Иван Гешев: Васил Божков има широкоспектърна криминална дейност (ВИДЕО)

Иван Гешев: Васил Божков има широкоспектърна криминална дейност (ВИДЕО)

„Васил Божков има широкоспектърна криминална дейност, като голям сегмент от нея са т.н. културно-исторически дейсноти, други ги наричат артефакти. Към момента са иззети над 4000 предмета, при законно регистрирани 200. Очакванията на прокурорите са, че бройката на тези предмети с белези на културно-исторически ценности, може да надхвърли 10 000, а може да достигне и 20 000“. Това разкри в предаването на Канал 3 „Офанзива с Любо Огнянов“ главният прокурор. Иван Гешев. 

„Голяма част от тези предмети са със следи от пръст, с надписи от конкретни части на България, с имена вероятно на иманяри, които са ги изкопали, т.е. са ги откраднали от българския народ. Това е само един малък сегмент от разследването срещу Васил Божков, има още много сегменти с потенциално незаконен характер, за които се изсиква заплащане“, допълни той.

„Досъдебното производство, което е с икономически профил, защото той има повдигнато и досъдебно производство с криминален профил. За никого не е тайна, че тези връзки съществуват още от зората на прехода. Връзката бизнес, сенчест бизнес, бизнес, който в България е по-известен и като бандитски . Така се натрупа капитала след 89г. и всички сме свидетели на това нещо и връзката на тези бизнесмени, които останаха сенчести или се опитаха да се избелат с политическата класа, с политически прокети, определени политици. Тази връзка, която се изгради след 89г. и веротно продължава да съществува и е видима на всички български граждани.“, каза главният прокурор.

„Стратегията на всички олигарси е една и съща, стремят се да покрият целия спектър, за да няма празно. Всички те бяха много щастливи, живееха в една супер правова държава, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото от българските граждани и за извършени деяния. До този момент те живееха в една правова държава, всичко беше наред, държавата беше демократична, една уникална политическа и правна система. В момента, в който прокуратурата повдига съответни обвинения, когато се ангажира наказателната им отговорност , в този момент се оказва, че България, като пълноправен член на ЕС не е правова държава. Правови държави са Сърбия, страни от близкия Изток и т.н. Това е обяснимо, те правят всичко възможно за да се защитават, а това че се насочват към политически проекти, още веднъж показва  тази връзка, която очертах – сенчест бизнес, олигархичен бизнес, политически зависимости.“, коментира Иван Гешев. 

„Екстрадацията на Васил Божков в България зависи от политическото решение на въпросната държава, в случая ОАЕ. В случая с Цветан Василев е Сърбия, тази държава прави всичко възможно за да не бъде ектсрадиран. В страни извън ЕС решенията в крайна сметка са политически.  Ако не беше обвиняемия Божков и Цветан Василев щяха да отидат в някоя друга страна от ЕС. Не отиват там, защото там стандартите са основани само на закона и не се взимат политически решения по отношение на екстрадицията.“, допълни той. 

Главният прокурор коментира и казуса с убиеца Джок Полфрийман, който пожела нов процес.

„Моето мнение, че убиецът на българското момче, на който бяха опростени 8 години от присъдата му, без да е платено най-малкото това, което е присъдено като обещетение на семейството е тема на друг разговор. Той прави това, което го съветват неговите ментори, определени неправителствени организации, с влияние в европейските институции, т.е. затваря вскякави вътрешни механизми, за да може след това да се обърне към Европейския съд за правата на човека“.

Още интервюта и коментари можете да намерите тук!

„На въпрос дали председателят на ВКС Лозан Панов трябва да си подаде оставката, Гешев съобщи, че това е проблем на съдебната власт и че председателят на ВКС е с политическа насоченост. „В институцията, която аз представлявам има много проблеми, аз първо ще се насоча към мойте проблеми и след това , ако сме безгрешни бих си позволил да коментирам друга институция“.

Очаквайте подробности!

 

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *