Ваня Григорова: В момента бюджетът реално се пълни от бедните (ВИДЕО)

Бизнесът е твърдо срещу диференцирана ставка на ДДС за определени продукти, каза изп. директор на АИКБ Добрин Иванов

Ваня Григорова: В момента бюджетът реално се пълни от бедните (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Ваня Григорова: В момента бюджетът реално се пълни от бедните (ВИДЕО)

В момента бюджетът реално се пълни от бедните, работещите бедни, социално слабите и пенсионерите включително, защото всички в магазина плащаме сегашното ДДС. Защо продължаваме да очакваме бюджетът и държавата да се издържат от бедните, от тези, които имат нужда от подпомагане, вместо да вземем оттам, където има пари. Да не говорим, че има една огромна част сива икономика, която не се опитваме по никакъв начин да изсветлим. Това заяви във "Всичко коз" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", като се обяви за намаляване на ДДС върху някои продукти и стоки.
 
"Преди година и половина финансовият министър Горанов бе на конференция на КНСБ, посветена на данъците, и призна, че по-бедните плащат повече", добави Ваня Григорова.
 
 
Твърдо против предложението за диференцирана ставка на ДДС са работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), заяви нейният изпълнителене директор Добрин Иванов във "Всичко коз". "Нашата позиция е ясна и категорична - ние сме против диференциацията на ставките на ДДС по ред причини. На първо място важността на този данък за приходната част на бюджета, тъй като приходите от ДДС представляват половината на данъчните приходи, 1/3 от данъчно-осигурителните приходи и приблизително толкова от общите приходи на бюджета. 
Добрин Иванов във "Всичко коз"
 
Внедряването на диференцирана ставка ще постави под риск приходната част на бюджета, което съответно ще доведе или до намаляване на разхтодната част, или до търсене на нови източници на осигуряване на приходи, което според нас е недопустимо. Ще се увеличи административната тежест за бизнеса, а когато има диференциация по ставките в ДДС, това отваря вратите за данъчни измами", изтъкна Добрин Иванов.
 
Ваня Григорова опонира: "Забележете, че когато говорим за намаляване на данъците за бизнеса, тогава няма проблеми. Но когато се говори за намаляване на данъците, които се понасят от потребителите, от гражданите, от хората, тогава има проблем и бюджетът просто ще рухне. Разбира се, че ще има трудности с приходната част в бюджета, което означава да се търсят други алтернативни източници", посочи тя.
 
По думите на Добрин Иванов от АИКБ "предложения за намаляване на данъци от опозицията са популистки предложения, защото политиките се правят от управляващото мнозинство чрез бюджета. И когато от опозиция предлагаш намаляване на данъци без лостове да управляваш, за мен това е чист популизъм, защото ти не си този, който може да решава какво да става в случая". Той изрази подкрепа за позицията на другия голям профсъюз - КНСБ, че намаляването на данъчната ставка за лекарствата и хляба няма да намали цените им. 
 
По горещо коментираната тема за намаляването на партийните субсидии Ваня Григорова и Добрин Иванов постигнаха съгласие: става дума за популизъм, който може да изкриви политическата и икономическата обстановка.
 
"Скептичен съм, смятам, че това също е популистко предложение", заяви изп. директор на АИКБ. "Американският модел (на партийно финансиране) е неприложим за България, той е неприложим и за Европа, има проблеми и в самата Америка - имаше скандали с финансиране от Русия и т. н.
 
Бизнесът е финансирал и досега политически партии, имаше Бизнес блок, след това имаше открито финансиране на "България без цензура", партия "Лидер". Тоест това се случва и в момента, но се случва зад кулисите.
 
При отпадане на субсидиите това ще се случва в още по-голяма степен и ако няма ограничаване в горния размер, тогава една бизнес организация, един човек може да финансира една партия и той ще определя политиките, дневния ред на законодателните инициативи и предложения.
 
Без закон за лобизма, както в Щатите, това ще изкриви не само политическата обстановка, но и икономическата обстановка. Позицията ни е да има регламентация на външно финансиране, но задължително да остане и финансиране през държавния бюджет в степен, че да могат да съществуват нормално", предлагат от АИКБ.
 
Според Ваня Григорова свалянето на партийните субсидии до 1 лв. на глас е "популистко предложение на Борисов, за да унищожи БСП, но то унищожава цялата демократична и политическа среда." "Който плаща, той ще поръчва музиката, а ние ще танцуваме", добави тя.
 
Какво казаха още Ваня Григорова и Добрин Иванов във "Всичко коз" - във видеото:

Денят на живо с Наделина Анева
20:29 | 27 Ноември 2020 г.

Борислав Зюмбюлев: Надеждата е във ваксините, аз м...

20:29 | 27 Ноември 2020 г.
"Населението е разделено на две и се мята от едната крайност в другата. Нещата са сериозни и в този момент е важно, без да се губи с...
Тасева LIVE
18:09 | 27 Ноември 2020 г.

Преподавател в НУКК: Под прякото съдействие на род...

18:09 | 27 Ноември 2020 г.
"Животът ни провокира с нова ситуация. Време е да се докажем като личности и общество като цяло", това каза в "Тасева LIVE...
Тасева LIVE
17:39 | 27 Ноември 2020 г.

Фондация „ Има начин” организира кампания „Изпрати...

17:39 | 27 Ноември 2020 г.
"Фондация „ Има начин” организира кампания „Изпрати топлина”, това е 9-то издание на кампанията, насочена е ...
Социална мрежа
16:05 | 27 Ноември 2020 г.

Екатерина Казакова: Търсят се инструменти на кинот...

16:05 | 27 Ноември 2020 г.
"Форум театър е театрална игра в две части, първата е филмирано представление, а във втората част самата публика дискутира това, кое...
Социална мрежа
15:39 | 27 Ноември 2020 г.

Утре е Коледният базар в Центъра за защитена заето...

15:39 | 27 Ноември 2020 г.
"Утре, на 28 ноември, започва Коледният базар в Центъра за защитена заетост в София", това съобщи в предаването "Социална ...
14:58 | 27 Ноември 2020 г.

Рубриката "Операция кино" разкрива най-интересното...

14:58 | 27 Ноември 2020 г.
Актуалните теми от света на киното и новите заглавия на големия екран с кинокритика Димитър Дринов в рубриката "Операция кино" ...