Вечерен час между 21 и 5 ч. в област Стара Загора

Кметът Живко Тодоров издава заповед, която забранява на двама и повече възрастни да се събират навън

полиция нощ София
Източник: БГНЕС

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на вирус COVID-19 на територията на област Стара Загора, и по препоръка на Областния медицински съвет днес областният управител Гергана Микова издаде заповед, с която се въвежда вечерен час в цялата област. Той ще продължава от 21.00 часа до 5.00 часа.

Заповедта на областния управител ще влезе в сила от 00.00 ч. на 1 април 2020 г. Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на ОДМВР-Стара Загора и на кметовете на общините от областта.

Вечерният час няма да важи за работещите на смени, лицата, отиващи и връщащи се от работа, и за лицата, нуждаещи се от медицински грижи.

До края на деня кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще издаде заповед, с която се забранява събирането на двама и повече възрастни на едно място.

Още новини от страната ще намерите тук

"В момента наблюдаваме хора, които се събират и си говорят. На никой не му е приятно, но такива са правилата. Няма как да се справим по друг начин, трябва да пазим себе си и околните. Постоянно се публикуват снимки от парковете. Явно хората не са разбрали, че е забранено", коментира Тодоров.

Ще бъде преустановена и практиката за обикаляне на паркове и градинки под претекст за разхождане на кучета.

Кметът призова хората да бъдат отговорни, а не да нарушават разпоредбите. Ще бъдат налагани глоби на нарушителите. Ще има редовни проверки в кв. "Лозенец" на лицата, за които има информация, че нарушават мерките. Контролът ще бъде засилен.

От днес ще бъдат затворени кучешките градинки. "Съжаляваме за тази мярка, но хората започнаха да нарушават правилата. Да, можеш да излезеш да си разходиш кучето, но не и да го използваш, за да обикаляш целия град", категоричен е Живко Тодоров. В заповедта ще бъде описано къде точно можеш да разхождаш домашния си любимец.

Затягането на мерките идва, след като е регистриран пациент с коронавирус от Стара Загора, а Клиниката по ендокринология в Университетската болница е под карантина, потвърди директорът на болницата проф.д-р Йовчо Йовчев.

Общо 15 лекари, медицински сестри и санитари, обслужващи клиниката, се изследват и след това ще бъдат изпратени по домовете. В клиниката остават по местата си приетите по-рано трима пациенти, на които също се правят тестове.

Пациентът е бил приет в клиниката с тежки оплаквания от диабет. Установено е при прегледа, че има и двустранна пневмония, която е активирала и други съпътстващи заболявания. Според проф. Йовчев пациентът е с увредено състояние.
Мъжът е жител на крайния градски квартал "Зора", а до болницата е бил закаран от сина си. 

След установяване на диагнозата пациентът е бил настанен в клиниката по инфекциозни и заразни болести, на този етап не е интубиран.

Предприети са действия за установяване контактите на дядото и сина му в квартал "Зора", проверяват се всички живеещи в многоетажния блок.

В Клиниката има ще един пациент, 61-годишен казанлъчанин с коронавирус, неговото състояние е добро, предстои при два отрицателни теста да края на седмицата да бъде изписан.
 

16:58 | 23 Май 2020 г.

РЗИ затвори 4 заведения в Търново за неспазване на...

16:58 | 23 Май 2020 г.
Регионалната здравна инспекция във Велико Търново затвори четири заведения за обществено хранене, защото не отговарят на новите изисквани...
13:24 | 23 Май 2020 г.

РЗИ-Пловдив: Няма да позволим някои обекти в молов...

13:24 | 23 Май 2020 г.
Регионалната здравна инспекция в Пловдив няма да разреши на част от обектите в моловете да отворят, въпреки разрешението на здравния мини...
11:29 | 23 Май 2020 г.

РЗИ-Пловдив затваря заведения за нарушаване на про...

11:29 | 23 Май 2020 г.
В Пловдив тече масова проверка на заведенията за спазване на противоепидемичните мерки, като от местното РЗИ потвърждават, че два обекта ...
21:21 | 21 Май 2020 г.

Дават бонуси на спешната помощ, РЗИ и Националния ...

21:21 | 21 Май 2020 г.
Служителите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Центъра за спешна медицинска помощ и Националния център за заразни и паразитни болес...
14:47 | 21 Май 2020 г.

В Русе оперирали 29-годишна жена от рак на гърдата...

14:47 | 21 Май 2020 г.
29-годишна жена от Русе съди болница "Канев" в града за това, че преди две години при операция там ѝ е премахната едната гърда ...
08:16 | 21 Май 2020 г.

Проф. Мутафчийски: 39 са новите заразени, 43 са из...

08:16 | 21 Май 2020 г.
  За изминалото денонощие 39 са положителните нови проби за коронавирус от изследвани 1912. От тях 15 са в болница, активните об...