходимо да обърне внимание, че съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика, посочени като основополагащи принципи на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Повод за настоящия извод са следните факти:
 
Впечатление прави, че авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП), ангажирани с визираното в публикацията производство. В същото време аудиторията не е информирана, че решенията по случая се взимат и от тримата магистрати.
 
Публикацията съдържа и отделни примери от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за период от няколко години, като чрез тях се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните ѝ задължения. За сведение – статистическата справка сочи, че само за 2019 г. прокурор Боряна Бецова е наблюдавала 37 преписки и 54 досъдебни производства.
 
 
Дори само този факт е показателен за преднамереното отношение на автора. Нещо повече – по всеки от извадените от контекста казуси от работата на прокурор Боряна Бецова фактите са различни от представените:
 
"Опитът на "Биволь“ с Боряна Бецова“ или случая с "бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов“ - не отговаря на истината, че преписката е прекратена поради изтичане на давностния срок.
 
В материалите по преписката се съдържа писмо от Службата по заетостта в гр. Париж, Франция, според което: "няма данни за извършени плащания без правно основание“. Казусът е бил обект на обсъждане и на работна среща от европейски и български прокурори, които са стигнали до заключението, че няма извършено престъпление.
 
"Сигналът на "Протестна мрежа“ - извършените данъчни ревизии на физически лица не са установили данъчни нарушения. При това положение наблюдаващият прокурор, който и да е той, няма как да ангажира наказателна отговорност за данъчно престъпление, поради което преписката е прекратена.
 
"Делото срещу Христо Бисеров“ - публично известно е, че властите в Швейцария отказаха разкриването на банковата тайна, което възпрепятства доказването на твърдяното данъчно престъпление. Обстоятелство, което става известно едва след образуването на делото, и на практика не позволява доказването на тезата на прокуратурата.
 
"Процесът срещу Даниел Митов“ - прокуратурата е провела множество действия по събиране и анализиране на голям обем доказателства. Постигната е осъдителна присъда на първа инстанция по отношение на Христо Ангеличин, заместник-министър на външните работи, което е показателно за прецизната работа на прокуратурата.
 
Що се отнася до финалния изход от случая – трябва да е ясно, че доказването на дадено престъпление се основава и на съответната нормативна база, с която прокурорите са длъжни да се съобразяват.  
 
По повод твърдението, че "въпреки тези неуспехи на Боряна Бецова, кариерата ѝ върви във възходяща линия“ - авторът следва да е наясно, че повишаването на магистратите се извършва по установения ред и при наличие на определени условия. Внушението, че прокурор Бецова е върховен магистрат, освен невярно, е само по себе си противоречащо на тезата на публикацията, в която се визира производство, образувано и водено от прокурори при СГП.
 
Наред с това Боряна Бецова не се е ползвала, нито се ползва от персонална протекция, въпреки направените превратни тълкувания. Принципна позиция на Прокуратурата на Република България е да защитава доброто име и професионалната неприкосновеност на всеки прокурор, следовател и съдебен служител, станал обект на злонамерени атаки.
 
Наред с всичко изброено дотук, Дирекция "Публична комуникация“ намира за нужно да подчертае, че с публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията.
 
Видно е, че публикацията е поставена в секция "Новини“ на сайта на българската редакция на "Свободна Европа“, а не в секция "Мнение“, което би придало съвсем друго значение на материала.
 
Вярваме, че работещите в българската редакция на "Свободна Европа“ журналисти ще се съобразят със стандартите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) и ще се придържат стриктно към принципите на етичната журналистика, която изисква да се посочи невярното и да се съобщи вярното.
Етикети: прокуратура , СГП
10:57 | 24 Септември 2020 г.

Готвят нов политически пърформанс пред Съдебната п...

10:57 | 24 Септември 2020 г.
Нов политически пърформанс се подготвя за събота пред Съдебната палата в София, където ще се проведе гласуването и евентуалният избор на ...
10:30 | 24 Септември 2020 г.

Засилени проверки за лицензиране на музика във фит...

10:30 | 24 Септември 2020 г.
Засилени проверки за лицензиране на музика, пускана на територията на фризьорските салони, стартираха от Министерството на културата. Инс...
присъда
09:23 | 24 Септември 2020 г.

Гледат мярката на Цветан Панков, осигурявал чадър ...

09:23 | 24 Септември 2020 г.
Съдът решава днес дали да остави в ареста бившия заместник-шеф на отдел „Наркотици” в ГДБОП Цветан Панков. Той беше задържан ...
Иван Гешев
16:54 | 23 Септември 2020 г.

Гешев уведоми МВнР, че руски дипломати шпионирали ...

16:54 | 23 Септември 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на терито...
15:39 | 23 Септември 2020 г.

Всеки час извънреден труд на полицаите ще се запла...

15:39 | 23 Септември 2020 г.
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за МВР, които предвиждат всеки положен извънреден труд от полицаите да се компенсира. ...
задържани
12:00 | 23 Септември 2020 г.

Извършители на четири престъпления са задържани сл...

12:00 | 23 Септември 2020 г.
Спецакцията е била извършена съвместно от прокуратурата и полицията навръх Деня на независимосттаЗадържани са извършителите на 4 престъпл...