Христо Монов: Държавата няма реална интеграционна политика за ромския етнос (ВИДЕО)

Нямаме система за помощ на хората с психични проблеми, обяви психологът по повод убийството в Нови Искър

Христо Монов
Източник: Канал 3

"Отдавна смятам, че гетото излиза от границите си. От 15 години живеем в една гетоизация на държавата ни. Но да оставим гетата. Качете са на първия трамвай от първата до последната спирка и ще видите отношенията тип гето. Никаква съпричастност, било то ад направиш място".  Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 психологът Христо Монов по повод агресията в обществото и последните случаи, при които мъж бе убит при сбиване в Кюстендил  и цяло семейство бе изклано в Нови Искър.

Конкретно за Кюстендил той коментира:

"Когато станаха интензивни връзките между България и Македония, заради този клан мисля, че вдигнаха стената, за да не могат да нападат тировете. И в този план така продължаваме 25 години с тези Гольовци".

Той говори по темата и в по-общ план.

"Министерството на образованието се похвали, че 40 хиляди деца са върнати в училище. Моите данни са, че са само 2 хиляди. Другите са в чужбина. Истината е друга. Българската държава няма реална интеграционна политика за този етнос. Да не ми говорят, че по времето на социализма, че минавайки през строителни войски са усвоявали някаква професия.

В края на март са т.нар. пазари за булки. И никой никога не ги е спирал. Докато ние като общество се отнасяме към това като етнотрадиции... Къде са правата на децата? Конвенцията на ООН за правата на децата е дори над Конституцията ни. Ако я прилагаме, ние дори ще можем да ги заведем в училище", каза още Монов.

"Идеята е една – без образование нищо няма да стане. Поне по Конституция можем да ги задължим да ходят на училище", добави Монов.

Вижте още интервюта и коментари!

Психологът коментира и четворното убийство в Нови Искър и проблемът, че младежът, убил роднините си е страдал от психически проблеми и майка му е събирала средства за лечението му.

"Нормално за човек с неговата диагноза. Има предварителна диагноза. Като човек, който с това си хляба, мога да кажа, че ние не просто нямаме система, ние нямаме наченки на система да помагаме на подобни хора. И утре всеки може да е в подобно състояние. Утре може човек, който е в гранично състояние да излезе на улицата, да намери оръжие.

Поне да се задейства инстинкта ни за самосъхранение. И тези 6 милиарда... Аз съм правил изчисления, не трябват много пари, за да направим едно сито, за да улавяме тези хора", изтъкна Монов.

Конкретно за Нови Искър той дори даде пример, че никой не е отишъл в училищата, за да окаже психологическо съдействие на децата, а самите те не спирали да говорят за убийството.

"От 20 години говоря, че трябва да има Национална служба за психологическа помощ. Защото това е още една травма за обществото".

"Колко още неща трябва да се случат, за да започнем да се грижим", попита риторично и обясни, че дори няма клинични пътеки за психологично лечение.

 

20:56 | 29 Май 2020 г.

Илияна Йотова: Радев не иска да стане Борисов, за ...

20:56 | 29 Май 2020 г.
"В някои страни мерките проработиха, в други не. Трябва да бъдем гъвкави и разумни при вземането на решения. Левицата не се справи к...
20:13 | 29 Май 2020 г.

Изповедта на една абитуриентка по време на пандеми...

20:13 | 29 Май 2020 г.
"Отлагахме датата за бала и отменихме резервациите, някои ще учат чужбина. Имам рокля, тя седи на закачалка вкъщи и чака да бъде обл...
19:28 | 29 Май 2020 г.

Режисьорът Георги Костов за борбата с коронавируса...

19:28 | 29 Май 2020 г.
"В началото и аз мислех, че е като обикновен вирус. Всички досегашни съм прекарал на крака, даже съм снимал. Разболях се когато бях ...
18:53 | 29 Май 2020 г.

От дом за сираци до главен редактор - историята на...

18:53 | 29 Май 2020 г.
"От дома за сираци до върха – журналистът Тодор Стефанов разплака България. Той успява да излезе от тези тъмни кръгове и да се...
18:10 | 29 Май 2020 г.

Кинокритик: Пиратството не се стимулира, то процъф...

18:10 | 29 Май 2020 г.
"Големите киновериги не са отворили още, предполагам, че заради две неща – защото залите са с капацитет 30 %, нито една голяма...
Евелина Славкова
21:04 | 28 Май 2020 г.

Евелина Славкова: Президентът трябваше да остави к...

21:04 | 28 Май 2020 г.
Нападките на държавния глава Румен Радев към правителството започват да му играят лоша шега, защото ролята на човек в неговата позиция не...