На първо място сме по смъртност от рак в ЕС

На първо място сме по смъртност от рак в ЕС

България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествените заболявания. У нас средно за една година са регистрирани 3000 смъртни случая в следствие на най-масовият убиец на онкологията, ракът на белия дроб. Той отнема дневно живота на 300 европейци.

Ракът на белите дробове се счита за най-големия убиец в Европа,  казва д-р Жасмина Коева-Балабанова, цитирната от „Дарик“.Според статистиката рака на белият дроб представлява 18% от мъжете и 4% за жените. Само 1 от 10 мъже преживяват до 5-ата година.

„Ракът на белия дроб е най-смъртоносното онкологично заболяване в целия свят. Той е главна причина за смърт при мъжете и нараства значително при жените. Повече хора умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на дебелото черво, гърдата и простатата взети заедно.

Според последните статистики България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания. Средно за една година в България се регистрират над 3 000 смъртни случаи от рак на белия дроб“, посочи експертът.

Основният проблем остава ранното диагностициране, посочва д-р Колева.

„77% от случаите на рак на белия дроб са открити в 3 и 4 стадий, когато вече има метастази в други органи. България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия са страните, в които болните от рак живеят най-малко“, уточни докторът.

Изследванията за рак на белите дробове не се поемат от Здравната каса, поясни онкологът д-р Константа Тимчева.

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *