Румънски топжурналист: Маковей е прокурор от комунизма, тя е част от порочната система

Дано не правите вашите реформи по нейния модел, казва Адриан Урсу

Адриян Урсу
Източник: Канал 3

Напредъкът на Румъния в борбата с корупцията е даван напоследък активно за пример у нас. Публичните арести и осъждането на политици по високите етажи на властта в северната ни съседка даде своя отзвук и пред Европейската комисия. Ставащото в Румъния ли е примерът, който сляпо да следваме? За какво става въпрос при северните ни съдеди – за бутафория, лов на вещици или реално правосъдие.

Адриан Урсу е румънски топжурналист с над 20 години опит. Работил е като парламентарен репортер, разследващ журналист и военен кореспондент в Ирак, Афганистан и в бивша Югославия. В момента е директор „Информация”. Успоредно с това води и публицистично предаване, към което има огромен зрителски интерес.

-  Г-н Русо, в България вашата съдебната реформа е сочена за пример, който трябва да следваме. Напредъкът ви беше отбелязан и в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничесто и оценка. Нужни ли са наистина такива драстични промени в съдебната система?

-  Всъщност, драстични промени в съдебната ни система няма, а по-скоро зрелища, които никога не са се случвали преди. За нещастие, за над 10 години в Румъния, по почти нито едно голямо корупционно дело нямаше развитие. Уви, ние очакваме това да се случи от толкова отдавна, затова хората са изумени сега. Защото след толкова много години на затишие, на блокирана съдебна система, те откриха, че има много дела, които са били скелети в гардероба на прокурорите. Проблемът е, че същите прокурори, които са били в системата преди, са там и сега. Така че какво се случва, какво е променило поведението им и стила им на работа? Дали е изчезването на политическия натиск, който им е бил налаган преди, или изчезването на един човек, който ги е управлявал като с дистанционно?

- Значи, вие твърдите, че нивото на корупция в Румъния не се е понижило?

- Не, уви - то все още е много високо. И това е твърде притеснително, защото някои от основните играчи на политическата сцена стоят недокоснати от тази антикорупционна кампания. Все още има хора, които са предпазвани от системата, не знам точно защо, мога само да предполагам. Но за съжаление, все още има личности, които са недосегаеми в Румъния. И това е част от нашата работа – да изкараме тези факти под светлината на прожекторите, да задаваме въпроси и да очакваме отговори. Много от нашите запитвания през годините сега се потвърждават, като факти. Каквото сме казвали по телевизията и написали във вестниците и уебсайтовете си, се случва. Всички журналистически доказателства, защото ние нямаме процесуални такива, се потвърждават от хората, които разглеждат случаите понастоящем.

- Може ли да ни дадете примери, за хора, които са предпазвани от ударите на антикорупционната система?

- Много водещи политици, които са в обкръжението на бившия президент – Траян Бъсеску, бяха предпазвани през тези години. Някои от тях сега се сринаха, като например русото му протеже, което стана министър с огромен бюджет в Министерството на регионалното развитие и публичната администрация. Сега тя беше вкарана в затвора по едно от делата, тъй като тя беше част от доста разследвания. Но все още има хора, които са били на високи постове при предишния режим, като например бившия министър на икономиката - Адриан Видеану. Той беше извикан само за кратък разпит. И излезе чист като сълза, точно като бившия министър Анка Боаджу. Можем да ви дадем за пример различни хора от високото ниво на администрацията, но можем и да изместим фокуса към онези, които подкрепяха режима. А те са на различни позиции, дори в съдебната система. За нещастие, тя беше изградена от хора, сложени на ключови позиции на различни нива, само за да подсигурят, че всеки, който трябва да бъде предпазен, ще бъде предпазен. Той няма да бъде разследван, например от финансовото министерство, от което проверяват фирмите на дадени лица и пр. Те са предпазвани от хора, сложени на ключови позиции, и доста от тях все още ги заемат.

- Колко политици бяха арестувани?

- Опитвахме се да ги броим, но в един момент спряхме. Защото имаше около 20 действащи или бивши министри, които бяха в ареста по едно и също време. Някои от тях вече имаха повдигнати обвинения, други бяха с предварително задържане, за да ги възпрат да не извършат друго престъпление. За съжаление, това е голям проблем. Защото има две големи институции докоснати от тази антикорпуционна кампания – правителството и Парламента. Към момомента 5% от членовете на Парламента са арестувани или с повдигнати обвинения по различни причини. Но загубата на увереност от страна на депутатите и хората от политическата сфера е опасно за демокрацията. Защото без увереност от страна на депутатите, не можеш да създадеш нищо, дори един член от закон.

- Значи твърдите, че това е просто антикорупционна кампания, но прокурорите всъщност не са независими?

- За, съжаление с години прокурорите бяха под политическо командване с дистанционно от Резиденцията. Те нападаха политическите врагове и предпазваха съюзниците на президента. Сега се опитват да изглеждат като независими и сякаш биха обвинили всеки, но ние знаем, че не е точно така. За нещастие, те подбират доста субективно случаите. Доколкото знам, има около 8000 дела към момента, по които работят само 84 прокурори. Затова е сигурно, че само демонстрират, че действат по всички тях. Ясно е, че искат да покажат, че започват голяма антикорупционна кампания, но съм сигурен, че те нямат ресурса да довършат тези случаи. Защото нямат достатъчно хора и не са достатъчно независими, за да хванат всички престъпници по високите етажи на властта. За съжаление, те все още са инструментариумът за политически отмъщения и все още правят подбор на случаите и все още има недосегаеми хора за тях.   

Каква е историята на основателя на вашата телевизия – Дан Войкулеску?

- Г-н Войколеску беше един от основните врагове на бившия президент Траян Бъсеску. Той се обяви като такъв и плати цената за това. Той беше начело на Специалната парламентана комисия, която отстрани президента Бъсеску. Едно доста старо дело срещу него, което беше затворено през 2003 г., понеже нямаше доказателства, беше възобновено. И всичко се случи много бързо, с много злоупотреби и с обвинение за 16 милиона евро, изградено върху твърде изкривена интерпретация на съществуващите в страната закони. Те прибавиха към обвиняемите още 12 души, за да създадат впечатлението, че е имало престъпна група, която е работила в ущърб на страната. И сега те са обвиняеми, заедно с него. Сред тях е и известен професор, диетолог на 80 години. Той е в затвора, защото трябва да бъде в тази група. Това е един от големите проблеми на правосъдието в Румъния – те изгражат дела, само за да стигнат до края – т.е. да бъдат осъдени определени хора. Това е престъплението - това са обвняемите. Затова нека да видим какво ще открием за тях, за да ги натикаме в затвора. Намерихме подобна схема в много други случаи. Дори тези дни има огромен скандал в Румъния с председателя на Върховния съд – Ливия Станчу. Нейното професионално минало е свързано с бившия президент Бъсеску. Тя беше номинирана и сложена от него на този висок пост. И отвори досието на една доста обикновена женица за изнудване. Обвиниха я, че е работила за съпруга си. Тази жена беше зад решетките за над 6 месеца - за 191 дни. След това съдът установи, че е невинна. Това, за което беше обвинена, се оказа неистина. И всеки искаше оставката на председателя на Върховния съд, защото никой не можеше да повярва, че съдия от такъв висок ранг не може да различи какво е изнудване и какво - не. Има много проблеми в съдебната ни система, доста от делата са основани на това какво предоставят тайните служби. И няма други надграждащи доказателства, случаите са изградени само върху записите на „Секуритате”, което показва, че понякога само крайният резултат е важен, не и самите дела.

Дали случаят с тази жена ще се озове в Европейския съд по правата на човека?

- Повече от сигурно е, защото тя стоя зад решетките над половин година и това е солиден мотив да заведе дело в Страсбург. За съжаление, платихме 55 млн. евро, защото в Румъния не са взимали правилните решения и не осигурили честен съдебен процес.

- Какво мислят хората за показните арести?

- Естествено, хората казват: „Най-накрая се случва!”, след всички тези години, в които не са видели някой да си плати за корупцията. Дошъл е моментът и те са щастливи, но и очакват парите да се върнат. И си казват: „Добре, вкарвате ги в затвора, но можете ли да върнете тези стотици хиляди евро, които те са откраднали обратно в бюджета на страната, за да има по-добри училища, по-добри лечебни заведения, по-добри социални услуги, по-добра пътна инфраструктура?” Но сега народът стана подозрителен, защото има доста хора в затвора, но никой не е пипнал тяхното богатство, мръсните им пари, които са натрупали през всички тези години. И си мисля, че е въпрос на време преди да се преобърне тази жизнерадост, с която са посрещали арестите. Впоследствие ще бъдат разтревожени и изнервени, ако след няколко месеца открият, че нищо от откраднатите пари не се е върнало при тях.

- Каква е ролята на Моника Маковей?

- Това е опетнено име. Тя беше и смятам, че все още е човек, който нанесе огромни щети върху Румъния. На първо място, тя беше отровният пощальон на страната ни, който изпрати доста отровни съобщения в Брюксел. Тя дори постави страната под прожекторите с всичките й недостатъци, въпреки че я изпратихме като евродепутат. Сега определено я гони лоша репутация, заради референдума за президента Бъсеску. Тя беше един от хората, който твърдеше, че има 2 милиона гласа, които са били откраднати и не са били отчетени от тези, които са се опитали да съборят президента. И след 2 години и половина разследване, има само 6 невалидни гласа. Не 2 милиона, само 6! Естествено, хората не могат да забравят това и Моника Маковей е част от групата, която открадна техните гласове. Защото 7,4 млн. души в Румъния казаха, че президентът Бъсеску трябва да напусне Резиденцията. И заради Моника Маковей и заради други, които изпратиха съобщения в Брюксел, че тук в Румъния се случва политическо убийство, уникална атака срещу демокрацията, Брюксел оказа натиск върху Конституционния съд, и гласуването беше отменено. Така президентът Бъсеску остана на власт. Въпреки че го подкрепиха само 900 хил. души, а 7,4 млн. души бяха срещу него. Затова смятам, че Моника Маковей имаше този достоен за присмех резултат на последните избори, малко над 4% от гласовете. Това беше цената, която заплати затова, че атакува Румъния и ни създаде този нелицеприятен имидж в чужбина.

Когато посети България, Моника Маковей заяви, че е готова да стане министър на правосъдието у нас, но никой е я е поканил.

- България е доста близо до Вама Веке (бел. ред. курорт в Констанца, източната част на Румъния, на брега на Черно море). Тя ходи от време на време в този курорт, който й напомня за нейната младост. Маковей беше един от хората, които построиха тази система, която всъщност предпазва корупцията. Президентът Бъсеску твърди, че е изградила антикорупционната система, но всъщност тя я изгради с прокурори и съдии, които бяха номинирани от президента. Тя не може да изтрие тази част от историята. Затова създаде политическия контрол по време на нейния мандат като правосъден министър. Тя използва закона, който вкара, след като встъпи на власт. По това време имаше 4300 съдии и прокурори, които бяха вкарани в системата от силните политици на деня. Затова не й отива да казва „ Надявам се и вие...” , тя не може да пробутва този модел в България. Надявам се за вас да намерите правилните начини да се борите срещу корупцията, без политическия контрол над правосъдието. Защото това е най-тъмната страна на историята тук в Румъния за последните 10 години – тази симбиоза между политиците и корумпираните престъпници, която контролира правосъдието и то беше използвано в тяхна полза. Затова се надявам да намерите правилния начин да преборите корупцията, без модела на Моника Маковей.

- Някой използва ли Моника Маковей с политическа цел?

Тя има големи амбиции. Тя иска да бъде Жана Д’арк на Румъния, тя иска да се пребори с огромен кураж срещу и аз не знам какво... Но за нейна зла участ, всичко, което си е постлала – сега на него си ляга. Тя беше прокурор по време на комунистическия режим. Така че не можеш да игнорираш това, когато твърдиш, че тя се бори срещу хората, които са чада на комунизма. Тя беше една от тях, тя репресираше демонстрантите през юни 1990 година, когато се проведе първият демократичен протест  в Румъния, след първите избори. Тя беше част от хората, които репресираха младежите, които въстанаха тогава. Това остава част от професионалната й биография. Маковей има и следния проблем – хората не са забравили, че тя е построила тази система, която позволява на политиците да контролират правосъдието. Затова не съм убеден, че тя има бъдеще в политиката на Румъния. Може би някои хора се опитаха да я използват, представяйки я като антисистемен играч, но всъщност тя е дълбоко вкопана в системата и беше един от хората, които създадоха тази система.

Какво е позицията на правозащитните организации за тези показни арести. Има ли лов на вещици?

- Това е едно от основните ни притеснения. Често човешките права са жертвани за неясно каква цел. Уж укрепваш устоите на закона. Не само правозащитните организации, но и обикновените хора, както и ние като журналисти откриваме, че е опасно да действаш по този начин. Защото не можеш да налагаш закона, жертвайки човешките права. Защото всъщност законите са създадени за хората. Ако те не виждат, че законът ги защитава, няма да го спазват. Така че можем да се върнем към съществото на демокрацията – тя е за хората, направена е от хората за хората и основните човешки права трябва да бъдат уважавани, дори и когато се опитваш да укрепваш законите. Защото накрая може да се окаже, че се бориш срещу едно зло, използвайки друго зло. Това е изначално грешно и никога не свършва добре...

Каква е позицията на Европейската комисия за ставащото в Румъния?

- Да си част от Европейския съюз понякога е по-голямо предизвикателство от това да се опитваш да станеш страна-членка. Както България, така и Румъния имаха много неща за изпълнение, преди да се присъединят. Сега, когато сме членове, нещата се промениха – вече сме демократични страни, част от клуба на държавите в Европа. Това предполага, че трябва да уважаваш човешките права, че трябва да уважаваш европейските правила и т.н. От време на време идват сигнали от Брюксел на тази тема, с препоръки какво трябва да направиш впоследствие. Но в повечето случаи оттам седят и просто гледат. Какво се случва през последния месец? Чуждите посланици стават по-активни, като тези на Холандия, на Великобритания и на Съединените щати, разбира се. Те са част от различни дискусии и изразяват своето притеснение относно вътрешнополитическия живот в Румъния. Затова как Парламентът гласува. Което не е много коректно, според мен. Защото има дипломатически конвенции. Например Виенската от 1961, която прокламира, че чуждите посланици не могат да се месят в политическия живот на страните. Но това, което виждаме напоследък е, че румънските политици са отворили твърде широко вратите за въпросните посланици, не само американските, но и европейските такива. Те са пожертвали своето достойнство и позицията си като представители на румънската страна. Затова и хората аплодират председателя на Сената, който отказа да отиде, когато беше повикан от чужд посланик. И му каза – „Ако искаш да обсъдим нещо, ела тук и го обсъди пред румънския Парламент, ако имаш нещо да сложиш на масата, направи го!” Така че връщайки се към въпроса – Европейската комисия гледа на случаите с предпазливост, гледат от дистанция, продължаваме да сме част от Механизма за сътрудничество и оценка. А той е едно от изобретенията на Моника Маковей, защото беше предложен от Румъния. Това беше нашата оферта към Европейския съюз – елате и ни проверете, поставете товар върху раменете ни! Мисля, че ще носим този Механизъм за много години напред...

- Нуждаем ли се наистина от проверки от Европейската комисия?

- Да, нуждаем се, защото понякога нещата няма как да се случват, без някой да ни побутне. Когато е само проверка – всичко е наред. Когато обаче това се превърне в натиск, това тотално променя нещата.

- Страхуват ли се служителите в администрацията да слагат подписите си под важни документи, защото могат да бъдат обвинени впоследствие?

-  Да, такава е ситуацията в доста от институциите през последния месец. Някои анализатори дори обясняват огромната дупка в бюджета – от около 6 милиарда евро, които не са вложени в публични инвестиции, защото хората ги е страх да подписват договори. Монетата има две страни. Нормално е да те е страх, защото понякога злоупотребите на прокурорите ти дават мотиви да се страхуваш. Ти може да си най-честният човек на света, но ако някой иска да те изобличи или да те постави в трудна ситуация, то има определени вериги, които вървят заедно с прокурора срещу теб. От друга страна, много хора, които са работили в тази институция, са използвали различни незаконни методи и начини да обвинят някого в престъпление. И понеже знаят какво са сторили в миналото – сега ги е страх да осъществят каквото и да било стойностно разследване. Това е част от историята – от една страна злоупотребата, от друга – продължаващата корупция в институциите.

- На финала на нашия разговор, има ли реална реформа в съдебната ви система?

- Нищо не се е променило в съдебната ни система, те само са започнали да правят това, което е трябвало да направят през годините. За тях кота нула беше, когато бившият президент прекрати мандата си. И чак тогава откриха, че работата им е да сложат в ред страниците на делата, да ги изпратят на съдия и съдията да отсъди и осъди, ако е заслужено. Години наред, те не правеха нищо от изброеното, защото бяха твърде заети да опазват хората, които се въртят около бившия президент.

Цялото интервю можете да видите тук!

15:25 | 30 Май 2020 г.

IT секторът: Ако един бизнес е здраво стъпил на зе...

15:25 | 30 Май 2020 г.
"Опасността да променяш данъците е, че знаеш дали утре от 10 % няма да стане 30 %, трябва да има предвидимост. Този, който получава ...
14:51 | 30 Май 2020 г.

Силвия Георгиева от НСОРБ: 45 % е спадът в данъчни...

14:51 | 30 Май 2020 г.
"45 % е спадът в данъчните приходи. В такса битови отпадъци намалението е 100 млн. лева. Това е само за март и април. 160 млн. е спа...
14:30 | 30 Май 2020 г.

Днес в Офанзива от 16:16 ч.: За историческите пров...

14:30 | 30 Май 2020 г.
В "Офанзива с Любо Огнянов" днес от 16:16 ч. гледайте:   - Москва с опит да открадне българската кирилица. Докога ...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:28 | 30 Май 2020 г.

Любо Огнянов: Имперските комплекси карат Москва да...

14:28 | 30 Май 2020 г.
През изминалата седмица посрещнахме най-съкровения за всеки българин празник – 24 май. Няма да крия, че изпитвам силно раздразнение...
20:56 | 29 Май 2020 г.

Илияна Йотова: Радев не иска да стане Борисов, за ...

20:56 | 29 Май 2020 г.
"В някои страни мерките проработиха, в други не. Трябва да бъдем гъвкави и разумни при вземането на решения. Левицата не се справи к...
20:13 | 29 Май 2020 г.

Изповедта на една абитуриентка по време на пандеми...

20:13 | 29 Май 2020 г.
"Отлагахме датата за бала и отменихме резервациите, някои ще учат чужбина. Имам рокля, тя седи на закачалка вкъщи и чака да бъде обл...