Плевнелиев рапортува на Порошенко, че не признава Крим за руски

Плевнелиев рапортува на Порошенко, че не признава Крим за руски

Българският президент Росен Плевнелиев продължава неотклонно антируската линия във външната си политика.

Именно заради антируския си хъс Плевнелиев е награден от Киев за личност на годината за 2015. Този бе и поводът той да пристигне в украинската столица, за да си получи приза от „братята по оръжие“.

Плевнелиев размени дружески прегръдки с украинския си колега Петро Порошенко и рапортува, че никога не е приемал Крим за част от Русия.

„Не признаваме резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск“, докладва Плевнелиев.

От своя страна умиленият Порошенко благодари на Плевнелиев за това, че България подкрепя продължаването на санкциите срещу Русия.

Подробно в снимки и постове за срещата докладва прессекретарят на украинския президент Святослав Цеголко, който пръв пусна в Туитър и фотосите от посрещането на Плевнелиев в Киев.

Час по-късно, вече в прессъобщението на нашето президентство, за Русия и санкции изобщо не се споменава. Пиарите на Плевнелиев предвидливо са спестили част от благодарностите на Порошенко. Украинците обаче – не.

Както са се и похвалили, че Плевнелиев е настоял Русия веднага да пусне на свобода украинката Надежда Савченко,

осъдена на 22 г. затвор за убийството на руски журналисти. И не от свое име е настоял, а от името на България. Пресслужбата ни обаче пак услужливо е потулила поредния президентски мускул, с който Плевнелиев сее ултиматуми към Москва.

Има за какво украинците да се разтапят от признателност към нашия президент – той не пропуска повод да плюе по Москва, обвинявайки я в хибридна война – ту размахва пръст

за териториалната цялост на Украйна, ту за убийството на Немцов, а сега и за затворничката Савченко, чието освобождаване близките до сърцето му реформатори поискаха чак с декларация на партийната си конференция.

В последователната си антируска пропаганда държавният ни глава даже приписа на Левски фалшиви думи, че освободителят ще ни пороби, само и само да послужат за поредното му внушение, че хибридната война и агресорът дебнат от Изток.

Естествено, руската преса не пропусна да следи под лупа срещата на двамата антируски съмишленици в Киев и веднага отбеляза, че нашият Плевнелиев не признава Крим и е твърдо за удължаване на санкциите срещу Кремъл.

Позиция, далеч от дипломатичното и балансирано поведение на един държавен глава, който трябва на първо място да мисли за интереса на собствената си държава, а после за хибридните бръмбари в главата си.

Очакваме може би поредната гръмка декларация на красавицата Захарова, която в случая си е направо изпросена.

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *