Отбелязваме Международния ден на музеите и Деня на българските зоопаркове

От днес във "Виртуалния музей" на сайта на НВИМ могат да бъдат разгледани онлайн колекциите му

Природонаучният музей в Лондон
Източник: Канал 3

Природонаучният музей в Лондон

На 18 май честваме Международния ден на музеите. Тази година Европейската нощ на музеите съвпада с с него.
 
Тя има за цел да насочи общественото внимание към културното наследство и неговото богатство, което може да бъде разгледано в музеите и галериите, и да привлече нова публика. 
 
За първи път Международният ден на музеите е отбелязан на 18 май 1978 г. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. 
 
От днес във "Виртуалния музей" на сайта на НВИМ могат да бъдат разгледани онлайн колекциите му. Те представят част от най-любопитните културни ценности от българската и чуждестранната военна история в категориите хладно и огнестрелно оръжие, снаряжение, знамена, отличия, униформи, художествени произведения и други, които ще бъдат допълвани и обогатявани. За най-малките от музея са избрали да разкажат интересни факти от историята му в онлайн секцията "НВИМ ЗА ДЕЦА".
 
 
Министърът на културата Боил Банов поздрави работещите в българските музеи и галерии по повод професионалния им празник. 
 
Ето и какво гласи поздравлението от министър Банов:
 
"Уважаеми госпожи и господа, за мен е чест да Ви приветствам по повод Международния ден на музеите, който тази година ще се проведе под мотото: "Музеи за равенство: разнообразие и приобщаване”.
 
Тази година празникът е малко по-особен, защото музейните специалисти, наред с всички хора по света, са изправени пред сложно и непознато предизвикателство – пандемията от COVID-19. Досега работещите в полза на музейното дело у нас бяха насочили усилията си към изучаването, съхраняването, опазването и популяризирането на богатата ни история и уникалното ни културно наследство, към възпитанието на младите в любов към историята, изкуството, културата и традициите ни.
 
Днес към тази разностранна дейност на музеите се добавя още една нелека задача – да се адаптират към новата ситуация в света по начин, по който да могат да продължат да функционират, като същевременно гарантират безопасността на обществеността и на работещите в тях.
 
Смятам, че темата за приобщаването тази година бе много полезна и бързо ни подсказа как музеите могат да гарантират разнообразие и включване чрез своите цифрови дейности, използвайки потенциала на световната мрежа, за да приобщят хората у дома към своите вълнуващи истории. И дори да разширят своята публика отвъд границите на държавите. Идеи, които в музеите вече се обмисляха, бяха реализирани за броени дни.
 
Думата "музей“ произлиза от думата, означаваща храм, посветен на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. Щастлив съм, че от днешния 18 май публиката има възможността да започне да се завръща и към физически отворените врати на тези наши храмове на духовността.
 
Благодаря сърдечно на музейните специалисти за това, че не изоставиха своя пост, че останаха верни на общата ни мисия – съхраняването на паметта на българската нация и споделянето на тази памет по увлекателни и нови начини.
 
От сърце пожелавам на всички работещи в музеите и галериите много здраве. Бъдете силни и вдъхновени, защото нямам съмнение, че можем да се справим с всяко предизвикателство. Сигурен съм, че един ден чрез колекциите си ще разказвате на идните поколения как успешно сме се справили заедно.
 
Честит празник!”
 
На 18 май професионален празник честват и всички служители, работещи в зоологическите градини на територията на цялата ни страна. В по-голяма част от зоопарковете през миналите години се организираха различни прояви по случай празника. Сега това не е възможно заради пандемията от коронавирус.Събитието се чества от 2008 година насам. В България има 15 лицензирани зоологически градини. Снимки от Софийския зоопарк можете да намерите ТУК.
 
 
07:55 | 29 Май 2020 г.

Откриват автокино в София

07:55 | 29 Май 2020 г.
Тази вечер ще бъде открито първото в София пандемично автокино. Началото ще даде българският филм "Завръщане" на режисьора Ники...
Трите прасенца
16:46 | 28 Май 2020 г.

Столичен куклен театър: "Трите прасенца" посрещат ...

16:46 | 28 Май 2020 г.
В навечерието на най-хубавия детски празник 1-ви юни, магията в Столичен куклен театър отново оживява. Трупата възстановава представл...
Народен театър Иван Вазов
16:22 | 28 Май 2020 г.

Народният театър отваря врати на две сцени от 10 ю...

16:22 | 28 Май 2020 г.
81 дни след последното изиграно представление преди обявяването на извънредното положение, Народният театър „Иван Вазов“ отно...
Музикална приказка „Да целунеш принцеса”
12:21 | 28 Май 2020 г.

Музикалният театър отваря врати на 1 юни, входът е...

12:21 | 28 Май 2020 г.
Музикалният театър отваря врати на първи юни в Деня на детето. От 11:00 часа за малчуганите и техните близки на голямата сцена ще се игра...
12:32 | 27 Май 2020 г.

Христо Димитров е предложен за удостояване с орден...

12:32 | 27 Май 2020 г.
Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Христ...
15:59 | 26 Май 2020 г.

Младежкият театър кани зрителите под звездите през...

15:59 | 26 Май 2020 г.
  След повече от 3 месеца невъзможност Младежки театър "Николай Бинев" да представя постановките си на сцена пред публ...