Лекарите в болниците с COVID-19 в Благоевград са на предела на силите си

областният управител Бисер Михайлов, Благоевград
Източник: БГНЕС

160 са болните от COVID-19, настанени в болница в област Благоевград, съобщи на брифинг днес областният управител Бисер Михайлов, предаде БГНЕС.

„Вижте, че заболяването не е нещо имагинерно, затова призовавам към самодисциплина и отговорност към себе си и семействата, към колегите, защото - подценявайки заболяването, ние основно натоварваме здравната система и необходимостта от легла е едната страна на въпроса – другата е медицинския персонал. Те са изключително натоварени. Стават факт заболявания от денонощната им работа. Нашата отговорност е на дневен ред“, призова областнияj управител Бисер Михайлов.

След заседанието на Областния щаб, свикано заради усложнената обстановка с корона - вируса, той изнесе следните данни: "Към момента има 160 болни от COVID-19, настанени в болниците, определени за лекуване от вируса. В лечебните заведения има 53 свободни легла.

В МБАЛ - Благоевград - лежащо болни 35. Свободни легла 5, 10 свободни легла в Реанимация, включително и за прием от други болници. С възможност за откриване на още 25 легла в отделението по хирургия. За интензивно лечение има само едно лице от ЦСМП – Благоевград.

МБАЛ – Разлог, разполага с общо 33 легла , от които 12 са заети, 6 свободни. Тече ремонт на едно от отделенията. Предлага се, че до понеделник, така че отделението по неврология да бъде преместено в ремонтираното отделение и да се освободят 10 допълнителни легла.

МБАЛ – Гоце Делчев, лежащо болни са 43, свободни легла са 8 от 52 общо. Очаква се следващата седмица да се освободят допълнителни легла.

В Тубдиспансера в Благоевград има 13 болни и едно свободно легло. Ще се освободят 3-4 легла.

В МАБЛ „Пулс“ – болните са 18, очаква се броят им да нарасне до 23 до края на деня след потвърждаване на резултати. Свободните легла са 8.

21 са болните в Сандански, настанени в МАБЛ „Югозападна“. 10 са свободните легла. Има възможност за откриване на още легла в очно отделение, но ситуацията в Санданско към момента е спокойна, подчерта Михайлов.

Тук може да откриете още новини от страната!

Петрич – болните са 9, свободни 10 легла, неврологията може да бъде преустроена на COVID-отделение, ако се наложи.

„Все още здравната система и болниците могат да поемат допълнително болни хора. Надявам се да сме отговорни, за да не препълваме болниците. Навсякъде има достатъчно защитни облекла и материали за медицинския персонал“, допълни Михайлов.

Той каза още, че към ЦСМП ще бъдат дадени допълнително ръкавици, а Националния логистичен център е заявил готовност за доставка на всякакви защитни материали при нужда.

Медицински персонал има заразен в ЦСМП-Благоевград, МБАЛ „Пулс“ и общопрактикуващ лекар. Те са 5 души, единият от които е в по-тежко състояние, но не е необходима реанимационна дейност.

За цеха в Разлог, в който бе обявено, че 60 души са под карантина, двама от които със симптоми, след като всички са дали положителни проби за коронавирус, Михайлов каза, че карантинирането продължава на контактни лица – включително и цели семейства. При проява на симптоматика личните лекари ще сигнализират.

„Лекарите и персонала са на предела на силите си“, категоричен бе областният управител".

Иво Петров
21:24 | 24 Септември 2020 г.

Проф. Иво Петров: Йонизираната вода и йонизирания...

21:24 | 24 Септември 2020 г.
"Увеличаването на случаите на заразени с COVID-19 у нас не е притеснително". Това каза в ефира на БНТ членът на експертния съве...
19:10 | 24 Септември 2020 г.

Министър Ангелов: Започваме модернизация на спешна...

19:10 | 24 Септември 2020 г.
"В началото на другия месец започваме със строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Работата...
Хеликоптер
17:56 | 24 Септември 2020 г.

Отпускат близо 20 млн.лв. за спешни медицински хел...

17:56 | 24 Септември 2020 г.
Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма &...
Учени
13:42 | 24 Септември 2020 г.

Нов аерогел спира масивно кървене

13:42 | 24 Септември 2020 г.
Руски учени разработиха аерогел, който може да спира бързо масивно кървене. Изпитванията върху животни показват, че частиците аерогел спи...
Хеликоптер
13:09 | 24 Септември 2020 г.

Одобрен е проектът за покупка на медицински хелико...

13:09 | 24 Септември 2020 г.
Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма &...
проф. Костадин Ангелов
12:59 | 24 Септември 2020 г.

Ангелов: Процедурите в училищата са ясни и се спаз...

12:59 | 24 Септември 2020 г.
Просветното и здравното министерства и всички ангажирани институции са в постоянна връзка и готовност за реакция при констатираните случа...