Любо Огнянов: Радев иска преосмисляне на изолацията. А ще понесе ли отговорност, ако хората започнат да измират? (ВИДЕО)

Държавникът трябва да води, а не да разделя

Любо Огнянов коментар
Източник: Канал 3

Премина третата седмица откакто България е в извънредно положение. И за разлика от другите европейски държави, че дори и от съседите ни, където коронавирусът вече е засегнал по няколко хиляди души у нас продължаваме да поддържаме ниска кривата на заразата. И тук идва големият проблем.

На някои чугунени глави все им се струва, че се опитват нещо да ги метнат. На онзи стар принцип, че българинът най-много се страхува да не настине или да не се мине.

Само си представете, че у нас правителството следваше линията на британския кабинет. Ако сте забравили, на Острова първоначално се присмиваха на хората с маски. Техният премиер, това недоразумение на коафьорското вдъхновение Борис Джонсън тръбеше, че Великобритания поема по пътя на груповия имунитет. Разбирайте – нека се заразят всички и така ще си изградят имунитет.

След няколко седмици обаче самият Джонсън се оказа заразен с коронавирус, дойде му акъла, затвори кръчмите и забрани безцелните разходки в парковете. И всичко това след няколко хиляди заразени и над хиляда починали от вируса.

Само си представете ако си имахме тук в България един такъв Борис Джонсън. Който да каже, че смъртността от заразата е манипулация и няма смисъл да се притесняваме от някакво си грипче. Сега вместо да мрънкаме, че извънредното положение се удължава с един месец, щяхме да ходим на погребения.

Не е добра алтернатива, нали? Но през тази седмица се появи и такава алтернатива. Президентът Румен Радев в неистовото си желание да бъде контра на всичко, независимо дали има смисъл или не, призова управляващите да преосмислят социалната изолация. И разкритикува глобите за безцелното шляене по улиците, като определи дългата изолация като подлагаща на изпитание здравето на хората.

Какво иска президентът? Наистина ли си мисли, че ако сега се премахне изолацията това няма да застраши живота на хората? Има една стара мъдрост, че ако не искаш хората да разберат колко си глупав, не трябва да говориш.

Ако Румен Радев все още не е проумял, защо хората трябва да си стоят вкъщи може би е необходимо да се замисли, че италианците и испанците нямат време да погребат своите близки.

И ако Испания и Италия не е достатъчен пример за президента, нека види как Владимир Путин забрани на московчани да излизат навън, а за тези които напускат домовете си е необходимо специално разрешително.

Там цял месец хората няма да ходят на работа и ще си стоят вкъщи. Българският президент трета година не може да проумее, че е на този пост за да вдъхва надежда на народа, а не да го насъсква един срещу друг, за да си преследва амбулантната политическа цел. И ако още не е научил как трябва да се държи един президент, нека види и чуе с какви думи държавниците на Запад и на Изток се обръщат към своите нации.

Те не предизвикват съмнения в мерките, които се предприемат. Защото тези мерки спасяват животи. И нека най-накрая да зададем въпроса на Румен Радев – той ще поеме ли политическата отговорност, ако неговите привърженици масово започнат да нарушават изолацията или карантината, започнат да се събират на групи и страната се подпали?

Той ще ходи ли на погребения на хората, които загубят битката с вируса? Колко струва безотговорността на човек, който е толкова заслепен в порива си за втори мандат, че сам не разбира, че поставя на карта живота на хората?

Не подхожда на един държавен глава да приглася и на неадекатния хор от фейсбук революционери, които кършат кахърно пръсти вайкайки се, че полицията е започнала да глобява с по 5000 лева нарушителите на забраната за разходки.

Онези, които се събират на групички по пейките в парковете. Ама видите ли санкциите в чужбина били по-ниски. Ама вие се пазарите за размера на глобите ли? За какво се пазарите – за здравето си? Отдавна българинът е доказал, че спазва правилата само ако му бръкнат в джоба.

И точно по тази причина, като отиде в чужбина спазва стриктно всички правила например за движение. Там като плати първата глоба, не му и идва през ума да натисне педала повече от 50 километра в час в града. Както се казва, бъдете благодарни, че ви глобяват, защото ако бяхте в Индия, щяха да ви отворят първата чакра по нетрадиционен начин. С пръчка.

Тези, които се опитват да правят политика в условия на пандемия обикновено се сгромолясват. Неразбирайки, че в моменти на национални изпитания, можем да ги преодолеем единствено заедно. Спазвайки дисциплина.

В този ред на мисли - замислете се кои протестират най-много срещу упоритостта на началника на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски да се явява на брифингите облечен в униформа. Струва ми се, че единствената причина за тези вопли, е фактът, че неговата униформа не е синя. И че зад чина генерал, стои още нещо. Научна степен професор, че и доктор на медицинските науки.

Четете още интервюта и коментари тук!

На всичкото отгоре с реален боен опит, тъй като е бил на няколко военни мисии зад граница. Това не е генерал, който е катерил стълбичката на военните звания, чакайки някоя и друга петилетка да отмине. Нито пък се е примъквал към някое и друго задгранично обучение. Бил е на фронта в Ирак и Афганистан. Там където военните се каляват. Опасно е да видиш такъв генерал, при това с униформа по телевизията нали? Иска ви се и вие да  излезете? Не, не излизате.

Ето видеото с коментара на Любо Огнянов:

 

19:31 | 24 Май 2020 г.

Доц. Стойчев: БСП е във фактическо разцепление, по...

19:31 | 24 Май 2020 г.
В момента БСП е във фактическо разцепление, неспособна да бъде животворяща алтернатива на ГЕРБ. Това разцепление в БСП се поддържа от г-ж...
19:12 | 24 Май 2020 г.

Велислава Кръстева, ДПС: ГЕРБ сами констатираха 99...

19:12 | 24 Май 2020 г.
Още преди няколко години, преди предишните избори, ГЕРБ сами констатираха, че сходствата между нашата и тяхната програма е 99%, което сам...
18:56 | 24 Май 2020 г.

Ивайло Крачунов: Румен Радев се изживява в ролята ...

18:56 | 24 Май 2020 г.
Президентът Румен Радев се възползва от всеки един национален празник, за да се прояви като опозиционер, според гл. ред. на БЛИЦ Ивайло К...
18:26 | 24 Май 2020 г.

Пламен Димитров: До 1 юни премиерът да очаква 50 м...

18:26 | 24 Май 2020 г.
Срещите на НСТС са напът да завършат с официалното представяне на мерките за излизане от кризата, като още тази седмица се очаква да бъде...
Гостите в Беновска пита на 2 февруари 2020 г.
 7
18:12 | 24 Май 2020 г.

Красимир Вълчев: 60 процента от общия прием в 8 кл...

18:12 | 24 Май 2020 г.
Дуалното образование у нас се разширяха всяка година, двойно се увеличава броят на паралелките, но не само на дуалното. За трета поредна ...
17:36 | 24 Май 2020 г.

Димитър Узунов: Скандалният клип от Съдебната пала...

17:36 | 24 Май 2020 г.
Скандалният видеоклип в Съдебната палата е “черешката върху тортата“ в работата на председателя на Висшия съдебен съвет (ВСС)...