Официалните ветеринарни лекари ще извършват преглед на закланите агнета във фермите

Извънредното положение налага по-строг контрол по време на предстоящите празници

агне, Гергьовден
Източник: Unsplash

Стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящите Великденски празници и Гергьовден, трябва строго да спазват общите структурни и хигиенни изисквания.

Клане се извършва само във ферми, регистрирани като животновъден обект по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Допуска се клане само на дребни преживни животни, собственост на фермера. Месото е предназначено единствено за лична консумация на купувача.

Собственикът на фермата, в която се извършва клане, ще уведомява ОДБХ най-малко 24 часа преди клането, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета.

При клане във фермата, персоналът е задължен да спазва всички санитарно–хигиенни изисквания, както и да използва лични предпазни средства.

Четете още новини от България и света!

Фермерите гарантират изпълнението на общите структурни и хигиенни изисквания към обектите, които произвеждат храни. Те представлява солидна основа, която осигурява производството на безопасни за потребителя храни.

Клането във фермите да се извършва в отделно обособено за целта място, което се състои от най-малко две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони - за „мръсни” операции и т.нар. „чиста” зона. Всички повърхности в помещението и инвентарът за клането на животните да са с ненарушена цялост и да позволяват измиване, почистване и дезинфекция, наклонът на пода да позволява лесно оттичане на водите.

Всички помещения от фермата, в които се борави с храни (в конкретния случай месо) трябва да се поддържат чисти и редовно да се измиват и дезинфекцират, за да не се допусне замърсяване на агнешкото месо с остатъци от извършваната дейност, прах и други.

С цел гарантиране на безопасността на добитото месо, закланите животни да се предават от фермера на крайния потребител без излишна забава.

Всеки фермер, изпълнявайки изискванията гарантира, че безопасността на храните не е застрашена и по този начин осигурява високо ниво на защита на потребителя.

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна изготвят списъци на фермите, от които гражданите ще може да закупуват заклани агнета за лична консумация. Списъците ще бъдат поставени на видно място в сградите на ОДБХ.

Гостите в предаването Беновска пита на 17.03.2019 година
37
09:41 | 27 Май 2020 г.

Хасан Адемов: Кризата подчерта недостига на медици...

09:41 | 27 Май 2020 г.
Коронакризата подчерта липсата на достатъчно медицински специалисти, както в България, така и в световен мащаб. Това мнение изрази депута...
Прозорец
09:16 | 27 Май 2020 г.

Отпадна карантината на разградското село Ясеновец

09:16 | 27 Май 2020 г.
Отпадна 14-дневната карантина над село Ясеновец в община Разград след вчерашното заседание на общинския съвет, съобщиха от областната адм...
08:10 | 27 Май 2020 г.

COVID-19: Още 32 излекувани и 17 новозаразени в Бъ...

08:10 | 27 Май 2020 г.
Епидемиологичната обстановка в България продължава да се подобрява, след като за изминалото денонощие са регистрирани нови 32 излекувани ...
11:18 | 26 Май 2020 г.

БЛС стартира проучване за заболеваемостта сред лек...

11:18 | 26 Май 2020 г.
Български лекарски съюз стартира национално социологическо проучване сред лекарите, което е първо по рода си от десетилетия. Проучването ...
09:25 | 26 Май 2020 г.

Проф. д-р Ива Христова: По-близо сме до откриванет...

09:25 | 26 Май 2020 г.
Щамът на COVID-19 мутира, макар и бавно. Това заяви пред bTV проф. д-р Ива Христова, зам.-директор на Националния център за заразни и пар...
09:02 | 26 Май 2020 г.

Д-р Гергана Николова: Ваксинирайте децата, за да н...

09:02 | 26 Май 2020 г.
Децата, които не са ваксинирани, трябва да се ваксинират, за да избегнем есента епидемия от морбили. Това каза общопрактикуващият лекар д...