Любомир Кючуков: Резултатите от Брекзит са налице и са негативни (ВИДЕО)

Големият проблем на България е, че продължаваме да мислим за Македония като за територия и история, а не като за хора, каза още той

Борис Кючуков: Резултатите от Брекзит са налице и преди той да стане факт и те са негативни
Източник: Канал 3

Борис Кючуков: Резултатите от Брекзит са налице и преди той да стане факт и те са негативни

"Не са високи шансовете на Великобритания да напусне със сделка. Има още една въпросителна – как ще излязат без договореност след като парламентът забрани на Джонсън такова напускане и го задължи да получи ново отлагане". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" бившият заместник министър на външните работи и наш бивш посланик в Кралството Любомир Кючуков. Понастоящем той е директор на Института за икономика и международни отношения.

"От близо 2 години във Великобритания текат позиционни маневри как да стане напускането на ЕС. Джонсън до 19 октомври трябва да подаде искане за ново отлагане на Брекзита. Той отказва, но ЕС би удължил срока, иначе ще трябва да поеме отговорността за напускането" ,заяви Кючуков.

Още новини от България и света четете тук!

"Всичко е възможно, всеки анализ трябва да започва с фразата "към момента”. Великобритания е страна без конституция, управлява се на базата на прецедентно право", обясни той.

"За да не се допусне трето гласуване, спикъра се позова на прецедент от 1604 г. Британския парламентаризъм има 800 годишна история и прецеденти има за всичко", припомни бившият дипломат.

"Кралицата не може да уволни Борис Джонсън, трябва вот на недоверие. Неговият проблем е да остане премиер до 31 октомври. Ако това се случи, Брекзит без договор е възможен. Вот на недоверие изглежда много вероятен, той загуби доверието и няма болшинство в парламента. Но на второ гласуване няма никакви гаранции, че ако лидерът на лейбъристите ще може да сформира правителство", каза Кючуков.

"Лейбърстката партия има неясна позиция по отношение на Брекзит. Либералдемократическата партия е реалният противник на Брекзит, тя вдигна електоралното си присъствие. Лейбъристите призовават за втори референдум, на който британците да гласуват по съвест. Обръщението на кралицата се пише от премиера. Това е практиката в британския парламентаризъм, те излага позициите на правителството. Интересни са процедурните възможности, което това даде", сподели още той.

"Новият план на Борис Джонсън е старият договор на Тереза Мей и ЕС. Нови моменти има единствено в предпазната мрежа за отношенията на Ирландия и Сев.Ирландия. Но те само усложняват допълнително един сложен въпрос – как да няма граница там, където трябва да има. При напускане на Великобритания трябва неминуемо да има граница. Ако между двете Ирландии има граничен контрол, това рискува да взриви ситуацията в Сев. Ирландия и да ни върне към кръвопролитията", каза Любомир Кючуков.

"Борис Джонсън предлага да се запази механизма, а планът му е 2 граници за 4 години. Да не се въвежда граница заради Белфасткото споразумение и да има митнически контрол в отдалечени пунктове на границата, за да се упражни контрол. Границата на практика ще бъде изместена между Британия и Ирландия, ще има вътрешна граница в Обединеното кралство. Друго предложение е предпазната мрежа да е с продължителност 4 години – до 2025 г.", обясни той.

"Ако Обединеното кралство и ЕС сключат договор според който страната остане част или от европейското икономическо пространство, или от митническия съюз, тогава предпазната мрежа е възможна", заяви бившият посланик.

"Проблемът е как точно функционира предпазната мрежа. От една страна да се запази общия пазар на ЕС, безмитното движение с една страна извън ЕС. Предпазната мрежа е преходен механизъм", обясни още той.

"ЕС въведе ново понятие – правна оперативност. Нещо, което може да работи и да не нарушава законите. Как ще функционира никой не може да каже. Ако страната остане в митническия съюз ситуацията ще се разреши. Но тогава защо ще излизат от ЕС? Великобритания ще плаща, за да бъде част от него, но няма да има право на глас", заяви Кючуков.

"Фараш има своите последователите, неслучайно и Джонсън има сериозна подкрепа - това е защото обществото вече е уморено от въпроса за Брекзит. Почти изцяло консерваторите го подкрепят, а по-диференцираната позиция на лейбъристите не им носи позитиви", обясни още той.

"Не може да се стигне до вътрешните правила на ЕС. Какви ще са двустранните отношения е въпрос на договорености. Целта е да няма контрол по сухопътната граница между двете Ирландии. Ако се въведе физическа граница, напрежението ще ескалира. По другите граници, влизането на европейски граждани ще зависи от това дали напускането ще бъде с договореност или без. Ако е без договор, всички въпроси ще се решават по преценка на Великобритания и ЕС, ще се въвеждат реципрочни правила, с които гражданите ще трябва да се съобразяват", прогнозира Кючуков.

"Националистически тенденции има вече и в Уелс. Там заявиха, че избирането на Джонсън е подарък за уелския национализъм. Неизвестността и несигурността не дава възможност на гражданите и бизнеса да видят ясно своето бъдеще. Резултатите от Брекзит са налице и преди той да стане факт и те са негативни. Имаме дълбоко разделено британско общество. Партиите са вътрешно разделени, дълбока криза на политическата система на страната, заговори се и за криза на демокрацията. Страната навлиза в дълбока и дългосрочна криза", каза той.

"Европа вече също пострада, защото вместо да дискутира за бъдещето на ЕС, дискутира за бъдещето на Обединеното кралство в ЕС. Така не бе позволено да се търсят решения към належащи европейски въпроси. При Брекзит без договор и на база отсъствието на двустранни договорености, ще се въведат нови мерки. Има не съвсем коректно третиране на гражданите на ЕС като мигранти, а само те се възползват от правата на ЕС. Миграцията е движение на страни извън ЕС", обясни Любомир Кючуков.

"Договорът ще бъде договорен. На 31 октомври в полунощ трябва да се въведат гранични правила, това ще взриви отношенията. Дори без договор ще бъде договорен преходен период. Въведат ли се някакви ограничения за граждани на ЕС, той ще отговори реципрочно. Възможно е да се въведат ограничения само за българи и румънци. Самият ЕС няма да допусне подобно отношение, защото иска гражданите му да бъдат третирани равноправно", уверен е той.

"Всичко, което се случи през последните дни потвърди две неща – първо, България няма да спре даването на дата на Македония и Албания и второ, че подкрепата не е безусловна. Големият проблем на България е, че продължаваме да мислим за Македония като за територия и история, а не като за хора. Става дума за последователна политика и каква е целта на България. За да няма превратни тълкувания, имаме всички основания да защитим нашата история, за да няма политически или исторически опити за завземане на политическото наследство", заяви Кючуков.

"Често влизаме в коловоза на македонизма – той разделя, разграничава. Ние сме заинтерсовани да премахваме бариерите, за да може всеки българин в Скопие да се чувства у дома си, както и обратното. Всеки скандал работи за македонизма, ако се наслагва омраза значи той е победил. Трябва спокойно да се разискват въпросите. Комисията имаше една цел – да дефинира понятието обща история – кога свършва тя. Тогава всяка личност би попаднала в съответния период. Споразумението между България и Македония иначе би изглеждало така – наш цар, ваш цар, наш комита, ваш комита", завърши Любомир Кючуков.

 

 

Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Йордан Апостолов
17:58 | 23 Ноември 2020 г.

Йордан Апостолов: Икономиката ще преживее и тази к...

17:58 | 23 Ноември 2020 г.
Икономиката ще преживее всяка криза, както светът го е правил винаги през историята. Това заяви в предаването „Патарински LIVE&ldqu...
Д-р Александър Носиков
16:00 | 23 Ноември 2020 г.

Д-р Носиков: Почти 100 процента от пациентите изгр...

16:00 | 23 Ноември 2020 г.
На практика почти всички инфектирани с коронавирус пациенти изграждат имунитет срещу него, но все още не е ясно колко продължава той. Има...
Люмиер
14:51 | 23 Ноември 2020 г.

Раздвижване в любовния живот на всички зодии тази ...

14:51 | 23 Ноември 2020 г.
Как ще ни повлияят фазите на Луната и какво вещаят звездните аспекти за тази седмица? Хороскоп за всяка зодия в предаването "Социалн...
09:00 | 23 Ноември 2020 г.

Танева: България е предоставила на свиневъдите над...

09:00 | 23 Ноември 2020 г.
Дигитализацията на отрасъла ще гарантира справедливото разпределение на субсидиите. Това заяви пред "Монитор" министърът на зем...
Силвия Кацарова
08:40 | 23 Ноември 2020 г.

Силвия Кацарова за Канал 3: Когато си възпитаван о...

08:40 | 23 Ноември 2020 г.
Всичко започва с неин детски сън, който се оказва пророчески. Тя, още невръстна се вижда на плакати и с друго име. Така постепенно се раж...