Eлена Димитрова-Ангелова за Мечтата за бебе и защо жените не трябва да отварят виното сами

Eлена Димитрова-Ангелова за Мечтата за бебе и защо жените не трябва да отварят сами виното
Източник: Garmiga photography

Eлена Димитрова-Ангелова за Мечтата за бебе и защо жените не трябва да отварят сами виното

Елена Димитрова-Ангелова е завършила Културология и Журналистика в Софийския университет, преминала е през всички нюанси на журналистическата професията, докато, както самата тя казва не прави „огромен завой”, за да попадне на Пътя си. Път, който струва ми се ще проправи за хиляди хора. Елена учи Психология, придобива допълнителни квалификации и създава Мечта за бебе, за да бъде упора и светлина за всички онези, които са се изправили пред предизвикателството да сбъднат своето най-съкровено желание  - да държат мечтата си в ръце, въпреки всички трудности, през които им се налага да минат.

Елена е жена и майка (на 5-годишната, зачената ин витро Неда), с която, ако си имал радостта да общуваш, вече се чувстваш зареден. Успява да докосва, да мотивира, да вдъхновява. Когато започне да говори за чудото, наречено "бебе", аурата ѝ става толкова силна, че почти можеш да я видиш. С нея разговаряме за всичко онова, пред което са изправени двойките с репродуктивни проблеми и мисията, на която се е посветила.

Здравей, Ели! Обясни ни това, което правиш, така все едно го обясняваш на Неда, на 5-годишно детенце?

Неда знае, че мама много иска да има второ бебе и тъй като тя знае, че е специално бебе, заченато ин витро – мама в момента помага на другите жени, които искат да имат бебета, защото мама знае много по темата. И защото вижда в това своя кауза.

Това е нещо, което много ме радва и работя с удоволствие. Просто в мен с хода на годините се събуди желанието да направя, според силите си разбира се, за другите хора това, което исках някой да направи за мен преди 10 години. Знам какво е да искаш бебе, то да не се получава, да минават години, всички около теб да имат бебета и ти да се чувстваш от една страна неуютно да споделяш с близките си хора, заради известно неудобство, а от друга да срещаш тяхното притеснение, когато се повдигне темата.

Изобщо имаш едно усещане, че си сам в твоето обкръжение. Виждаш, че има много хора като теб като отидеш в някоя клиника. Огледаш в тях и виждаш, че са стресирани и тъжни, че животът им се върти около изследвания и диагнози и започваш да се плашиш, че и твоят живот се превръща в една огромна сага – от следене на цикъл, хиляди изследвания, пиене на хормони. А всъщност не трябва да е това, не трябва да е така...

А как трябва да е? Как трябва да се премине през това?

От позицията вече на изминалите години и от това, което аз съм научила - от опита, кога точно се случи моята дъщеря, бих могла да кажа че би било много по подкрепящо за живота ти по принцип, а и подарък за самия теб, ако погледнеш на цялото това нещо наречено репродуктивен проблем просто като на едно пътуване към твоето бебе, като на един път, по време на който ти се променяш, развиваш, ставаш различен човек и накрая гушваш детето си.

От сегашната си позиция аз гледам на всичко това, което ми се е случило като на една благословия, защото ако детето ми беше дошло при мен преди 10 години, аз щях да съм съвсем различна майка. Нямаше да съм изчела толкова литература, нямаше да съм срещнала толкова хора, които да са ме обогатили, нямаше да съм си изследвала толкова на дълбоко вътрешните "бакийки" и вероятно нямаше да имаме тази дълбочина на връзката с мъжа ми. Да не говорим, че вероятно това, което в момента работя с толкова любов, щеше да е далеч от мен.

Казваш, че да показваш уязвимостта си е огромна крачка, която правиш. Както и че мъжете трябва да отварят виното и то не защото ние няма да успеем и сами. Прекалената доминантност и изземането на мъжките функции, скопява ли мъжете и може ли в това да се крие проблемът на двойките, които имат трудности при зачеването?

Ако ти отговоря с "да", това вероятно ще е съвсем вярно, но звучи твърде абсурдно.  Нека си представим, че в едно семейство има определено количество енергия, която е комбинация от мъжка и женска енергия. Във всеки човек има и от двата вида енергия. За нормално се приема, ако в жената има 70% женска енергия и 30% мъжка, а при мъжа обратното. Женската енергия е тази на приемането, на нежността, на спокойствието, тя е по-забавената, докато мъжката енергия е тази на случването, на действането. Ако ние сме възпитани и бъдем "мъжки момичета", когато отваряме вино сами, когато ръководим екипи и то като генерали, когато се състезаваме и решаваме всичките си проблеми сами, ние навлизаме много повече в мъжката енергия.

Може да случваме нещата и пак да бъде активни и реализирани жени, но по друг начин. По мекия и женски начин, повече с умението да разбираш хората, да се усмихваш и да случваш без това напъване на всяка цена, защото това е мъжкото начало. Ако една жена влезе твърде много в мъжката енергия, за да има хармония, това което е вероятно да се случи, е мъжът до нея да увеличи женския заряд у себе си. - т.е ако ти си твърде агресивна, той става по-подкрепящ и отстъпчив.

Да, много често жените, които стоят подредени на столчетата в клиниките за репродуктивно здраве, са добре реализирани жени, които могат да се справят сами в живота, които печелят добре. Но не може да се каже, разбира се, че всички двойки, които са в тази конфигурация имат репродуктивен проблем. Понякога това се компенсира по някакъв начин или техните лични изпитания не минават през репродуктивни проблеми.

Съществува една друга теория, свързана с Алфа, Бета и Гама мъже. Алфа мъжете са тези  от типа самци – реализирани,успешни, уверени. И каква е ролята на самецът в стадото - да създава потомството. Смята се, че  много по-лесно бебета се получават, когато срещнеш Алфа мъж, защото той събужда женското у теб, провокирате.

Бета мъжете са прекрасните съпрузи. Те са тези, които обгрижват семейството, защото мъжете от типа Алфа не са много моногамни - те са по създаването на бебето, но не и по отглеждането му – те обикновено се вълнуват от децата си, когато станат по-съзнателни и могат да общуват с тях. Докато Бетата мъжете са по-подкрепящи.

И ако трябва да си представим една война – да, водачът е Алфа мъжкарят, но обикновено генералите, сивите кардинали са Бета.

Съществува тезата, че Алфа жените, се комбинират с Бета или Гама мъже и по-трудно зачеват, защото те "превъзхождат" партньора си,  а ние имаме естествения човешки инстинкт да се размножаваме от най-добрия.

Ясно е, че всички щастливи семейства си приличат, а всички нещастни са нещастни посвоему и все пак нека да дадем три бързи съвета на всички онези, които има репродуктивни проблеми?

Според една от последните статистики, които слушах всеки 6-ти човек на света, всъщност има репродуктивен проблем.Три бързи съвета: 

Влезте във власт на живота си, 

т.е не спирайте живота си, заради това, че искате бебе. Всякакви неща от типа оставам на тази работа, която не ме удовлетворя, но пък имам осигуровки – не вършат работа. Неща като – няма да пътувам сега, за да не изтърва овулацията, цикъла, процедура и т.н. възпрепятстват процеса. НЕ стопирайте живота си! Бъдете хора, които решават каква е следващата стъпка.

Слушайте интуицията и сърцето си.

В България има много добри специалисти, които работят с предизвикателство – създаването на бебе, но всеки специалист, независимо дали се занимава с акупунктура, или раздава китайски билки, или работи в репродуктивен център, може да ти даде много точни съвети, но само и единствено ти можеш да разбереш кое е правилното и полезното за теб, защото няма универсална рецепта, която да важи за всички.

Затова е изключително важно да слушаш интуицията си, сърцето си, защото всеки човек има вътрешното усещане, кое е правилното за него и кое е грешно.

НЕ позволявайте да бъдете притискани

Понякога специалистите, в желанието си да сбъдната мечтата по-бързо, казват започваме да правим това и това, и това. Лошото е, че те никога не питат как си. След като си отишъл при този специалист, ти си му се доверил и той очаква, че трябва да играеш в неговия ритъм.

А всъщност е необходима хармония между мисловната нагласа и тялото. Ако в момента ти си стресирана, не спиш достатъчно или не вярваш, че процедурата ще се случи успешно, какъв е смисълът да я започваш?

Грижете се за себе си! За менталното и физическото си здраве.

Най-големият бич, който държи хората в капан и удължава пътя към мечтата е -стресът. Когато си стресиран, се отделят хормони, които държат тялото ти в постоянно състояние на "бий се или бягай". Тялото възприема, че има заплаха, стяга се и не работи добре. Хранете се добре, спрете боклуците, ограничете бялото брашно, захарта, солта, защото това е същото като да искаш да посадиш цвете в почва, която е отровена – няма как да се хване.

Защото дори, когато лекарите слагат вече готов ембрион в твоето тяло, както е при ин витрото, отново зависи каква среда ти му осигуряваш. И ако лекарите могат да повлияят донякъде на качеството на стената на матката, те не могат да направят чудо и да сменят мисловната ти програма. А от нея зависят много неща, защото тяло, ум и емоции си влияят.

Още повече, че най-сензитивният период на ембриона е, когато ти още не знаеш дали си бременна или не  - в първите две седмици, тогава могат да се нанесат най-много щети чрез нездравословен начин на живот.

Как да балансираме на тънката разлика между обезверяването, вглъбяването и отказването от мечтата за бебе? Ти казваш "пусни мечтата"?

Процесът на зачеването е едно от малкото неща, които до голяма степен не зависят от теб, дори когато правиш всякакви процедури по темата. "Пусни мечтата" е точно да се довериш на естествения ход на нещата, да си кажеш и да си наясно "аз искам бебе", но да си отворен за пътищата, по които това бебе ще се случи. Грешно е да се фиксираме, че нашето бебе ще бъде непременно по естествен път, или пък ин витро, или пък непременно осиновено.

Не трябва да искаме нещо конкретно, а най-подходящото нещо за нас,

тъй като от позицията тук и сега , предвид общата ситуацията, в която се намираме в живота си – не знаем, кое е най-доброто нещо за нас.Ние не разполагаме с общата картина на живота си. НЕ случайно е казано, че най-много сълзи са пролети заради сбъднати мечти.Самата аз знам за какви неща съм плакала и какви неща съм искала в живота си, а от сегашната си позиция казвам "Слава Богу", че не са се случили.

Пусни мечтата означава да не е налице вкопчването, което те кара да спреш живота си. Мечтата за бебе е пътуване към по-добра версия на себе си, а не край на живота.

Още от съветите и енергията на Елена може да почерпите всяка сряда в рубриката Мечта за бебе във "Всеки следобед с Криси" или на mechtazabebe.com.

Янаки Стоилов
20:50 | 03 Август 2020 г.

Янаки Стоилов: Президентът проявява голяма решител...

20:50 | 03 Август 2020 г.
"Аз съм едно от живите доказателства, че коронавирус съществува. Преболедувах го за 10 дни, средно като тежест.  После бях в ка...
Славчо Велков
17:55 | 03 Август 2020 г.

Славчо Велков: Вероятно ще има ескалация, дай Боже...

17:55 | 03 Август 2020 г.
Служебно правителство или редовен мандат – политическата дилема и Политическите процеси и кризата – какво ни очаква през септ...
Люмиер
14:45 | 03 Август 2020 г.

Люмиер: Намалете цигарите и не се забърквайте в да...

14:45 | 03 Август 2020 г.
Как ще ни повлияят фазите на Луната и какво вещаят звездните аспекти за тази седмица? Хороскоп за всяка зодия от личния ни астролог &ndas...
Васил Велев
19:16 | 02 Август 2020 г.

Васил Велев: Очакваме още на 3 септември да влезе ...

19:16 | 02 Август 2020 г.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев, е категоричен, че Законът за „временна безра...
Кметовете на София и на Перник гости в Беновска пита на 16 февруари  43
19:09 | 02 Август 2020 г.

Пламен Димитров: Нашето предложение е да се намаля...

19:09 | 02 Август 2020 г.
Лидерът на КНСБ - Пламен Димитров, сподели в предаването „Беновска пита“, че предложението на синдикатите към бъдещите кандид...
Акад. проф. Пламен Карталов
19:03 | 02 Август 2020 г.

Акад. Карталов: За 4 години така и не успял да спе...

19:03 | 02 Август 2020 г.
Директорът на Националната опера и балет - акад. проф. Пламен Карталов, официално обяви, че се отказва от битката за основаване на Музей ...