Как коронавирусът се отразява на полетите в България и по света?

Полетите от и до Ухан, където е епицентърът на вируса, масово са преустановени

Криузенит кораб Diamond Princess, покосен от коронавируса
-15
Източник: Reuters

Криузенит кораб Diamond Princess, покосен от коронавируса -15

Епидемията от коронавирус, която вече обхвана 30 държави, принуди редица авиокомпании от цял свят да преустановят полетите си от и до Китай - един от най-натоварените туристически пазари в света.
 
Полетите от и до Ухан, където е епицентърът на вируса, масово са преустановени, а анулирането на полети се разпространи и до основните центрове на Китай - Пекин и Шанхай. За да намалят риска, държавите по света ограничиха влизането на чуждестранни граждани, които скоро са пътували до Китай, а някои от най-големите и натоварени международни летища започнаха да обявяват превантивни мерки за безопасност срещу разпространението на вируса.
 
 
От екипа на уебсайта за съвети за пътувания Avioclaim.com дават подробна информация за предприетите мерки, както и за това как летищата и авиокомпаниите по света гарантират безопасно пътуване.
 
Китайските летища
 
На китайските летища се предприемат интензивни превантивни мерки, включително затваряне на изходящия трафик от Ухан. Летищата около Китай започнаха да изследват своите пътници и да приемат за лечение дори тези с най-лека симптоматика.
 
Летищата в Европа
 
На някой летища в Европа започна скрининг на пристигащите пътници. Лондонското летище Хийтроу е определило отделна зона, за да проверява пътниците, пристигащи от Ухан. Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) препоръча на авиокомпаниите да предоставят универсални комплекти за защита на екипажа, който лети към и от засегнатите страни.
 
Летищата в България
 
На летищата в България са въведени извънредни мерки срещу заразяване с коронавирус. Специални термокамери засичат температурата на всички пристигащи пътници на летищата в София, Варна и Бургас. Пътниците с над 37 градуса се отвеждат в изолатор на летището.
 
Летищата в Турция
 
На летищата в Турция започна проверка на пътниците, използвайки термокамери. Най-големият турски превозвач Turkish Airlines временно отмени своите полети до Китай.
 
Американските летища
 
Американските летища все по-често проверяват пристигащите пътници за симптоми на вируса, като САЩ временно наложи забрана за пътуване на граждани от Китай. Проверката беше увеличена до общо 20 летища в САЩ в рамките на седмица.
 
Как летищата извършват термичен скрининг на пътниците?
 
Термичният скрининг се извършва с помощта на системи за масово скриниране, които измерват температурата на кожата с висока скорост. Такъв бърз масов скрининг гарантира, че ще се вземат мерки за сигурност, без да причиняват забавяне и дискомфорт на пътниците.
13:10 | 31 Май 2020 г.

Дерматолог: Не дезинфекцирайте с UV лампи, могат д...

13:10 | 31 Май 2020 г.
"Твърдението, че COVID-19 се влияе от UV радиацията, не лежи на научна обосновка". Това каза в ефира на NOVA дерматологът д-р М...
12:52 | 31 Май 2020 г.

Доц. Георги Попов: Стабилно отиваме към епидемична...

12:52 | 31 Май 2020 г.
"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник ...
12:39 | 31 Май 2020 г.

Фармаколог: Важно е да намалим стреса, той понижав...

12:39 | 31 Май 2020 г.
Все още не е отменена епидемичната обстановка, на този етап трябва да сме разумни, призова фармакологът проф. Георги Момеков в БНТ. &...
12:00 | 31 Май 2020 г.

Математикът на щаба: Стоим срещу вратата, на която...

12:00 | 31 Май 2020 г.
Неколкократно съм казвал, че вирусът е като стълба. Ние сме на нейното последно стъпало. Сценарият е стабилен и в момента той е за между ...
COVID-19
08:08 | 31 Май 2020 г.

COVID-19: 14 новозаразени и още 10 излекувани у на...

08:08 | 31 Май 2020 г.
Броят на заразени с коронавирус в България достигна 2 513, след като за денонощието са доказани 14 нови случая от 606 направени проби, съ...
07:08 | 31 Май 2020 г.

Хасковски лекари с изключителен подвиг за пациентк...

07:08 | 31 Май 2020 г.
Двама лекари от МБАЛ-Хасково са сред големите герои в борбата с коронавируса у нас, след като става ясно, че са прекарали неотлъчно измин...