Филип Димитров: Доста хора си изкарват хляба с обещания как ще променят Конституцията, като дойдат на власт

Въпросът, дали прокурорската фигура да е подчинена на всички равнища на изпълнителната власт, отваря основания за доста опасения, посочи конституционният съдия

Източник: Канал 3

До този момент аз не съм се срещнал с някакви особено знаменателни предложения за изменения в Конституцията, които да водят до кой знае какъв резултат. Хубаво е да се обсъжда, нямам нищо против инициативата на президента - решил е да се даде публичност и гласност на този дебат. И без това доста хора си изкарват хляба като обещават как като дойдат на власт, ще променят Конституцията – да се разбере за какво става дума. Така конституционният съдия и зам.-председател на Венецианската комисия Филип Димитров коментира в "Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3 подетите миналия месец от президента Радев консултации за евентуални промени в Конституцията.

"Винаги е възможно да има някакви доискусурявания - никоя Конституция не е съвършена, но лично моето становище е, че идеята за някакви радикални промени в Конституцията не е наложителна предвид на факта, че там, където има какво да се променя, то може да бъде пипнато чрез закона.

Евтин предизборен пиар? Не знам какво точно е казал господин Цацаров, не съм го слушал, но светата истина е, че евтиният предизборен пиар как ние ще променим Конституцията, се практикува в последните 10 години много често от най-различни партии.

Прокуратурата трябва да остане като магистратура, тя по нашите понятия е в съдебната власт в главата за съдебна власт на Конституцията, но това не трябва да се бърка с идеята, че тя трябва да бъде като съда, това са две различни неща“.

Според Филип Димитров "така, както тече този дебат, оставаме с впечатление едва ли не, че той касае някакво ежедневно противозаконно поведение на главния прокурор, което, меко казано, смущава.“

"Това поведение не е опростенческо, според мене то е опасно, то е свързано с онази нагласа да се похули и поругае всичко възможно, за да можем в крайна сметка да стигнем до любимия извод, че такава държава няма, че нищо не е толкова ужасно, колкото у нас или нещо от този род.“

За становището на Венецианската комисия, поискано от българските власти, Филип Димитров припомни, че тук не става дума за "задължителни указания“. "Този въпрос има няколко аспекта. Първо Венецианската комисия, както знаете, не издава някакви задължителни указания, тя дава мнения, които са на експертно равнище. Предполага се, че във Венецианската комисия участват хора, които бая разбират от конституционно-правната материя и тяхното мнение тежи. 

Второ, аз бих се въздържал да коментирам становището на Венецианската комисия по отношение на България, защото нито един член няма право, когато става въпрос за неговата държава, да участва в дебата и в изработването на съответното становище.

Струва ми се, обаче, че не трябва да забравяме факта, че България има да откликне на един конкретно определен проблем и той е делото Колеви срещу България, в което се е произнесъл съда в Страсбург, и е посочил, че има такъв проблем – възможно ли е да бъде атакуван по наказателно-правен ред главния прокурор.

Мисля, че този въпрос не е достатъчно решен, той може да бъде решен по законодателен път, не виждам нужда от конституционни изменения за това. Възможни са няколко подхода за това, Венецианската комисия ги е посочила в своето становище, а това кой подход ще избере правителството, е въпрос, който в крайна сметка то трябва да реши. 

Очевидно е, че не очакваме главният прокурор да извършва всеки вторник престъпления, така че трябва да си даваме сметка, че става въпрос за една изключителна процедура сама по себе си, има начин тя да бъде решена. 

Сега – има проблем, този проблем се констатира, той е решим, нека да видим точно как ще го реши Народното събрание, защото дяволът обикновено е в детайлите, трябва да видим точно как ще бъде гласуван един такъв законопроект, възможно е да стигне до Конституционния съд, тогава ще се произнасяме. 

Имам предвид за намирането на формула, в която да бъде възможно да се води наказателна процедура и срещу главния прокурор, като и в становището на Венецианската комисия е посочено, че това е въпрос, който вероятно ще опре и до тълкуване на Конституцията – Конституционният съд е отворен за това. 

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Разбира се, администрацията има право да изтълкува Конституцията по свое усмотрение, то може да бъде подложено на съответното предизвикателство и отнесено в Конституционния съд и там той в крайна сметка да се произнесе и да каже – да, правилно сте го изтълкували, и обратно, може да не е така. 

Категорично може (прокурор да разследва главния прокурор) и то на две основания. Първото основание е, че по общо правило, което е въпрос на конституционен принцип, то даже няма нужда да бъде записано - никой прокурор не може да съди сам себе си. И това правило съществува и за българската Конституция, както и за всички останали, следователно, ако някой иска, нека да го прати като въпрос за тълкуване, но мисля, че едно такова тълкувания е очевидно само по себе си. 

Второто нещо е, че самите понятия за контрол за законност и методическо ръководство, са понятия достатъчно широко формулирани от Конституцията, и тук идва третото нещо, което между другото е споменато в становището на Венецианската комисия, и то е свързано с въпроса за правната култура, ако щете нагласите при тълкуване, традициите и т. н. 

Начинът, по който се възприемат нещата в Конституцията не е казано, че главният прокурор трябва да се бърка и може да се бърка във всичко на всички прокурори. Ако ние сме склонни да го тълкуваме така по силата на спомените от комунистическите времена, когато, естествено, и нашата прокуратура беше така структурирана и се целеше да бъде така структурирана, както всички останали социалистически страни по съветския модел, това е едно. А как се тълкува това нещо е съвсем различно от гледна точка на това, което е описано в закона като конкретни прерогативи. 

Пак казвам – аз не виждам основание по този въпрос именно Конституцията да бъде променяна.“

Идеите българската прокуратура да е към изпълнителната власт с позоваване на главния прокурор на Съединените щати, Филип Димитров коментира така: "Проблемът е, че когато се говори за тези неща, обикновено се говори половинчато. Някой прочел, че главният прокурор в САЩ е в изпълнителната власт – да, така е, но не се е сетил да провери какво става с останалите прокурори“.

"В Европа има доста различни решения по този въпрос, но в крайна сметка идеята за магистрата е идея, която е европейска и срещана в по-голямата част от европейските конституции. Когато говорим дали да бъде част от съдебната система или не, често се стига до едно объркване, свързано с това дали трябва прокурорите и съдиите да бъдат поставяни на една дъска: не, не трябва. Съдийската професия и прокурорската професия са много различни. 

Дали обаче трябва да бъде подчинена прокурорската фигура на всички равнища на изпълнителната власт е въпрос, който отваря основания за доста опасения. Има страни, в които това става, но там системата на съда е по-различна, там има juge d'instruction, това по нашата стара система е съдия-следовател, който е друг вид фигура, той не е точно съдията, който съди в залата. 

Мисълта ми е, че възможните варианти са много, според мен тогава, когато се заговори силно за промяна на Конституцията, ние обикновено се натъкваме на това, че променителите не знаят какво точно искат да променят. За това има нещо марксически прекрасно във фразата „дайте да променим Конституцията“, демек всичко да стане по-прекрасно, но не се изяснява какво точно ще променим."

Цялото интервю с Филип Димитров в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Бриг. ген. Иван Маламов
16:00 | 25 Ноември 2020 г.

Военният университет „Васил Левски“ празнува 142 г...

16:00 | 25 Ноември 2020 г.
Военният университет „Васил Левски“ е едно от най-старите висши учебни заведения у нас, а на 26 ноември там ще отбележат 142 ...
Социална мрежа
14:44 | 25 Ноември 2020 г.

Доц. Весела Райкова: Дезинфектантите унищожават бо...

14:44 | 25 Ноември 2020 г.
"Дезинфектантите унищожават болестотворните и нормалните микроорганизми, които са много важни. Нормалната микрофлора стимулира и иму...
Д-р Борислав Цеков
21:00 | 24 Ноември 2020 г.

Д-р Цеков: Скалъпеният проект за Конституция свърш...

21:00 | 24 Ноември 2020 г.
Проектът за нова Конституция получи своята „реалистична“ критика от „Венецианската комисия“, според доктора по ко...
Ричард Алибегов
18:02 | 24 Ноември 2020 г.

Ричард Алибегов: Затворете заведенията, но преди т...

18:02 | 24 Ноември 2020 г.
Ресторантите и заведенията са твърдо против прибързаното затваряне на бизнеса си, както предлага здравният министър проф. Костадин Ангело...
Светлин Желев
14:46 | 24 Ноември 2020 г.

Светлин Желев: Ако детето е съвестно и има желание...

14:46 | 24 Ноември 2020 г.
Как COVID-19 промени технологиите и в каква посока на развитие поеха световните компании? По тази и други актуални теми в предаването &qu...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...