Как ще се рестартира бизнесът след пандемията

Водещи икономики обмислят спасителни планове докато световните борси са в треска от несигурността

акции, бизнес, успех
Източник: pixabay.com

Прогнозата кога светът ще излезе от здравната криза изглежда доста сложна. След първоначалния шок, че се налага спиране на цели бизнеси, за да се опазят заетите в тях, все повече държави и корпорации обмислят планове за времето след пандемията.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви пред парламента, че трябва да се въведат мощни икономически и фискални мерки в отговор на щетите, които нанася заразата. Той обеща стимули за общо 137 милиарда долара.

Банката на страната е готова да разшири мерките за подкрепа веднага през април, ако пандемията драстично намали работните места и инвестиционните разходи, защото това ще подкопае шансовете за възстановяване на икономиката.

Не може да бъде предотвратено плъзгането към явна рецесия, сочи доклад на Бундесбанк. В него обаче е подчертано, че държавният бюджет на Германия е в добра позиция спрямо ситуацията.

По-късно Берлин оповести общ пакет от мерки на стойност до 750 милиарда евро за смекчаване на последиците от коронавируса. За пръв път от 2013 година страната възнамерява да поеме нов дълг.

Правителството очаква пандемията да потопи икономиката в рецесия и БВП през тази година да падне с около 5%.

Затова ще бъдат отделени 156 милиарда евро специално за стимули на бизнеса.

Европейската централна банка обеща подкрепа чрез изкупуване на държавни облигации в еврозоната на стойност до 1,1 трилиона евро до края на тази година. Идеята е заемите за фирмите да останат възможно най-евтини.

Четете още новини от България и света тук!

Банката е готова да направи повече, ако е необходимо, заяви Иняцио Виско, член на Управителния съвет, който е и управител на Банката на Италия. Според него ЕЦБ може да увеличи размера на обявената миналата седмица Спешна пандемична програма за покупки на облигации.

През тази седмица се очаква Еврокомисията да представи инструмент за Европейския спасителен механизъм за борба с последиците от пандемията.

Москва пък създаде щаб за наблюдение на индустрията. На оперативно ниво се следят доставките и запасите от суровини в предприятията, достатъчни ли са предпазните средства за служителите, има ли заплаха за намаляване на производството.

Страната въведе временни ограничения върху износа на всички видове зърнени продукти до края на март.

Федералният резерв на САЩ представи мащабен пакет от мерки за големи компании, домакинства и малки предприятия, позовавайки се на огромните затруднения пред икономиката в разултат от коронавируса.

Сред мерките са държавно гарантирани кредити за малки фирми и граждани за общо 300 милиарда долара, нови програми за закупуване на облигации от по-големи работодатели и отпускане на корпоративни заеми.

Централната банка на САЩ заяви, че ще закупи държавни облигации и ценни книжа в размер, необходим за осигуряване на безпроблемното функциониране на пазарите.

Тази седмица Фед ще изкупува ценни книжа на Министерството на финансите на стойност 75 милиарда долара дневно, а агентът MBS - за 50 милиарда долара.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин призова бързо да бъде одобрен мащабният пакет за икономическа подкрепа. Така ще може да се осигури помощ за кризисен период от 10-12 седмици.

У нас се активизират разговорите как българската държава може да подкрепи бизнеса и гражданите.

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага незабавно да бъде създаден Икономически антикризисен щаб, който да набележи мерки за спасяването на българската икономика чрез целева подкрепа от държавата.

Организацията предлага да се следва практиката, въведена в редица държави от ЕС за подкрепа на възнагражденията между 65 и 90 %, при преминаване дори и на намалено работно време. Мярката да важи за всички засегнати предприятия.

Фондовите борси продължават да потъват на фона на голямата финансова несигурност. Общият европейски индекс Stoxx 600 отчете намаление от 2.79%.

В Лондон седмицата започна със спад от 4,5%. Индексът FTSE 100, който включва акциите на сто компании с най-голяма капитализация, падна с 3,38%.

По-широкият индекс FTSE 250 се снижи с 5,5%. Фондовата борса в Париж отвори с понижение на CAC 40 с 4.44%.

Въпреки обявеното решение на ФЕД основните американски акции паднаха при откриването на търговията в понеделник.

В Ню Йорк, веднага след началото на търговията индексът Dow Jones падна с 2,86%.

S&P 500, който включва 500-те най-големи компании на американския пазар, след отварянето си нарасна с 0,24%, после се върна надолу с 2,15%. Технологичният индекс Nasdaq загуби 1,59%.

Експерти прогнозират, че ако несигурността продължи 2 или 3 месеца, ще сме свидетели на тотален срив на акциите.

От началото на годината цените на петрола се понижиха с 60%. Ограниченията в движението и падналото производство намалява търсенето на горива.

Швейцарската UBS Bank очаква търсенето в света да се свие с 5 и дори 10 милиона барела на ден. Цените на суровия петрол Brent и WTI в края на юни 2020 г. може да достигнат до 20 долара за барел, сочат най-песимистичните прогнози на анализатори.

Провалът на преговорите OPEC + за намаляване на добива обрича пазара на огромни излишъци. Това ще удари цените, които ще паднат под разходите на компаниите производителки и ще предизвика затваряне на мощности.

 

Автор: Маргарита Димитрова

 

Етикети: бизнес , пандемия
21:27 | 27 Май 2020 г.

Проф. Любомир Тимчев: За полицая въпросът не е в т...

21:27 | 27 Май 2020 г.
  Приемните изпити в Академията на МВР няма да са проблем, и досега са се явявали хора от отделни области, сега вместо 20 души д...
21:08 | 26 Май 2020 г.

Любомир Кючуков: Тръмп не се справи с коронавируса...

21:08 | 26 Май 2020 г.
  Недоволството в САЩ срещу Тръмп напоследък няма да доведе до вътрешна дестабилизация, но коронавирусът доведе до промени. Пред...
15:56 | 26 Май 2020 г.

Зам.-министър на туризма: 23 големи плажа ще бъдат...

15:56 | 26 Май 2020 г.
"Най-безопасното място сме поради добрите ни резултати при развитието на епидемичната обстановка. Ние сме един от лидерите в борбата...
07:20 | 26 Май 2020 г.

Директорът на РЗИ-София: COVID-19 може да пламне о...

07:20 | 26 Май 2020 г.
Столичната регионална здравна инспекция е изследвала до момента 4254 лица, казва в интервю за "Монитор" директорът на Столичнат...
20:59 | 25 Май 2020 г.

Внукът на Елин Пелин: Дано с намаляване на ДДС, бъ...

20:59 | 25 Май 2020 г.
"Книгата е основно нещо, била е екзистенциална нужда на българите винаги. Надявам се цените им да се намалят и дай Боже да се купува...
15:52 | 25 Май 2020 г.

Тодор Чобанов: Не водете детето на градина при над...

15:52 | 25 Май 2020 г.
"Театър "София" и Народния театър ще имат сцени на открито и ще играят през цялото лято.  Ще направим всичко възможно...