Любо Огнянов: Трите плика на Щирлиц (ВИДЕО)

Омразата и ненавистта като че ли превърнаха лицата ни в маски, които обаче не предпазват от вирусите, а ни заразяват още повече и повече

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Замисляли ли сте се защо през последните седмици толкова рядко се смеем. Като че ли песимизмът рязко завладя живота ни правопропорционално с нарастването на броя на заразените с COVID-19.
 
Омразата и ненавистта като че ли превърнаха лицата ни в маски, които обаче не предпазват от вирусите, а ни заразяват още повече и повече. През годините вицовете бяха тези, които позволяваха на хората да осмиват системата, без тя да ги застрашава.
 
Така и с онзи анекдот за трите плика. Един политик спечелил изборите. Влиза в кабинета и на бюрото го чакали три плика. На първия пишело: да се отвори при настъпването на сериозна криза. И не след дълго кризата станала факт. Отворил политикът плика, а там пишело: обвини управляващите, че са ти заложили капани. След време настъпила нова криза. Отворил втория плик и открил послание: обвини медиите, че не са разбрали правилно думите ти. Отново се разминало. При третата криза политикът спокойно отворил третия плик, но усмивката му замръзнала. Там пишело: Подготви три плика за следващия. Най-големият проблем е обаче, когато на сцената излязат политици, които толкова задъхано създават кризи, че се налага да отварят пликовете в рамките на няколко часа.
 
 
Тази седмица България попадна в международния обмен с новината, че Естония е прекратила визитата на президента Румен Радев заради контакт с лице, който е дал положителен резултат от коронавирус. Във време, в което Европа се опитва да избегне заливането от втора вълна подценяването или съзнателното омаловажаване на опасността, са далеч от здравия разум на хората, които управляват стария континент.
 
Пример беше председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която не се поколеба незабавно да напусне срещата на Европейския съвет след като стана ясно, че неин сътрудник е заразен с коронавирус. През август тази година еврокомисарят по търговията, ирландецът Фил Хогън подаде оставка, след като наруши националните правила за борба с Covid-19.
 
А причината – Хогън участвал в гала вечеря на голф клуб в Ирландия заедно с още 80 души. Тук следва да подчертая, че Хогън нито е бил заразен, нито е бил в контакт със заразен. А е нарушил правила, които действат за обикновените хора. За европейските цивилизовани общества е важно правилата да се спазват както от управляваните, така и от управляващите. Особено, когато се отнася за тежки трапези или командировки.
 
Тогава Хогън се опита да се оправдае, че е бил тестван и резултатът му е бил отрицателен. И въпреки това беше принудеин да подаде оставка, заради критиките в собствената му родина. Каква е хронологията с българския президент Румен Радев? На тържество миналия петък по случай годишнината от създаването на Военновъздушните сили той е в близък контакт с прясно назначения на поста началник на ВВС ген. Димитър Петров. В събота генерал Петров е изследван за коронавирус, след като се е почувствал зле и тестът му е положителен. Незабавно от ВМА уведомяват всички, които са присъствали на тържеството – от президента Румен Радев, през министъра на отбраната Красимир Каракачанов, до офицерите, които са били на церемонията и последвалото тържество.
 
Президентът, на когото предстои визита в Естония да приеме председателството на инициативата „Три морета” пренебрегва този факт и отлита за Талин. Важен факт е, че срещата е обявена като виртуална и затова от 12 държавни глави присъстват само трима – естонският президент като домакин, полският държавен глава и Румен Радев. Тук да отворя скоба – инициативата „Три морета” обединява страни на Балтийско, Адриатическо и Черно море, с мощна американска подкрепа, чиято цел е геополитическа сигурност.
 
Неофициално инициативата се счита като проект, който се стреми да ограничи руското икономическо и политическо влияние в региона. Дали това не влиза в противоречие с изразявани досега позиции от страна на българския държавен глава ще ви оставя да си отговорите сами. Информацията за разпространението на коронавируса сред висшия офицерски състав на ВВС достига до естонските служби, които уведомяват държавното ръководство. И се стига до конфузната ситуация естонският президент Керсти Калюлайд да обяви в социалните мрежи, че визитата на Радев е прекратена. Отменено е посещението на държавния глава и в команден център на НАТО и дори е посочено, че делегацията е изолирана в хотела.
 
През това време от прессекратариата пускат съобщение, че президентът не е бил в контакт с позитивен на коронавируса. След като скандалът се развихря и става ясно, че истината не може да се скрие, Румен Радев се върна в България. И обяви, че е жертва на активно мероприятие. Остават открити въпросите – кого подозира президентът Румен Радев – началникът на ВВС, че умишлено се е ръкувал с него в опит вероломно да попречи на визитата му в Естония?
 
Или някой се е опитал по примера на заразата с Новичок да му лепне коронавирус непосредствено преди да поеме проамериканската инициатива „Три морета”? Или естонците просто не са искали да му покажат секретната база на НАТО? Трезвомислещите политици се отнасят с насмешка на конспиративните теории, че коронавирусът не съществува. Или е политическа манипулация. Или пък е дело на кемтрейлс или облъчване с 5G. Затова сега опасността е нашите партньори да не ни възприемат като виц. И като започнах с анекдот, нека и завърша по този начин.
 
През далечната вече 1973 година по екраните се завъртя серийния филм „17 мига от пролетта”. Там се разказва за съветския разузнавач Максим Исаев, който успява да се внедри в администрацията на немското разузнаване под името Макс ото фон Щирлиц. Съветският шпионин е трябвало да разбере кои от близките на Хитлер са били склонни да водят преговори със Съединените щати и Великобритания. Във филма Щирлиц е истински герой, но в живота за него се раждат стотици вицове. Ето и най-краткият: „Щирлиц помисли. Хареса му и помисли още веднъж”. А сега остава да се сетим къде са трите плика. 
 
 

Лъчезар Борисов
19:07 | 28 Ноември 2020 г.

Лъчезар Борисов: Изплащането на компенсациите за б...

19:07 | 28 Ноември 2020 г.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди пред „Офанзива с Любо Огнянов“, че предвижданите компенсации към засегнати...
Александър Симов
18:37 | 28 Ноември 2020 г.

Александър Симов: Затварянето трябва да върви с по...

18:37 | 28 Ноември 2020 г.
Дори и БСП да беше на власт, пак щеше да има частчно затваряне, но с отбелязани социални мерки. Компенсацията щеше да бъде различна. Това...
Харалан Александров
18:10 | 28 Ноември 2020 г.

Харалан Александров: Посрещнахме втората вълна няк...

18:10 | 28 Ноември 2020 г.
Официално от днес България е във втори локдаун от началото на пандемията, но вместо да сме по-подготвени, обществото изглежда по-скоро ра...
Мими Виткова
17:33 | 28 Ноември 2020 г.

Мими Виткова: Трябваше да има масово тестване в уч...

17:33 | 28 Ноември 2020 г.
При нас липсват доказателствата къде разпространението е най-голямо. Правят се твърде малко тестове на здрави хора. Трябваше да има м...
Проф. Здравка Валерианова
17:22 | 28 Ноември 2020 г.

Проф. Валерианова: Най-голям е процентът на смъртн...

17:22 | 28 Ноември 2020 г.
Коронавирусът се превърна в причината България да оглави класацията по смъртност в световен мащаб през изминалите седмици, което и наложи...
проф. Любомир Хараланов
16:48 | 28 Ноември 2020 г.

Проф. Хараланов: Има много случаи, в които трябва ...

16:48 | 28 Ноември 2020 г.
Когато вирусното натоварване е по-малко, катаралното възпаление е по-малко. Но при силно възпаление, бактериалната активност започва почт...