Цацаров казал на президента: Консултациите за главен прокурор са подранили

Нинова предизборно искала орязване на правомощията на главния прокурор преди избора на нов

Сотир Цацаров и Румен Радев
Източник: Канал 3

Сотир Цацаров и Румен Радев

Главният прокурор окачестви като подранили консултациите за избора на новия обвинител номер едно, инициирани от президента, който по този въпрос няма конституционни правомощия. В същото време обвини соцлидерката Корнелия Нинова, че гони "политическа конюнктура" с апела от вчера за орязване на правомощията на обвинител номер едно сега и веднага, преди избора на негов наследник.

Цацаов призна, че е бил достатъчно откровен на срещата с Румен Радев и му го е заявил, че са прибързани, защото процесът за избора на неговия наследник на поста може да стартира най-рано на 10 юли. Двамата разговаряха повече от протоколните 45 минути и останаха насаме за около час и десетина минути. "Самият аз оценявам срещата като изключително конструктивна, тя премина в много откровен дух и много спокоен тон", започна коментара си пред медиите Цацаров.

Всеки казал това, което мисли. "Изразих становище, че според мен подобни консултации, без разбира се, да оспорвам правото на държавния глава да кани и да решава с кого да се среща, изразих мнението, че според мен подобни консултации са една степен подранили", разкри Цацаров. Мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020 г., припомни той. Това означава, че най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно - на 10 септември т.г. При това положение когато и да се открие процедурата, теоретично изборът е в края на октомври или ноември, прогнозира главният прокурор.

"Започването на консултации днес, на 13 май, за мен е доста прибързан процес. Казах това съвсем откровено на държавния глава", заяви Цацаров.

Обвинител номер едно споделил с държавния глава и опасенията си да няма влияние върху хода на номинациите, които не са в президентските правомощия, като изразил надежда да се спазва Конституцията.

"Консултациите да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата - тази част, която е свързана с номинация на кандидатури и избор, в която той по Конституция няма никакви правомощия. В това отношение срещнах пълното разбиране на г-н президента", уточни Цацаров.

Той е обсъдил с Румен Радев и правомощията на главния прокурор, както и евентуалните промени, които се предлагат в тази посока. Двамата с президента споделяли мнението, че тези промени трябва да бъдат приети, защото са препоръчани от ЕК и евентуално ще благоприятстват и за свалянето на мониторинга над страната ни.

Главният прокурор намекна още, че соцлидерката Корнелия Нинова преследва политическа цел в сегашната предизборна ситуация с искането си за орязване на правомощията на главния прокурор точно сега, преди избора на нов. Цацаров изрази удовлетворение, че президентът се е разграничил от Нинова за орязването на правомощията му сега и веднага.

"По едно съвпадение вчера и тя, и президентът бяха в Асеновград. Г-жа Нинова направи изявления, които са свързани с необходимостта, според нея, да бъде редуцирана безконтролната власт на главния прокурор и най-вече - това да се извърши преди избора на нов главен прокурор", коментира Цацаров. Според него това няма особена логика, защото законодателният процес за осъществяване на промените трае по-дълго от процедурата за избор на нов главен прокурор. 

"Поражда и още един въпрос - защо въпросът за правомощията на главния прокурор не бе повдигнат от лидера на БСП преди година, преди година и половина, ако щете - преди пет месеца, а точно сега?", пита се Цацаров.

Цацаров допусна дали пък Корнелия Нинова не цели страната да изпадне в положение, в което прокуратурата да се разтресе до нестабилност.

"В никакъв случай не бива да се мисли за каквито и да е изменения около статута на главния прокурор преди да бъде реализиран изборът му. Дайте да не правим политическа спекула от това - първо да променим статута, после да изберем главен прокурор", призова магистратът.

"Останах изключително удовлетворен от това, че не видях съвпадение в позицията на г-жа Нинова и на държавния глава. "Напротив, президентът изрази съвсем ясното становище, че при всички случаи, каквито и промени, свързани с главния прокурор да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат направени при действащ избран главен прокурор. Пред мен бе демонстрирано съвсем ясно разграничение между партийна и държавно-отговорна позиция и липсата на съвпадение между тях. И аз съм благодарен за това на президента на републиката", категоричен беше Цацаров.

Той добави още, че за разлика от вчерашното изявление на соцлидерката, нищо подобно тя не е заявила пред участниците в заседанието на КСНС през април. "Аз си спомням, че г-жа Нинова влезе тук на 8 април. Вътре в залата думите й бяха коренно различни от декларациите, направени пред вас", разкри Цацаров.

Той прогнозира, че правосъдният министър Данаил Кирилов ще изненада до три седмици доста хора с много предложения за промени в Закона за съдебната власт, които никой не е очаквал от него и които засягат правомощията на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

Те ще бъдат в сферата на механизма за контрол и разследване на главния прокурор, както и на съдебна фаза ще позволят и съответния справедлив процес по отношение на шефовете на върховните съдилища. Според Цацаров, ако това е цената да отпадне мониторингът над съдебната система от страна на Брюксел, тя трябва да се плати и тези поправки да се приемат. След него по темата за избора на нов обвинител номер едно с президента ще се срещнат и шефовете на ВКС и ВАС, като срещата с Лозан Панов е утре следобед.

Михаил Златанов
17:21 | 28 Септември 2020 г.

Михаил Златанов е новият зам.-министър на вътрешни...

17:21 | 28 Септември 2020 г.
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на вътрешните работи е назначен Михаил Златанов. ...
Болница Благоевград
16:00 | 28 Септември 2020 г.

Задържаха за 72 часа прегазилия 2-годишно дете на ...

16:00 | 28 Септември 2020 г.
Прокуратурата ще повдигне обвинение на шофьора, прегазил дете на паркинг в столичния търговски център в кв. "Надежда". Все още ...
14:58 | 28 Септември 2020 г.

Спецпрокуратурата ще съди 9 души и полицай за неза...

14:58 | 28 Септември 2020 г.
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 лица за участие в организирана престъпна гр...
съд
14:44 | 28 Септември 2020 г.

Предаваме албанец на Италия да доизтърпява наказан...

14:44 | 28 Септември 2020 г.
Окръжният съд в Кюстендил допусна незабавно предаване на властите в Италия на 28-годишния албански гражданин Ручи Иетмир, за които има из...
спешна помощ
13:50 | 28 Септември 2020 г.

Двама вилняха в шуменска болница

13:50 | 28 Септември 2020 г.
Двама мъже са били задържани в полицейския арест след грубо нарушаване на обществения ред, отправяне на обидни думи и опити за саморазпра...
Наргиле
12:59 | 28 Септември 2020 г.

740 кг. тютюн за наргиле иззеха на Гюешево

12:59 | 28 Септември 2020 г.
Митнически служители от ТД "Югозападна" на "Гюешево" иззеха 740 кг тютюн за наргиле, съобщиха от пресцентъра на Агенц...