Майката на самоубилия се съдия: Синът ми беше подложен на нечовешки натиск от Калоян Топалов (Видео)

Ако напуснеш, никога няма да видиш кариерно развитие, плашел шефът на СГС самоубилия се съдия

Майката на съдия Цветан Ценов - Маша Стоянова
Източник: Канал 3

Майката на съдия Цветан Ценов - Маша Стоянова

Скандални разкрития пред Канал 3 направи майката на самоубилия се съдия Цветан Ценов. Дни преди смъртта си той е бил подложен на прекомерно претоварване и психически тормоз от страна на ръководството на Софийския градски съд в лицето на председателя Калоян Топалов и на заместничката му Радостина Данаилова. Те му отправили и заплахи, свързани с кариерното му развитие. Това тотално сринало магистрата, сподели през сълзи пред екипа ни майка му Маша Стоянова.

Съдия Цветан Ценов сложи край на живота си на 18 февруари. До фаталния изход се стигна, дни преди да се върне към работата си на районен съдия, след като беше откомандирован от Софийския градски съд.

Заради сигналите от колеги на съдия Цветан Ценов, че върху него е оказван психологически натиск от ръководството на Софийския градски съд, екип на Канал 3 се срещна с опечалената майка – Маша Стоянова.

Съдия Ценов живее с родителите си, които стават свидетели и на последните му часове. Въпреки че печели с отличие конкурс за съдия по гражданско право, го назначават в търговското отделение на Софийския градски съд.

Ценов не е добре запознат с материята и споделя опасенията си, че няма да се справи на председателя Калоян Топалов и заместничката му Радостина Данаилова.

Самата Данаилова няма и ден опит в търговските дела, но е поставена за ръководител на търговското отделение. Подозренията са, че е назначена, само защото е кума на съпругата на Топалов.

"Още първата или втората седмица те му пуснаха дела. Той от тия дела нищо не разбира. Той така се уплаши, изпадна в депресия, започна да взима лекарства и  му казва (бел. ред. казва на Калоян Топалов): „Аз взимам лекарства, не мога.” И той му казал: „Аз от 4 години съм в депресия, пък нищо...", разказва майката на съдия Ценов.

Ръководството на съда тотално неглижира влошеното състояние на Ценов и продължава да го затрупва с много и сложни от правна гледна точка дела. Сред тях са делото за двете фракции на Главното мюфтийство и това за несъстоятелността на футболeн клуб ЦСКА.

"В 3 заседания се яви свръхусилията си. И накрая вече отива и казва, че иска да се върне обратно в Районния съд. И той какво му е казал: „Ти ще се върнеш, ти си първият, който ще се върнеш. Няма да четеш за конкурс! Никога няма да видиш по-нататък кариерно израстване. И да ги спечели – никога няма да има кариерно израстване”, разказва още Маша Стоянова.

Според майката на съдия Ценов това сринало психиката на сина й, който бил отдал живота си на кариерата. Тотално го сразило бруталното отношение на неговия началник, както и факта, че ако се върне в Районния съд, ще трябва да оглави изоставен състав с 450 затлачени дела. Колеги на съдия Ценов споделили пред майка му, че и във фаталния ден на самоубийството му, той се е срещал отново с Топалов. Прибрал се подтиснат, но не споделил темата на разговора. За да не се стига до подобен фатален изход и за други свръхпретоварени съдии, са нужни спешни мерки, алармира Маша Стоянова.

"Да се обръща внимание от ръководителите, а не така да се постъпва – да се гледа максимално хората да се изцедят. Има 14 свободни бройки в съда, не назначават хора", разказва още опечалената майка.   

Служители в Софийския градски съд сезираха и Висшия съдебен съвет за неправомерните уволнения, извършвани от председателя Калоян Топалов. Те настояват кадровия орган да разследва методите му на работа и мотивите му за атаки срещу определени служители в администрацията. Подателите на сигнала подчертават, че тази ситуация ще затрудни изключително работата на съдиите и ще затлачи допълнително решаването на редица важни дела.

Цялото интервю с майката на съдия Ценов – Маша Стоянова очаквайте утре в сутрешния блок на Канал 3 утре в 8,10.

Полиция
15:24 | 05 Юни 2020 г.

Постоянен арест за търговците на нелегално оръжие ...

15:24 | 05 Юни 2020 г.
Специализираният наказателен съд взе мерки за неотклонение "Задържане под стража" на двамата привлечени към наказателна отговор...
шофьор, бира
14:12 | 05 Юни 2020 г.

Шофьор, подкарвал кола няколко пъти с над 4 промил...

14:12 | 05 Юни 2020 г.
Водач, няколкократно шофирал в гр. Елин Пелин с над 4 промила алкохол, застава на подсъдимата скамейка   Районна прокуратура...
Строеж на Алепу
11:58 | 05 Юни 2020 г.

ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка на с...

11:58 | 05 Юни 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна прове...
Калотина
11:58 | 05 Юни 2020 г.

Двамата полицаи, хванати с подкуп на "Калотина", о...

11:58 | 05 Юни 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд и взе мярка за неотклонение „Зад...
Сотир Цацаров
10:31 | 05 Юни 2020 г.

Цацаров: Трябва да решим кое се декларира и провер...

10:31 | 05 Юни 2020 г.
Всяка година близо 130 000 българи, които заемат публична длъжност трябва да декларират своето имущество и интереси. Седмица преди крайни...
Мобилен телефон
09:50 | 05 Юни 2020 г.

Глоба за колекторска фирма след сигнал от пловдивч...

09:50 | 05 Юни 2020 г.
Ахмет Шакиров от Пловдив е постигнал успех в борбата си с колекторската фирма “С. Г. Груп“, след като става ясно, че фирмата ...