Урсула Фон дер Лайен стъпва внимателно при избора на екипа си

Тя се опитва да удовлетвори конкурентните искания на различни политически партии, за да се увери, че екипът ѝ ще оцелее

Урсула фон дер Лайен
Източник: БГНЕС

Докато други прекарват август на плажа, избраната за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен работи над деликатната задача да създаде екип, който да ръководи изпълнителната власт на блока през следващите пет години.

След като тя беше одобрена с малка преднина от Европейския парламент, бившият министър на отбраната на Германия е изправена пред трудния път за намиране на баланс.

Тя се опитва да удовлетвори конкурентните искания на различни политически партии, за да се увери, че екипът ѝ ще оцелее при вота за потвърждение на евродепутатите през октомври.

Четете още новини от България и света!

Всяка държава от ЕС може да определи един човек, който да служи в Европейската комисия, а екипът на Фон дер Лайен ще има само 27 членове вместо настоящите 28 заради излизането на Великобритания от ЕС - очаква се това да стане на 31 октомври.

Тя все още чака шест държави да посочат своите кандидати: Франция, Италия, Белгия, Хърватия, Португалия и Румъния, които имат до 26 август краен срок, наложен от Европейския съвет, да назначат свои представители.

"Неизвестно е какво ще стане с Италия", каза източник, близък до Фон дер Лайен. Тя посети Рим в началото на август, но решението на вицепремиера Матео Салвини да извади крайнодясната си партия Лига от управляваща коалиция с Движението 5 звезди (Д5З) усложнява назначаването на новия италиански комисар.

След като получи имената и квалификацията на всички кандидати, Фон дер Лайен ще започне да раздава портфейли и след това ще се изправи на изслушване в парламента през септември.

Гласуване през октомври

Процесът завършва с гласуване за встъпване в длъжност на новата изпълнителна власт на 22 октомври, по време на пленарното заседание на парламента в Страсбург.

12 броя мъже и осем жени вече са представени.

Седем са членове на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), като самата Фон дер Лайен, докато други седем са от лявоцентристката група на социалистите и демократите.

Трима принадлежат на семейството на либералите, докато има един от Зелените, независим и един член на PIS, който е част от евроскептичната десница в Европейския парламент.

Член на екипа на Фон дер Лайен изтъкна, че „номинираните кандидати не е задължително да бъдат новите комисари“.

Фон дер Лайен, която встъпва в длъжност на 1 ноември, може да поиска от правителствата да предложат друг кандидат и Европейският парламент може да отхвърли някои след изслушванията им.

Председателят на напускащата комисия Жан-Клод Юнкер наскоро заяви, че е отказал шестима кандидати, след което парламентът го принуждава да пренареди екипа си през 2014 г., за да му предостави номинацията.

Още пет жени

Фон дер Лайен заяви, че ще представи на Европейския парламент комисия с баланс между половете, но за да постигне това, пет от останалите шестима кандидати ще трябва да бъдат жени.

Очаква се Франция да изведе напред жена, като в Брюксел циркулират имената на министъра на отбраната Флоранс Парли и младши министъра на околната среда Брюн Поарсон.

Съставът на новата комисия е "сложно и политически чувствително" упражнение, тъй като много държави-членки изискват икономически портфейли, най-престижните, казва член на екипа на новия председател на ЕК.

Избрана от Европейския съвет, пространство за маневриране на Фон дер Лейен също е ограничено, тъй като Съветът, който обединява 28-те държавни и правителствени ръководители на ЕС, наложи двама заместник-председатели.

Те са холандският социалист Франс Тимерманс и либералът Маргрет Вестагер, а Съветът настоява да им се дадат важни отговорности.

20:59 | 25 Май 2020 г.

Внукът на Елин Пелин: Дано с намаляване на ДДС, бъ...

20:59 | 25 Май 2020 г.
"Книгата е основно нещо, била е екзистенциална нужда на българите винаги. Надявам се цените им да се намалят и дай Боже да се купува...
15:52 | 25 Май 2020 г.

Тодор Чобанов: Не водете детето на градина при над...

15:52 | 25 Май 2020 г.
"Театър "София" и Народния театър ще имат сцени на открито и ще играят през цялото лято.  Ще направим всичко възможно...
19:31 | 24 Май 2020 г.

Доц. Стойчев: БСП е във фактическо разцепление, по...

19:31 | 24 Май 2020 г.
В момента БСП е във фактическо разцепление, неспособна да бъде животворяща алтернатива на ГЕРБ. Това разцепление в БСП се поддържа от г-ж...
19:12 | 24 Май 2020 г.

Велислава Кръстева, ДПС: ГЕРБ сами констатираха 99...

19:12 | 24 Май 2020 г.
Още преди няколко години, преди предишните избори, ГЕРБ сами констатираха, че сходствата между нашата и тяхната програма е 99%, което сам...
18:56 | 24 Май 2020 г.

Ивайло Крачунов: Румен Радев се изживява в ролята ...

18:56 | 24 Май 2020 г.
Президентът Румен Радев се възползва от всеки един национален празник, за да се прояви като опозиционер, според гл. ред. на БЛИЦ Ивайло К...
18:26 | 24 Май 2020 г.

Пламен Димитров: До 1 юни премиерът да очаква 50 м...

18:26 | 24 Май 2020 г.
Срещите на НСТС са напът да завършат с официалното представяне на мерките за излизане от кризата, като още тази седмица се очаква да бъде...