Петър Чобанов: На България е нужен икономически план, какъвто ДПС опитва да предложи (ВИДЕО)

За него трябва програмен кабинет и решения, които да следваме в един по-дълъг период, за да стигнем високи нива на растеж, посочи финансистът

Източник: Канал 3

В широкия смисъл на думата може да се каже, че сме в предизборна ситуация, когато остава по-малко от година, на всички е ясно, че плановете са обвързани с изборите. Трябва ни (икономически) план, който да не е идеологизиран, а това, което се опитва ДПС да каже: дайте да направим една програма, около която да се обединят основните сили, да се стигне до програмен кабинет. За да се адресират проблемите, когато става ясно, че реформите са нужни, този план трябва да се формулира и да е обединяващ за години напред. Не трябва да е нито  ляв, нито десен, а прагматичен и с решения да следваме в един по-дълъг период, за да стигнем по високи нива на растеж. Това заяви в „Денят на живо с Наделина Анева” финансистът Петър Чобанов, бивш финансов министър за необходимостта от план за изпреварващо догонващо развитие, какъвто предлага ДПС.
 
„Говорим за средносрочен план, сега този кабинет няма хоризонт да го изпълнява. Оттам идва проблемът - ако планът е тясно политическа собственост на това правителство, на което му остава най-много периода до следващите избори. За по-голям план ще можем да говорим чак след изборите”, подчерта финансистът.
 
Според него в европейски план България трябва да намери своето място в „цялостната европейска картина”. „В момента в Европа има два основни модела в ЕС, най-вече в еврозоната: на страни с ниска задлъжнялост, които могат да си позволят повече мерки, и на високо задлъжнели, които очакват помощи. Ние имаме нисък дълг, трябва да намерим място в специализацията в производството на определени продукти, стоки”, посочи Петър Чобанов.
 
Той насочи вниманието към последователната позиция на ДПС и към друг приоритет – преодоляването на демографската криза в страната, за което от движението предложиха конкретна мярка в подходящия момент: намаляването на ДДС за детски стоки за деца до 3 г. „Интересното е, че много се говори за проблема с демографската криза, но когато стигнем до мерки, не ги виждаме. Това е мярка, която се направи, след като бе отворена вратата за диференцирани данъчни ставки. Мисля, че тя ще помогне, не е трудна за управление и за контрол от страна на данъчната администрация, полезна е и в социален план, и в демографски план – един нов подход към ситуацията с конкретна мярка на масата”, подчерта финансистът.
 
Според него ще е полезно да се види след подобна мярка дали на пазара ни има конкуренция. „Имам племенник на 3 г. и 8 месеца – така, че в случая нямам конфликт на интереси. Детските стоки са скъпи и намаление на цените ще е полезен за много семейства. Ще видим и каква е реакцията на пазара, ако няма – ще се направят изводите за конкуренцията.
 
Когато говорим за ресторантите и хотелиерите – може да тръгнем към генезиса: дискусия нямаше, това бе политическо решение след среща с ресторантьорите и хората от бранша, наистина пострадал от кризата. И тук можем да разграничим 3 основни типа ефекти: политически, фискалния и икономическия. 
 
За фискалния имаме цифри, но правителството се дистанцираха сякаш от тях, не ги включиха като сериозен пункт, загубата за бюджета. Детските стоки са по-малко перо, те идват като вторичен ефект като предложение, след като беше отворена вратата с предложението на управляващите, които досега казваха, че няма да пипат данъци този мандат. 
 
Икономическите ефекти от мярката не бяха изяснени добре поради липсата на дискусия. Това ще позволи малко по-голяма част от оборота да остава в бизнеса, но трябва да има и търсене. Защото, ако не могат хората да си го позволят, тази мярка няма да има ефект – не толкова отрицателен за фиска, но и за самите ресторантьори при липсата на оборот. Не беше обмислена тази мярка, но беше предпочетен политическият ефект”, отчете Петър Чобанов.
 
 
Той се спря и на предложения план за спасяване на европейската икономика след пораженията, нанесени от пандемията COVID-19, с ресурс от 750 милиарда евро. „Досега евродепутати от управляващите пропагандират как ще сме щели да получим 15 милиарда евро, но никой не знае кой колко точно ще получи. Няма как да се хванем за едно примерно разпределение – ще ги видим сумите.
 
Планът на ЕС не е добър, предвижда фантазии, които, ако станат реалност, няма да са добре за развитието на ЕС. Не може да се разчита на общ дълг към финансовите пазари, който да се връща до 2058 г. Каква е гаранцията, че съставът на ЕС ще е същият до 2058? Имаме лош пример, и каква е гаранцията, че държава няма да се възползва от една по-голяма помощ по линията на тази европейска солидарност, а после да напусне и да остави другите да я изплащат.
 
Всеки трябва да си поеме отговорност за действията, да не прехвърля своята тежест върху останалите. За което са нормални страни като Австрия, Швеция, Дания, Нидерландия – разумната четворка, тъй като не са си позволили да се разпуснат и да натрупат толкова дългове”, смята Петър Чобанов.
 
Цялото интервю с финансиста в „Денят на живо с Наделина Анева” - във видеото!
 

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
19:15 | 06 Юли 2020 г.

Иван Иванов: Фактът, че бяха арестувани двама висш...

19:15 | 06 Юли 2020 г.
„2015г ГЕРБ възторжено приеха закона, който урежда разботата на НСО и конкретно, точно и ясно регламентира начина, по който се рабо...
17:32 | 06 Юли 2020 г.

Милен Михов, ВМРО: Повече разхлабване на мерките в...

17:32 | 06 Юли 2020 г.
Аз мисля, че повече разхлабване на мерките в борбата с COVID-19 няма накъде да има. Въпросът е как ще бъдат прилагани тези мерки, които в...
15:24 | 06 Юли 2020 г.

Балетът "Лебедово езеро" бе поставен на брега на е...

15:24 | 06 Юли 2020 г.
За първи път в България "Лебедово езеро" бе поставено на брега на истинско езеро като част от летния фестивал на Софийската опе...
Люмиер
14:45 | 06 Юли 2020 г.

Люмиер: Луна в Козирог доведе до увеличение на слу...

14:45 | 06 Юли 2020 г.
"Днес Луната е във Водолей, намаляваща. Вчера обаче имаше частично лунно затъмнение. Преминаването през пункта "Маказа" бе...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...