Близнашки попиля идеята за промяна в Конституцията

Бившият премиер призова Христо Иванов да го слуша за промените в съдебната система

Георги Близнашки
Източник: БГНЕС

Георги Близнашки

Служебният премиер и професор по Конституционно право Георги Близнашки буквално попиля предлаганите промени в основния закон, представени през седмицата от премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов. Близнашки беше гост в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. 

Близнашки обяви, че е съгласен само с идеята ВСС да се раздели на две камари - съдийска и прокурорска. 

"След това ме заболя корема от смях", призна професорът, който е гледал пряко по Канал 3 представянето на проекта.  

"Другите три ключови идеи, лансирани на пресконференцията, бяха принципно погрешни", убедено заяви Близнашки и напомни за "златното правило", което гласи, че по въпроси от общ характер се гласува явно, а при решаване на персонални въпроси гласуването е тайно.

„Нашите нрави тука са доста груби и не си даваме сметка за последиците от такива решения. Защо гласуването трябва да бъде тайно? Защото, ако се отиде към явно гласуване, се откриват възможности да се оказва натиск върху членовете на ВСС, включително и за последващи репресии и евентуални уволнения, защото там става дума за избора на тримата „големи” в съдебната власт, кадровото развитие на съдиите и това създава лични взаимоотношения", добави бившият премиер.

Близнашки обяви, че намаляването на срока на мандата на ВСС ще го направи зависим от политиците. 

"Мандатът трябва да е по-дълъг, за да се гарантира на тези хора, че няма върху тях да се упражнява въздействие, защото ако го направиш 3 години, те нямат никаква свобода на действие", каза още служебният премиер. 

Той тотално се противопостави и на идеята главният прокурор да се отчита пред НС. Така според него ще бъде яхната политически прокуратурата. 

"Иван Костов искаше да си назначава така прокурори, но Никола Филчев много бързо се еманципира", припомни още бившият премиер. 

Близнашки дори призова бившия си подчинен - правосъдният министър Христо Иванов да го слуша и гледа в момента, за да може своевременно да коригира Закона за съдебната власт.

"Не са ме потърсили за съвет, щях да им кажа, че половината неща са пълно безумие", коментира още професорът. 

Според него сравненията с американската система, където главният прокурор е част от изпълнителната власт, също са напълно неуместни. 

"Нашето право е континентално. Ние не можем постоянно да се сравняваме с Америка, защото нямаме нищо общо", коментира Близнашки и посъветва хората, които правят законите в момента да гледат развитите европейски държави като Германия, Франция, Италия, Испания. 

 

14:42 | 30 Май 2020 г.

Иван Гешев: За изминалата година има най-много три...

14:42 | 30 Май 2020 г.
"Няма да се уморя да повтарям, че работата ми е стратегията, тактиката и кардиналните цели на прокуратурата". Това заяви държав...
13:31 | 30 Май 2020 г.

Горанов разпитан изключително подробно по производ...

13:31 | 30 Май 2020 г.
По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица са разпитани няколко министри, включително минис...
11:52 | 30 Май 2020 г.

Прокуратурата: 10 са обвиняемите в аферата с боклу...

11:52 | 30 Май 2020 г.
Обвиняеми са 10 души по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци - 7 за участие в престъпна група с користна цел и с у...
Красимир Живков
19:53 | 29 Май 2020 г.

Повдигнаха обвинения на Красимир Живков и братя Бо...

19:53 | 29 Май 2020 г.
Шестимата арестувани по схема за принуда и търговия с боклуци, включително заместник-министърът на екологията Красимир Живков, остават в ...
17:30 | 29 Май 2020 г.

Постоянен арест за служителя от НСО, обвинен за ръ...

17:30 | 29 Май 2020 г.
Обвиненият в ръководене на група за поръчкови убийства служител на Националната служба за охрана (НСО) остава в ареста за постоянно. ...
патрулка
15:40 | 29 Май 2020 г.

Съдят измамник, преметнал дружество във Варна с 26...

15:40 | 29 Май 2020 г.
Районната прокуратура във Варна предаде на съд мъж за измама, чрез която причинил вреда за близо 26 000 лева на варненско дружество &...