Кольо Колев: Политиците да правят сметки с коронавируса, може и да няма избори (ВИДЕО)

Не виждам Румен Радев да се метне в политиката като водач на партия, прогнозира социологът

Източник: Канал 3

 

Румен Радев не мога да кажа накъде е тръгнал, направи доста категорични ходове, сне доверието си от управляващите. В кои избори се прицелва? Трудно ми е да кажа, има много голям потенциал да се прицели в парламентарните избори, но за целта трябва да напусне президентския пост. Аз се съмнявам в това, вероятно той ще продължи с критиките към управлението, но няма директно да се метне в политиката като водач на политическа партия. Това прогнозира в „Офанзива с Любо Огнянов“ социологът Кольо Колев за изборите – парламентарни и президентски, през 2021 г.

„Аз не виждам Румен Радев като поддръжник на „Възраждане“, не вярвам в това. Нито към „Възраждане“, нито към БСП, ако се реши на този ход, това ще е евентуално нова политическа формация“, изтъкна Кольо Колев.
 

Запитан от водещия Любо Огнянов кога може да се очакват конкретни политически ходове на президента за предстоящите догодина избори, социологът отговори: „Най-малкото трябва да има яснота по въпроса с коронавируса, не трябва да се правят сметки без него. Ние не знаем реалния отговор за него – същото бих казал и аз: И изборите ще зависят от това, може и да няма избори, не дай си, Боже! Защото втората вълна – 1918 г . втората вълна е това ,което помита огромна маса от населението“, припомни той за унищожителния "испански грип“ преди един век.
 
Според Кольо Колев БСП в момента е много лошо положение – заради отсъствието си от властта от 10 г., както и заради вътрешните борби за предстоящите избори за председател. "Дотук единствената партия в лошо положение е БСП, без всякакво съмнение – представете си 10 години извън властта. Къде е днес НДСВ? Къде е Яне Янев, къде е Бареков – все партии, изплували хей така.
 
Наистина по-голямата част от новосъздадените партии се формират на принципа на протеста и представляват до голяма степен сбирток, с различен интелектуален потенциал“, анализира Кольо Колев.
 
За него увеличеното доверие към управляващите, начело с Бойко Борисов, отбелязано от последните социологически анкети, е благодарение на кризата с коронавируса, но то, по думите му, е временно.
 
"В ситуация като сегашната хората обръщат поглед към властта, гледат нагоре, не към алтернативите. В нашия случай Бойко Борисов, който бе в изключително тежко положение, общественото доверие беше много ниско - между ГЕРБ и БСП разликата беше между 1,5-2%, скандалите следваха през седмица.
 
Но коронавирусът концентрира вниманието към изпълнителната власт, дали от късмет, дали от правилни съвети от щаба, наистина бяха взети мерки, които наистина, поне засега снижиха заболеваемостта, смъртността, в този смисъл бяха направени правилните ходове. Което естествено консолидира доверието към властта.
 
Големият проблем ще настъпи когато, и ако, премине медицинската криза и тогава започва сериозният проблем на управляващите. Просто защото в този момент хората ще погледнат не за живота си, а върху икономиката, върху материалния си живот“, прогнозира Кольо Колев.
 
Целият разговор с Кольо Колев в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

20:56 | 29 Май 2020 г.

Илияна Йотова: Радев не иска да стане Борисов, за ...

20:56 | 29 Май 2020 г.
"В някои страни мерките проработиха, в други не. Трябва да бъдем гъвкави и разумни при вземането на решения. Левицата не се справи к...
20:13 | 29 Май 2020 г.

Изповедта на една абитуриентка по време на пандеми...

20:13 | 29 Май 2020 г.
"Отлагахме датата за бала и отменихме резервациите, някои ще учат чужбина. Имам рокля, тя седи на закачалка вкъщи и чака да бъде обл...
19:28 | 29 Май 2020 г.

Режисьорът Георги Костов за борбата с коронавируса...

19:28 | 29 Май 2020 г.
"В началото и аз мислех, че е като обикновен вирус. Всички досегашни съм прекарал на крака, даже съм снимал. Разболях се когато бях ...
18:53 | 29 Май 2020 г.

От дом за сираци до главен редактор - историята на...

18:53 | 29 Май 2020 г.
"От дома за сираци до върха – журналистът Тодор Стефанов разплака България. Той успява да излезе от тези тъмни кръгове и да се...
18:10 | 29 Май 2020 г.

Кинокритик: Пиратството не се стимулира, то процъф...

18:10 | 29 Май 2020 г.
"Големите киновериги не са отворили още, предполагам, че заради две неща – защото залите са с капацитет 30 %, нито една голяма...
Евелина Славкова
21:04 | 28 Май 2020 г.

Евелина Славкова: Президентът трябваше да остави к...

21:04 | 28 Май 2020 г.
Нападките на държавния глава Румен Радев към правителството започват да му играят лоша шега, защото ролята на човек в неговата позиция не...