Шипове и дискови хернии - кои са обезпокоителните сигнали и кога се налага операция? (ВИДЕО)

Това са различни етапи от износването на гръбначния стълб и сред симптомите са изтръпване на крайници и слабост в мускулите

проф. Габровски
Източник: Канал 3

проф. Габровски

"Остеохондроза на шийните прешлени на гръбначния стълб са т.нар. шипове. Понякога те притискат нервите или гръбначния стълб и водят до тежка патология.  Понякога е трудно да реши какво да се прави. Nontraumatic Cervical Myelopathy: Pathologies, Surgical Techniques, and Nuances от Eyal Itshayek е книга, която разглежда всички аспекти на този проблем, пълноценен настолен труд, радвам се, че бях част от екипа му. С тези думи започна участието си в предаването "Пулс" проф. Николай Габровски, неврохирург от "Пирогов".
 
"Изправеният ни стоеж води до това, че целият торс тежи на гръбначния стълб. Израз на промяна и износване са дисковите хернии и шиповете, по-често се срещат херниите, защото кръста понася по-тежко натоварванията", обясни ток.
 
"Гръбначният стълб се състои от прешлени и тела, между тях има дискове, те играят ролята на амортисьори. Дисковите хернии са състояния на разкъсване на вътрешността на диска, тя излиза навън, към гръбначния канал и нервите. Така се притискат нервите и оттам идват повечето оплаквания. Може да има леко разкъсване на нервите, тогава говорим за протрузия, може да имаме истинска херния – при излязъл материал навън.  Имаме и различни симптоми", сподели професорът.
 
 
"Дисковите хернии възникват остро, при вдигане на тежко или травма, при шията е рязко движение или по-голямо натоварване, тогава има болка или изтръпване на една от ръцете. Дисковите хернии засягат обикновено само едната ръка, ако има изтръпване на крака, трябва веднага да се реагира. Може да има и променена чувствителност", каза още неврохирургът.
 
"Появата на мускулна слабост е обезпокоителен симптом. Тогава трябва да се вземат спешни мерки.  Има и съдови заболявания или заболявания на нервите, които могат да имат същите оплаквания, човек не бива да се мъчи да се самодиагностицира при свободния достъп до лекари", смята лекарят.
 
 
"Притискането на нервите е по-специфична болка от настиването, всеки би се ориентирал, че става нещо различно с него. Херниите са характерни повече за младите хора, с възрастта стават по-чести ошипяванията", разясни проф. Габровски.
 
"С шиповете е различно – постепенно се развиват симптомите, едно от оплакванията е, че не може да се извърви разстоянието, което преди е изминаване. При шията е още по-бавно, организмът се адаптира. Сред симптомите са затруднения при походката, нестабилност при ходене, това е израз на напреднало увреждане на гръбначния мозък", заяви специалистът.
 
"При напреднал стадий на шиповете, има механизми на възпаление, на нарушена циркулация на кръвта в този район, на травматична увреда. Процесите напредват бавно, понякога започва с изтръпване на ръката, понякога с болка във врата и стрелкащи болки в тялото", допълни той. 
 
"Рентгеновата снимка е първа стъпка с ниска информативна стойност, скенерът беше основното изследване преди, но сега ЯМР дава най-голяма информация, в някои случаи трябва да бъде допълнен от скенер. Хирургия се налага когато се е изчерпала функцията на медикаментозното лечение. Това е неповлияващата се болка от рехабилитация, медикаменти и физиотерапия", информира гостът.
 
"Друга индикация е липсата на мускулна сила за определени движения.  Това значи, че нервите страдат повече, отколкото могат да понесат. Ако не чакаме дълго, възстановяването може да е 100 %.  Има основание да се има доверие на съвременната медицина, макар че е нормално да има страх от операция", коментира той.
 
"Шиповете и дисковите хернии представляват различни етапи от износването на гръбначния стълб. Приемаме, че са от най-леките заболявания, те са с много добър резултат от хирургия, в голям процент има висок процент на възстановяване, нисък процент на проблеми и усложнения", завърши проф. Николай Габровски. 
 
Цялото интервю проследете във видеото.
 

Румен Радев
19:29 | 20 Октомври 2020 г.

Радев: Намирам се в чудесна физическа форма, без н...

19:29 | 20 Октомври 2020 г.
Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за...
17:07 | 20 Октомври 2020 г.

Маските стават задължителни и на открито от четвър...

17:07 | 20 Октомври 2020 г.
Маските стават задължителни и на открито от четвъртък. Това стана ясно след заседание на експертните съвети и здравния министър проф. Кос...
16:51 | 20 Октомври 2020 г.

Две жени с COVID-19 родиха по естествен начин здра...

16:51 | 20 Октомври 2020 г.
Две жени, положителни за COVID-19, родиха по естествен начин в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Майките са в до...
костадин ангелов
13:03 | 20 Октомври 2020 г.

Въвеждат задължително носене на маски на открито, ...

13:03 | 20 Октомври 2020 г.
Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването ...
Ангел Кунчев
12:31 | 20 Октомври 2020 г.

Доц. Кунчев: Обмисляме задължително носене на маск...

12:31 | 20 Октомври 2020 г.
Здравните власти обсъждат въвеждането на задължително носене на маски на открито. Пред Канал 3 главният държавен здравен инспектор доц. А...
COVID-19
11:52 | 20 Октомври 2020 г.

53 нови случая на COVID-19 и още паралелки под под...

11:52 | 20 Октомври 2020 г.
53 са потвърдените случаи на COVID-19, установени на 19 октомври 2020 г. в област Стара Загора.   Сред тях са преподавател н...