Доц. Киров: Общопрактикуващите лекари трябва да могат да назначават тестове при определена група симптоми (ВИДЕО)

В никакъв случай не трябва да се прекъсва присъствения учебен процес, 10 % от общия брой на заразените, са деца, смята той

Любомир Киров
Източник: Канал 3

Любомир Киров

"Нормалното е при първите оплаквания хората да търсят общопрактикуващ лекар. Когато ни обвиняваха, че пишем болнични, а сега мълчат, като сега пишем още повече?" С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" доц. Любомир Киров.
 
"Никога не давам болнични без основания, ако ми се обади някой, ще го извикам да го прегледам. Тогава ще решим какво да правим.  Има възможност и за консултация по телефона. Питаме дали има температура, болки по мускулите и други оплаквания. За теч на нос не е редно да се изолирате от работа. Можете просто да носите маска покрай колегите си", сподели той.
 
"Няма как грипът и ковидът да бъдат разграничени, но и коронавирусът е голям имитатор. Оплакванията при него започват по-постепенно, докато при грипа става изведнъж – висока температура, обща отпадналост, болки по мускулите", поясни лекарят.
 
"60-70 % от пациентите повишават температура при КОВИД. Това е най-честият симптом. Дихателните пътища – кашлица – това са до 60 % от случаите. В повечето случаи е суха, по-продължителна във времето е – 4-5 дни", обясни гостът.
 
"В началото е трудно да се става от липса на сили, някой губят и обоняние. Чувството за задух също е характерно.  Не мога да назнача PCR тест. Не мога и да издам документ или да се обадя да направят тест, а само да кажа да се отиде в РЗИ", заяви доцентът.
 
 
"Мога и да изпратя с направление пациент при пулмолог или инфекционист, за да се чудят и те дали в КОВИД, те имат ограничен брой направления. Важно е да скъсим пътя за диагностика, пациентът е невинен от доказване на противното, но е съмнителен. По-ефективно ще е, ако можехме да назначаваме такова изследване директно", коментира той.
 
"Не може за всяко дращене в гърлото или температура, да назначаваме тест, трябва да има определена група симптоми, може да има пропуснати, но така се стеснява вероятността човекът наистина да има проблем. Това означава по-малко средства с по-голям ефект. Тестът не лекува. Трябва да има и подкрепяща терапия – назначавам кръвна картина и рентгенова снимка при повече оплаквания.  Пневмонии се получават и от грип", сподели общопрактикуващият лекар.
 
"При децата освен, че преминава по-леко, в много случаи няма никакви симптоми.  По принцип организмът се справя сам с вирусите. Трябва да се види какви са промените в организма, в белите дробове, са големи, за да се види какво лечение да се назначи", допълни медикът.
 
"Редно е да се лекува с антибиотик в самото начало, ако има сериозни симптоми. Те осигуряват някаква защита, атакуват бактериите. Маската може да не е 100 % защита, но има такава. На някои затворени пространства трябва да се прецени доколко това е необходимо", смята той.
 
"В графа "неразумни мисли" вкарвам желанието за глоба на учителите, които ще викат по коридорите на децата да си носят маска. По същия начин дайте да въведем глоба за всеки катаджия, който хване в нарушение някой, че е превишил скоростта. Над 60 % от случаите на заразени деца, са заразени от дома. 10 % са децата от общия брой на заразените", изрази мнение Киров.
 
"В никакъв случай не трябва да се прекъсва присъствения учебен процес. По-важно е какво правят децата извън училище, да се вземат предпазни мерки, ако живеят с възрастни хора. Недомислено е родителите да решават дали детето може да ходи на училище. Има си насоки – като хронични заболявания. Децата трябва да бъдат ваксинирани", завърши доц. Любомир Киров.
 
Цялото интервю проследете във видеото.

\
21:03 | 30 Октомври 2020 г.

Проф. Асен Балтов: Крайно време е да повярваме на ...

21:03 | 30 Октомври 2020 г.
"Хората трябва да разберат, че лекарите могат да преценят кое е опасно. Крайно време е да повярваме на лекарите и да бъдем единни и ...
Тасева LIVE
17:56 | 30 Октомври 2020 г.

Д-р Любомира Манчева: Хранителното разстройство н...

17:56 | 30 Октомври 2020 г.
„Живот на килограм” е благотворителна инициатива за превенция на хранителните разстройства сред подрастващите. "Млад...
Тасева LIVE
17:38 | 30 Октомври 2020 г.

Д-р Габриела Григорова: Маските обострят акнето, н...

17:38 | 30 Октомври 2020 г.
"За акнето може дори да не бъде намерена причина, но често проблемът е от хормонално естество, маските също обострят появата на акне...
Социална мрежа
16:05 | 30 Октомври 2020 г.

Благой Иванов: Всичко свръхестествено е метафора з...

16:05 | 30 Октомври 2020 г.
"Малерман е автор на жанрови романи, подходящи за всеки, който иска да се потопи в един различен от нашия свят", това каза в пр...
Социална мрежа
15:57 | 30 Октомври 2020 г.

Най-актуалните визии за Хелоуин са череп и секси в...

15:57 | 30 Октомври 2020 г.
"Най-актуалните визии за Хелоуин са череп и секси вампир", това каза художничката Петя Маркова пред репортера на "Социална...
14:55 | 30 Октомври 2020 г.

България е от 6-те държави, които могат да излъчат...

14:55 | 30 Октомври 2020 г.
За актуалните теми от света на киното и новите и най-интересни заглавия на големия екран разговор в предаването "Социална мрежа"...