Д-р Гергана Николова: Трудно се консултират пациенти с коронавирус от дистанция

Контактът с пациентите винаги е бил най-важната част от диагнозата

лекар, смартфон
Източник: Unsplash

Извънредно положение в страната не е имало от Втората световна война, пандемия не е имало от времето на испанската треска. Посрещаме 7 април в очакване като в песента “Партизан за бой се стяга“. Това каза в интервю за БГНЕС общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод Световния ден на здравето, който се отбелязва днес от всички здравни работници - лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, работещи в областта на здравеопазването.

Семейният лекар ни споделя какво е по-различното на този ден и пред какви предизвикателства е изправена,, не само тя, но и колегите ѝ.

Всички са напрегнати в очакване на това да се повиши броят на заболелите, той и в момента се катери по кривата. Ние го усещаме много осезаемо по завишения брой на пациенти, които се обаждат и които трябва да консултираме дистанционно. Много е сложно и много е трудно по простата причина, че ние трябва да вземем решение от дистанция, което е голяма отговорност“, посочва д-р Николова новите трудности, пред които са изправени.

Още новини от България и света четете тук

За нея е от огромно значение един семеен лекар да познава пациентите си. Тя познава и следи здравословното състояние на част от своите 2500 пациенти от 30 години.

Добре е да познаваме пациентите си и да знаем кой от какво страда, как страда, колко е склонен да подценява симптомите си. Процесът е много сериозен, динамичен и много отговорен. Проблемът е за всеки един от нас, проблем е за всеки, който е с бяла престилка и това е начин на живот. Тази пандемия поставя на риск живота и здравето на малки и големи. Виждате, че каквото и да се прави, макар и не голяма, смъртността я има и при нас. В сериозно очакване на това сме какво ще се случва в близките дни и как ще се справим, защото в момента цялата нация и държава очаква от нас да се справим с това изпитание“, подчертава тя и обяснява, че трудностите се дължат от факта, че настоящата ситуация е нова и непозната за всички.

Тя е нова, нестандартна за нас, нова и нестандартна за пациентите и управленския екип и на здравното министерство, и на държавата. Освен това - не достигат предпазните средства, няма маски, няма ръкавици. Трудно е с намирането на дезинфектанти, трудно е със стерилизацията, трудна е комуникацията с пациентите“, обрисува общопрактикуващият лекар още по-подробно картината и добавя, че тя сама и за своя сметка си набавя необходимите ѝ предпазни средства, а държавата е подпомогнала доболничната помощ единствено с количества спирт.

Д-р Гергана Николова акцентира и на това, че заедно с коронавируса всички останали заболявания продължават да съществуват и всеки ден й се налага да лекува хора с различни заболявания като инфаркт, инсулт, бъбречна криза, остър апандисит и др.

Въпреки продължаващата ежедневна работа на хората в бяло, д-р Николова заявява, че много болници са направили триаж отвън с цел превенция.

Мерят се температури. Идеята е, ако може, още отвън хората, които имат висока температура и когато се закупят бързите тестове да може да се правят преди входа и да има някакво отсяване. И ако този тест излезе положителен, пациентът да бъде директно насочен“, обяснява целта на предприетите мерки.

Семейният лекар от 5-та градска болница разкрива, че има 11 пациенти поставени под карантина, като двама от тях са дали положителна проба за наличие на коронавирус. Въпреки това всичките й случаи са били леки и при нито един от тях не се е стигнало до настаняване в болница. По думите й всички те са се завърнали от пътуване в чужбина.

Д-р Николова разкрива, че си служи със съвременните технологии, за да може да вижда пациентите си и да следи видимите им показатели като цвят на кожата, цвят на устните и пр.

Попитана как лекува пациентите от разстояние и в домашни условия, докторът пояснява, че има ясно разписани правила от Световната здравна организация, която на тази дата през 1948 г. е основана.

Започваме с неща, които покачват имунната защита и подобряват общото състояние на пациента. Даваме повече витамини, даваме някакви имуностимуланти, макар и в неголеми дози. Симптоматичната терапия, която касае покачената температура, кашлицата и болките в гърдите. Ако терапията не се повлияе се включва антибиотик от групата на азитромицина за 10 дни. Моите пациенти успяха да се справят с инфекцията в рамките на 10 дни“, разкри Николова прилаганото от нея лечение.

Тя обяви още, че сред пациентите й е имало и такава, която при тестването си разбрала, че е изкарала вируса и има антитела.

От думите ѝ става ясно, че при 50% от пациентите симптомите, които препращат към коронавируса е разстройството, за което малцина говорят.

Всички говорят обикновено за сухата мъчителна кашлица, за болката в гърдите, но малко се говори, че короната може да бъде съпътствана с диариен синдром - при някои пациенти с повръщане, а при някои от тях с болка в корема“, пояснява тя.

Попитана как приема представената в неделя национална информационна система за борба с COVID-19, чрез която ще осъществява връзката между всички отговорни страни в процеса, д-р Николова посочва, че при нейните 650 възрастни над 65 г. тази опция няма да проработи и те ще продължат да я търсят по телефона.

Тук семейният лекар излиза от темата с коронавируса и насочва вниманието ни към предложението фармацевтите да могат да заменят предписан медикамент, ако го няма в аптеката или пациентът поиска това, защото аналогът е по-евтин.

Това ни се свижда много странно. Съвсем ненавременно е да се вдига този дебат. Вместо да решаваме и да се борим, с това което имаме, в момента трябва да решаваме кой и как има възможност да отпуска лекарства. Лекарят е този, който се занимава с лечебния процес, той е сложен и не е еднократен акт. Когато докторът напише една рецепта и се подпише под нея, той поема цялата отговорност. Не може да се намесва трета страна в нещата, която да заменя, макар и генерично. Съществува разлика между генериците, а отговорността за лечението на пациентите е на лекарите“, категорична е тя.

Попитана дали е търсена, за да издава болнични на родители, които заради неработещите ясли и детски градини са принудени да останат у дома и да си гледат децата, тя коментира, че проблемът не е в здравната система, а в държавата.

Ние не може да издадем болничен, ако детето не е болно. Това не е проблем на здравната система. Ако в един момент фалираме Националния осигурителен институт няма да стане по-добре. Държавата трябва да намери някакъв начин да помогне на тези хора, дали с някакви допълнителни помощи, като пари, че си гледат децата. Но НОИ не е начинът“, заявява д-р Николова и коментира, че помощите, които държавата дава в момента е трябвало да бъдат безвъзмездни.

Според нея сега държавата трябва да помогне своите граждани и това е ролята ѝ в този момент.

11:18 | 26 Май 2020 г.

БЛС стартира проучване за заболеваемостта сред лек...

11:18 | 26 Май 2020 г.
Български лекарски съюз стартира национално социологическо проучване сред лекарите, което е първо по рода си от десетилетия. Проучването ...
09:25 | 26 Май 2020 г.

Проф. д-р Ива Христова: По-близо сме до откриванет...

09:25 | 26 Май 2020 г.
Щамът на COVID-19 мутира, макар и бавно. Това заяви пред bTV проф. д-р Ива Христова, зам.-директор на Националния център за заразни и пар...
09:02 | 26 Май 2020 г.

Д-р Гергана Николова: Ваксинирайте децата, за да н...

09:02 | 26 Май 2020 г.
Децата, които не са ваксинирани, трябва да се ваксинират, за да избегнем есента епидемия от морбили. Това каза общопрактикуващият лекар д...
16:58 | 23 Май 2020 г.

РЗИ затвори 4 заведения в Търново за неспазване на...

16:58 | 23 Май 2020 г.
Регионалната здравна инспекция във Велико Търново затвори четири заведения за обществено хранене, защото не отговарят на новите изисквани...
13:24 | 23 Май 2020 г.

РЗИ-Пловдив: Няма да позволим някои обекти в молов...

13:24 | 23 Май 2020 г.
Регионалната здравна инспекция в Пловдив няма да разреши на част от обектите в моловете да отворят, въпреки разрешението на здравния мини...
11:29 | 23 Май 2020 г.

РЗИ-Пловдив затваря заведения за нарушаване на про...

11:29 | 23 Май 2020 г.
В Пловдив тече масова проверка на заведенията за спазване на противоепидемичните мерки, като от местното РЗИ потвърждават, че два обекта ...