Домашно кино: Време е за бягство от реалността

Не можем и не бива да се отдаваме на отчаянието, когато мрежата ни предлага неограничени възможности

Хари Потър
Източник: HBO

Коронавирус, COVID-19, пандемия, криза, зараза - все думи, които ежедневно ни разстрелват от всички възможни отверстия на информационните канали и някак логично карат онези с по-лабилна психика да се пречупват под натиска на изобилието от лоши новини напоследък. Ето защо смятаме да продължим с нашата поредица “Домашно кино“, защото с малко трезва мисъл ще разберем, че не е дошъл краят на света и наоколо има много по-страшни неща от някакъв си вирус, който е обречен на провал пред човешката природа.

И така, тази седмица се обръщаме към света на фантазията. Човешкият мозък е достигнал онази точка на развитието си, в която четирите стени са простичка физическа пречка пред въображението.

Неслучайно за корица на тази публикация сме избрали Хари Потър. Момчето-магьосник на Дж. К. Роулинг се превърна в една от най-емблематичните фигури на нашето поколение. През историята подобен статут са достигали малцина, като дори в университетските си години си спомняме, че преподавателите ни по западна литература го поставяха на едно ниво с Дон Кихот и Граф Монте Кристо. Днес имаме не само изобилие от книги, но и цели 8 филма.

Тук може да откриете още културни новини и теми!

От известно време на бял свят се появи и предисторията на света на Хари Потър, където проследяваме живота на младия Дъмбълдор и големия му опонент Гриндевал. Еди Редмейн на свой ред вдъхва живот на Нют Скамандър, който е магическият еквивалент на д-р Дулитъл в поредицата “Фантастични животни“.

Друг класически фентъзи епос е “Игра на тронове“, за който ви говорихме и миналата седмица. Джордж Р. Р. Мартин е не по-малък гении от Роулинг, след като успя да накара безброй хора от различни възрасти, пол и раса да тръпнат в очакване седмица подир седмица за новия епизод на поредицата. Там ни очакват цели 8 сезона на интриги, политика, войни, дракони и бели бродници.

Анджелина Джоли е една от най-любимите актриси в света, независимо, че вече и нейната възраст понапредна. Но, ако сме свикнали да я гледаме в различни екшън-роли, то една от най-емблематичните ѝ през последните години е тази на Злодеида във филма “Господарка на злото“. Е, със сигурност това не е най-добрата продукция на Disney, но определено си струва да съберем цялото семейство за няколко часа на забавление с красивите приказни създания от екрана.

Аладин“ пък е една от историите, с които бяхме закърмени поколението на 90-те, сдобила се със съвременна адаптация, получила широк обществен отзвук. С изненада установихме, че филчето с Уил Смит става за гледане и дори е по-добро от новия “Цар Лъв“. Но отново, ако трябва да избираме, бихме се спрели на анимацията от 1992 г., в която Жасмин е точно такава, каквато винаги сме си я представяли.

Джони Деп винаги е бил един от класиците в модерното кино. Той никога не прилича на някого другиго, но всички се стараят да се като него, когато трябва да изиграят роля, която да излиза от рамките на реалния свят. Точно по тази причина си падаме особено много по адаптацията на “Алиса в страната на чудесата“. Отново - не най-добрата поредица наоколо, но е достатъчно добра, за да вкара малко цвят в сивотата, която ни е натиснала през изминалите седмици.

И за финал няма как да не споменем “Хрониките на Нарния“, които се въртят в каналите на HBO. Ако войната може да бъде представена по възможно най-детския начин, то това е именно в тази поредица. Оставяме актьорската игра настрана, за да се насладим приятната компания на най-близките ни, докато на екрана се сменят красиви картинки и тук-там задържаме погледа си в удивление на събитията. Със сигурност, ако децата ви са родени след 2000 г. би им допаднало да споделят времето си с вас, докато съзерцават този филм от неотдавнашното им детство.

19:45 | 25 Май 2020 г.

Директорът на Театър "София": До края на май и юни...

19:45 | 25 Май 2020 г.
"Първите представления на открито, които направихме, бяха истинско вълнение както за артистите, така и за публиката. Пропускат се по...
17:57 | 25 Май 2020 г.

Създадоха сайт за безплатни разкази от български п...

17:57 | 25 Май 2020 г.
Младият писател Александър Шпатов и екипът на читалнята пред Народния театър в София създадоха сайт, в който всички любители на книгите м...
Цар Фердинанд с българска народна носия
16:22 | 25 Май 2020 г.

Подарък от цар Фердинанд бе продаден на търг в Лон...

16:22 | 25 Май 2020 г.
Подарък от цар Фердинанд на подполковник Мориц Леви бе продаден на търг в Лондон от "Кристис" за 40 000 лири (87 350 лева). Мак...
Седмото издание на \
11:39 | 23 Май 2020 г.

Издател: Книгите ще поевтинеят с 5-6 процента след...

11:39 | 23 Май 2020 г.
Анализите за ефекта от намаляване на ДДС в различните сектори продължава, като този път книгоиздателят Божана Апостолова коментира, че ре...
18:08 | 22 Май 2020 г.

Награди "Златен век" за Васил Найденов, Мими Никол...

18:08 | 22 Май 2020 г.
Естрадните легенди Васил Найденов и Мими Николова ще получат наградите "Златен век" по случай 24 май. Това обявиха от министерс...
София
19:48 | 21 Май 2020 г.

Народният театър се готви за представления на откр...

19:48 | 21 Май 2020 г.
Народният театър "Иван Вазов" се подготвя да зарадва своите зрители с представления на открито. Това стана ясно от пост във фей...