"Файненшъл Таймс": Не преяде ли Европа?

Включването на Гърция в Еврозоната беше грешка

европейска централна банка
Източник: БГНЕС

Джон Кей, наблюдател на вестник "Файненшъл Таймс"/БГНЕС

Разширяването на Европейския съюз напомня разрастването на една империя и като всяка империя той винаги може да претопява тези, които е включил.

Преди няколко години присъствах при встъпването в длъжност на един европейски държавен деец, играещ водеща роля в живота на неговата собствена страна и в структурите на ЕС. За всеобщо удоволствие той превъзнасяше европейските ценности и качество на институциите. След това подчерта необходимостта колкото е възможно по-широко разпространение на тези ценности и институции от страна на съюза.

Беше неловко да го слушаш. Лесно можех да си представя, че тези думи се казват от най-неприятните личности в световната история.

Европа, за която ставаше дума, беше откровено империалистически проект.

Апологетите на Британската империя обикновено пееха химна, където има следните строфи: "Нека се ширят надалеч твоите граници, Бог, дал ти сила, нека те направи още по-силен". Британците го пеят и днес, но никой не възприема тези думи на сериозно. Междувременно идеята за разширяването на ЕС отчасти предлага именно такава перспектива.

Строителите на нова Европа приеха Гърция набързо в ЕС /1981 г./, стремейки се да подкрепят нейната слаба демокрация след краха на военната хунта /1974 г./. Скоро тя бе последвана от Испания и Португалия. Всяка държава от бившия соцлагер с някакви работещи демократични институции, а понякога и без тях, получаваше входен билет. Амбициозният проект за създаване на валутен съюз между Франция и Германия беше разширен за сметка на понижаване на стандартите за членство, включвайки мнозинството държави от ЕС. Главното условие за членство в европейския клуб беше желанието да влезеш в него.

Европа през 21 век се различава от империите през 19 и 20 век.

Традиционните империалисти не са се грижили за съгласието на тези, които са искали да колонизират. И все пак гърците днес не биха казали, че тази разлика е чак толкова очевидна. Въпросът е в това не преяде ли с територии европейският проект, както се е случвало с толкова много империалистически проекти в историята. Не излезе ли извън границите, които може да удържи. Този въпрос се изостря от геополитическата конфронтация с Русия и напрегнатите взаимоотношения между периферните икономики на Европа и еврозоната.

Границите на Западна Европа никога досега в историята не са се простирали толкова далеч на Изток, ако не смятаме нацистката окупация през 1941-1942 г. Украинската криза е проверка за това дали може да бъде осигурена политическа и икономическа, а в крайна сметка и военна гаранция на това разширение.

Малцина са тези, които се съмняват днес, че включването на Гърция в еврозоната от самото начало е било грешка.

И въпросът не е само икономически. Гръцките политически институции са недостатъчно зрели, за да осигурят компетентно управление или отговорно сътрудничество със западноевропейските институции. И това се отнася не само за Гърция.

Империите обикновено са загивали от преяждане: излишните териториални апетити са водели до бунтове сред населението на покрайнините, а след това от съмнения относно проекта в метрополията. Тези симптоми са напълно осезаеми и в днешна Европа. ЕС достигна успеха, развивайки интеграцията по-бързо, отколкото неговите институции можеха да претопяват и да приемат неговите граждани. Може би тази стратегия днес е стигнала твърде далеч. 

Етикети: Гърция , Еврозона
21:06 | 31 Май 2020 г.

Михаил Кръстев в "Имате думата": В икономиката ням...

21:06 | 31 Май 2020 г.
В икономиката не съществува понятие справедливост, понятие, използвано от президента Радев. При икономиката не е важно да е справедливо, ...
20:05 | 31 Май 2020 г.

Лорита Радева, ГЕРБ: Безсмислен е референдум за бо...

20:05 | 31 Май 2020 г.
Референдум за инсталацията за боклук в София за мен и колегите ми от ГЕРБ е безсмислен и на принципа „дайте да се покажем” от...
18:44 | 31 Май 2020 г.

Зам.-министър на труда: Ще дадем 160 млн. за 3-мес...

18:44 | 31 Май 2020 г.
"Коронавирусът изненада всички ни, в първите дни 3-4000 се регистрираха на пазара на труда. В последните 2 седмици след падане на ог...
Савина Савова
18:30 | 31 Май 2020 г.

Предстои съвместна инициатива за младите хора межд...

18:30 | 31 Май 2020 г.
Предстои съвместна инициатива за младите хора между район "Възраждане и "Канал 3. Това каза кметът на столичния район Савина Са...
18:09 | 31 Май 2020 г.

Йордан Цонев: Градското дясно се оказа "разградско...

18:09 | 31 Май 2020 г.
Петролният пазар у нас е изкривен повече от 20 години, има наченки на монополни, картелни споразумения, като в петролните вместимости над...
18:06 | 31 Май 2020 г.

Проф. Петко Салчев: НЗОК подпомогна РЗИ-тата и гра...

18:06 | 31 Май 2020 г.
"Въпросът е не дали, а как ще се справи НЗОК. Доста задачи се струпаха, но колегите се справиха. Голяма част от тях подпомагаха РЗИ-...