Цветелина Пенкова: Обсъжда се големите кооперации, които оперират на европейския пазар, да започнат да плащат данъци (ВИДЕО)

Грешката с пакета "Мобилност" ще бъде оценена в бъдещето, защото българските шофьори продължиха да работят и по време на пандемията, смята тя

Цветелина Пенкова
Източник: Канал 3

Цветелина Пенкова

"Вече започват да се отчитат щетите, в проблемите със здравеопазването, голяма част от членките се справиха с навременни мерки и овладяха ситуацията, имаше несигурност, но в рамките на няколко седмици, това беше преодоляно". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Цветелина Пенкова, депутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.
 
Предстои да се видят последващите вълни на икономическата криза. Оттук нататък вече сме по-подготвени за последствията, но икономическите последствия са по-сериозния проблем.
 
"Отчита се фактът, че в началото някои фъежави-членки затвориха границите, но все пак европейските институции и натиска върху конкретните държави, даде резултат. Някои от нещата, с които трябваше да се борим, не бяха в юрисдикцията на нито една от европейските институции. Тази криза ни дава пводо да помислим за реформи и начин как да достигнем до интеграция. Поуките е доведат до по-обединена общност. Взаимопомощта и стоките от първа необходимост са изключително важни помощта, която си оказаха показа, че една без друга страните-членки не могат да се справят", коментира евродепутатът.
 
 
"Финансовата помощ с преструктуриране и пренасочване на средства в посока подпомагане на кризата, също не е за подценяване. Фокусът е следващата 7-годишна финансова рамка, пакета за икономическото възстановяване, има ясно заложени приоритети, по които ще се отпускат тези средства. Реформите, които се предлагат, начинът по който ще се структурира европейската икономика, са ясно заложени в изискванията за отпускане на тези средства", сподели тя.
 
"Грешката с пакета "Мобилност" ще бъде оценена в бъдещето. Българските шофьори продължиха да работят и по време на пандемията, това показа колко ключов фактор е това, не мисля, че има непоправими грешки. Не всички теми, които се обсъждат в ЕС винаги могат да обхванат всички страни на монетата", допълни Пенкова.
 
"Пакетът от 750 млрд. за възстановяване все още трябва да бъде гласуван. Нидерландия, Швеция, Дания и Австрия изразиха опасения. Обсъждат се данъците за някои от по-големите кооперации, които оперират на европейския пазар. Това са т.нар.високотехнологични компании, които по принцип не плащат данъците си в Европа, това е възможност за допълване на бюджета", обясни политикът.
 
 
"ЕС е третата най-голяма икономика в света и този икономически процес не би отблъснал такъв тип дейност от тяхна страна на европейския пазар. По много въпроси имаше сериозно обединение в ЕП, голямата ни цел е по-добро бъдеще за Обединена Европа", заяви тя.
 
"Трябва да работим за достъпна ваксина. Става въпрос за дост дълъг процес. Клиничните тестове ще отнемат време, има напредък и обединена база данни, където евроучени споделят изследванията си, не говорим изобщо за тази година да имаме готова ваксина. Средствата и научния ресурс го има, но процедурата има нужда от време, няма как да бъде забързана", каза още гостът.
 
"Резолюцията, която приехме осъжда всички прояви на расизъм, омраза и насилие. Също и проявите на плячкосване от страна на протестиращите. Стремим се към уважение и равенство между всички хора. Има очакване до края на годината да има удължаване на периода на Брекзит. Един от основните приоритети на Германия ще бъде върховенството на закона", сподели Цветелина Пенкова.
 
От своя страна евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки също взе участие в предаването, но чрез онлайн връзка.
 
"Държавите в Европа бяха принудени да вземат мерки всяка за себе си, заради огромната празнина и липса на реакция на ЕК. Когато дойде паниката, нямаше ЕС. Заради неумението на ЕК беше съсипан Единния общ пазар, това предизвика задръствания на граници и празни магазини. Превърна се в квазидържавност. От 13 март вече не се говори за федерация. Националните правителства трябваше да реагират", каза той.
 
"Из основи трябва да преосмислим идеята за ЕС – съюз на държави с единен общ пазар и пазят заедно външните си граници. Всички ще гласуват камиони да се връщат празни по пакета Мобилност. 200 000 български шофьора ще останат без работа", допълни Джамбазки.
 
 
"Не трябва да има повече данъци, а да се намаляват. Трябва да се съкращават разходи. ЕК трябва да бъде изпълнителен орган, а не законодателен или правителствен. Не трябва да има инструменти в ръцете им", коментира той.
 
"Глобализмът може да бъде вирус срещу човешката цивилизация. Човешките общества са много крехки и са силно зависими, паниката може да обхване за много кратко време. Едните казваха затваряйте се вкъщи, всички ще умрем, другите пък казваха да не го правим – така или иначе ще умрем", обясни евродепутатът.
 
"България никога не е била колониална държава, напротив, борили сме се срещу турското робство.  Трябва да следваме собствения си интерес. Живеем във времената на китайския Чернобил", завърши Ангел Джамбазки.
 
Цялото интервю можете да проследите във видеото.

Етикети: Денят на живо
10:03 | 11 Август 2020 г.

Първан Симеонов: Преди година "Отровното трио" под...

10:03 | 11 Август 2020 г.
"Протестът се промени много. Той стана малък, но това е нормално. Случващото се по улиците вече прилича много повече на предизборна ...
Веселин Марешки
09:50 | 11 Август 2020 г.

Марешки към протестиращите: Изхвърлете Христо Иван...

09:50 | 11 Август 2020 г.
"Това, което се случва с протестите е една анархия. Виждат се само едни неслучили политици, които преди това са ги гонили с камъни. ...
Румен Христов: Виждам олевяване при \
09:45 | 11 Август 2020 г.

Румен Христов: Виждам олевяване при "Демократична ...

09:45 | 11 Август 2020 г.
"Виждам олевяване при „Демократична България“. Не очаквайте от СДС да участва в протести, които ще върнат отново предс...
08:54 | 11 Август 2020 г.

Кирил Радев: Мисля, че Христо Иванов знае какво ис...

08:54 | 11 Август 2020 г.
„Останах с впечатлението, че Христо Иванов знае какво искаше да му каже Ламбовски и това е причината той не желае да проведе този р...
Ваня Григорова
21:02 | 10 Август 2020 г.

Ваня Григорова: Видеото на Христо Иванов е смущава...

21:02 | 10 Август 2020 г.
"Протестиращите искат прогресивно данъчно облагане, не плосък данък, не искат увеличение на нощния труд, имат много социални послани...
Люмиер
14:45 | 10 Август 2020 г.

Люмиер разкри кои са най-мързеливите зодии (ВИДЕО)

14:45 | 10 Август 2020 г.
Как ще ни повлияят фазите на Луната и какво вещаят звездните аспекти за тази седмица? Хороскоп за всяка зодия от личния ни астролог &ndas...