МОН преразглежда тестовата система на матурите (ВИДЕО)

Може да бъдат включени експерти от БАН за съставянето на зрелостните изпити догодина, обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Таня Михайлова
Източник: Канал 3

Експерти разискваха проблемите в българското образование в студиото на „Денят на живо” по Канал 3 навръх Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

„Имаме повод да се гордеем, че това е нашият истински български празник, защото това е празникът на духовността, празникът на учителя, празникът на просветата и науката, празник на всички, които обичат и създават в училище”, обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Казват, че младите хора по-малко четат. Но аз мисля, че те четат. А истината е, че не е важно само да се чете. Трябва да се научи да осмислят прочетеното. Трябва да сме наистина много критични и към словото, и към думите, които използваме, за да можем точния момент да казваме нещата такива, каквито са”, допълни зам.-министърът.

Гост в студиото бе и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Ние сме горди и лично Синдиката на българските учители, защото си върнахме празника. Виждате какви грандиозни шествия в цялата страна и това е нещо, заради което човек трябва да се гордее.

Искам да Ви кажа, че българският учител е винаги на поста си, искам да Ви кажа, че българското образование е добро. Винаги ще има пропуски, винаги ще има и негативно настроени, но учителят е на поста си и той е последователят на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Никой не се е изградил като личност, никой не е успял без помощта на учителя си. И затова обществото е толкова критично към нас. Действително ни трябва много кураж и възможности от гледна точка на подобряването на училищната среда, работата с родителите, работата в обществената среда с всички, които управляват процесите на образованието. Нека да погледнем по-позитивно към училището. Много добре е това, че сме много взискателни, но аз имам възможност да сравнявам нашето образование с другите – и мога да ви кажа, че всяка страна се страхува, когато се изправи на състезание срещу български отбор”, обяви Такева и припомни случая, при който варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА.

Конкретно по темата за проблемите в образованието и реформата, извършвана в последните две години зам.-министър Михайлова обясни, че според новите програми, които вече действата за първи, втори, пети, шести и осми клас, може да се прояви много повече индивидуален подход към учениците.

„Никой не може да задължи един учител по математика да преподава един урок в рамките на само един час, ако вижда, че учениците му не се справят. По-скоро в новите програми се дава възможност за повече часове упражнения. Нещо, което е много важно, защото каква е ползата от новите знания, ако те не могат да бъдат приложени”, допълни Михайлова.

„Смятам, че трябва да се направи един мониторинг и да бъдат усъвършенствани учебните програми, които създават изключително много затруднения, въпреки разписаните възможности за свобода на учителя. Но следващия нормативен документ го ограничава. Затова трябва да се синхронизират нормативните уредби. Мисля, че учебните програми не са добре разработени и обезателно трябва да бъдат усъвършенствани”, заяви от своя страна Такева.

Вижте още интервюта и коментари!

„Да, това е верният път, когато влиза една нова програма, трябва да се види какъв е ефектът от нея. Чуваме гласа на учителя и правим изменения”, обясни зам.-министърът на образованието.

Според Такева няма да има време да се направят промени за следващата учебна година, но за третата година от влизане в сила на Закона за образованието трябва да се променят учебните планове.

„Да и тогава ще имаме първия 7-и клас, завършил по тази програма, който е преминал – 5-и, 6-и 7-и клас. Идеята за промяна заради самата промяна не води до добър резултат. Трябва да има анализ и да се видят резултати”, отвърна Михайлова.

„Образованието е най-важната и значима тема. Това е областта, в която ние създаваме бъдещето си и следващите поколения”, допълни зам.-министърът.

Не бе избегнат и въпросът за матурата по български език и литература, която предизвика полемики заради един от въпросите, за който от МОН обявиха, че няма грешка, но пък специалисти от БАН ги контрираха, че е изцяло сгрешен, след което от ведомството все пак решиха да анулират въпроса от матурата и да го признаят за верен за всички ученици, с което пък се надигна и друго недоволство, че така пък се ощетяват грамотните.

„Смятам, че това е едно изключително отговорно решение. Щом има най-малкото съмнение, затова че въпросът е зададен некоректно или затова че има съмнение, че е създадена предпоставка зрелостниците да бъдат подведени – един такъв въпрос няма място в държавния зрелостен изпит. Понякога се изисква много повече сила за едно такова решение.

В случая знаете, че въпросите минават три етапа на оценка. Разработва се от екип, в който са включени и университетски преподаватели и учители. След това има експертна оценка на тези въпроси. След това има и още една окончателна експертна оценка. И на нито един от тези три етапа никой не е посочил проблем.

За конкретния въпрос – тези, които са отговорили вярно, няма да загубят нищо”, каза зам.-министър Михайлова.

Относно самата тестова система на оценяване Янка Такева заяви, че в момента се води сериозна дискусия на европейско равнище.

„Ще ми позволи г-жа Михайлова да не се съглася с нея, но именно въпросите по време на матурите се правят от ограничен кръг хора и се правят само от експертите на Министерството на образованието. Те са строго секретни. Така би трябвало да бъде, но аз ще цитирам това, което казват учителите – „ако всичко мине добре, МОН ще намери начин да си създаде проблем”. Миналата година беше с една от задачите по математика, сега с въпрос по български език и литература. И аз съм дълбоко убедена, че не трябва да се разчита само на експертите, а трябва ръководният екип на МОН да има възможност да попрегледа това, което са подготвили експертите. Убедена съм, че нито министъра, нито зам.-министрите ще дадат гласност, затова нека има малко повече контрол и взискателност, защото са прави учениците, родителите и колегите да протестират по този въпрос”, добави Такева.

 „Стесняването на кръга е именно, за да не изтича информация, за да бъдат секретни условията, в които се изработват задачите и да е гарантиран целия този процес. И все пак искам да подчертая, че организацията на тазгодишните матури – всяка година имаме опити за купуване на отговори или пък атака на платформата, на която се качват те, тази година това не се случи”, обясни Михайлова и обяви новината, че ще бъдат допуснати експерти от БАН до съставянето на матурите.

„Да, така както има експерти от Софийски университет, така ще допуснем и експерти от Българската академия на науките. Вие виждате, че вчера се консултирахме и с хора от Софийския университет, и с хора от БАН. Ще преразгледаме изцяло комисиите, които отговарят за съставяне на задачите, експертната оценка и окончателната експертна оценка. Всички комисии”.

Ще бъде преразгледано и тестовото оценяване, допълни зам.-министърът.

„Ще бъде преразгледано, още повече, че през следващата учебна година изпитът след 7 клас, сега се обсъжда концепцията, той ще бъде по новите учебни програми и със сигурност няма да се залага толкова на тези тестови задачи. Защото като че ли се учи повече начина, по който да решаваш теста, а не виждаш толкова знанията. Казвам, че разглеждаме концепцията – нека оставим учителите, да стигнем до финални разговори и заключения и тогава вече ще знаете”, каза Михайлова.

Всъщност в Европа вече е започнала дискусия и се обсъжда директива за образованието за подобно намаляване на тестовите задачи. Според Янка Такева поне две години обаче трябва да минат, за да бъде приета подобна директива и българското образование да бъде принудено да се откаже от тестовете.

Янаки Стоилов
20:50 | 03 Август 2020 г.

Янаки Стоилов: Президентът проявява голяма решител...

20:50 | 03 Август 2020 г.
"Аз съм едно от живите доказателства, че коронавирус съществува. Преболедувах го за 10 дни, средно като тежест.  После бях в ка...
Славчо Велков
17:55 | 03 Август 2020 г.

Славчо Велков: Вероятно ще има ескалация, дай Боже...

17:55 | 03 Август 2020 г.
Служебно правителство или редовен мандат – политическата дилема и Политическите процеси и кризата – какво ни очаква през септ...
Люмиер
14:45 | 03 Август 2020 г.

Люмиер: Намалете цигарите и не се забърквайте в да...

14:45 | 03 Август 2020 г.
Как ще ни повлияят фазите на Луната и какво вещаят звездните аспекти за тази седмица? Хороскоп за всяка зодия от личния ни астролог &ndas...
Васил Велев
19:16 | 02 Август 2020 г.

Васил Велев: Очакваме още на 3 септември да влезе ...

19:16 | 02 Август 2020 г.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев, е категоричен, че Законът за „временна безра...
Кметовете на София и на Перник гости в Беновска пита на 16 февруари  43
19:09 | 02 Август 2020 г.

Пламен Димитров: Нашето предложение е да се намаля...

19:09 | 02 Август 2020 г.
Лидерът на КНСБ - Пламен Димитров, сподели в предаването „Беновска пита“, че предложението на синдикатите към бъдещите кандид...
Акад. проф. Пламен Карталов
19:03 | 02 Август 2020 г.

Акад. Карталов: За 4 години така и не успял да спе...

19:03 | 02 Август 2020 г.
Директорът на Националната опера и балет - акад. проф. Пламен Карталов, официално обяви, че се отказва от битката за основаване на Музей ...