Медик от МБАЛ-Шумен: Настръхвам като погледна в очите интубиран пациент (ВИДЕО)

Невъзможно е да обособим специалисти само за пациенти с коронавирус, трябва да затворим други отделения, обясни още тя

Д-р Румяна Бонева
Източник: Канал 3

Д-р Румяна Бонева

В рубриката "Лекарите на първата линия" в днешното издание на "Пулс" гостува д-р Румяна Бонева, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. С нея говорихме за битките за човешки живот и борбата на реаниматорите с COVID-19.
 
"Първата ми среща с коронавирус беше към 23:30 ч. когато ме уведомиха, че се влошава пациент от инфекциозно отделение и поради тежка дихателна недостатъчност трябва да се приведе в ОАИЛ", разказа тя.
 
"Пациентът беше интубиран, поставен на изкуствена белодробна вентилация. Всичко започна така, както трябва да бъде. Това е на 9 юни", поясни лекарят. 
 
"В момента същия пациент е в отделението, почти 30 дена е на белодробна вентилация. Възстановено е съзнанието, но имаме проблем с бактериална инфекция, надяваме се да завърши благополучно този случай", изрази надежда гостът.
 
"Над 30 г. работя и съм се сблъсквала с много пациенти в критично състояние, в момента сме на изпитание. Трудно е да се съхраниш и физически, и психически. Благодарение на приятели и колеги в малките часове на почивка успяваме да се възстановим", сподели д-р Бонева.
 
 
"Всеки пациент ни докосва, всичко, което завърши благополучно, ни носи радост. Има проблем с реаниматорите – 9 сме с 1 специализант. Така е устроена нашата система, че на ротационен принцип се въртят по 4 медицински сестри и 4 санитари, трудно е да обособим специалисти само за пациенти с коронавирус", каза още тя.
 
 
"Лекарят, който е за деня на работа, осъществява визитация, съобразяваме с всички изисквания на РЗИ. В областните центрове реанимациите лекуват различни пациенти, не можем да затворим хирургия, вътрешно, родилно отделение, всеки има право на помощ. Да обособим лекари, които да работят само с КОВИД-19 отделението, означава да затворим други отделения, невъзможно е. Всичко е препълнено", заяви анестезиологът.
 
"Човек може да настръхне като погледне в очите интубиран пациент – той не може да си поеме въздух, става зависим от лекаря, носи чувство на беззащитност.  Който се съмнява, че има коронавирус и мисли, че няма страшно да пита близък на интубиран или самия болен", коментира още д-р Бонева.
 
"Има доказани 3 случаи при медицински сестри и 1 при анестезиологична, всеки е напрегнат, който е работил с тези хора, става съмнителен. Иска ми се хората да бъдат по-разумни и да се спазват дисциплина, дистанция и дезинфекция", прикани д-р Румяна Бонева.
 
Цялото интервю можете да проследите във видеото.

Проф. Костадин Ангелов
21:23 | 12 Август 2020 г.

Министър Ангелов: Направена е организация за непре...

21:23 | 12 Август 2020 г.
„Направена е организация работата на филиала за спешна помощ в Пазарджик да продължи без прекъсване – командировани са служит...
Проф. Костадин Ангелов
19:35 | 12 Август 2020 г.

Проф. Ангелов: Заболелите медици в Спешна помощ-Па...

19:35 | 12 Август 2020 г.
„Впечатлен съм от организацията в областта и общините. Всичко служби работят в изключително добър синхрон. Заболелите медици в ЦСМП...
Линейка
16:23 | 12 Август 2020 г.

Държавата купува още 42 линейки с повишена проходи...

16:23 | 12 Август 2020 г.
Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 2 532 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. Пре...
Маска
15:37 | 12 Август 2020 г.

Пловдив: Маските стават задължителни за всички мас...

15:37 | 12 Август 2020 г.
Маските отново става задължителни за масовите прояви на открито в Пловдив, след като Областният кризисен щаб за борба с коронавируса взе ...
Община Пловдив
13:47 | 12 Август 2020 г.

Четирима служители на Община Пловдив са с коронави...

13:47 | 12 Август 2020 г.
Четирима служители на Община Пловдив са дали положителни PCR тестове за COVID-19, съобщиха Oбщината. Всички те работят в сградата на площ...
20:19 | 11 Август 2020 г.

Братът на починалия от COVID-19 абитуриент във Вел...

20:19 | 11 Август 2020 г.
По-малкият брат на починалия от коронавирус 19-годишен абитуриент във Велико Търново също е прието в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"...