Завърши 24-тият София Филм Фест #ЕСЕН

„Мера споредъ мера“ закри тазгодишното издание на фестивала

София филм фест
Източник: https://siff.bg/

София филм фест

Фестивалът зарадва публиката с качествена селекция, специални събития, гости и многобройни премиери на български филми.

Есенното издание на 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест завърши на 15 октомври с премиерата на трета серия на дигитално възстановения епос „Мера споредъ мера“, представен лично от режисьора Георги Дюлгеров, оператора Радослав Спасов и екип.

Тазгодишният СФФ се състоя в извънредна ситуация и въпреки това представи изключителна по качеството и разнообразието си програма от 159 филма, разположени в три сезона – пролет, лято и есен. Поради пандемията от коронавирус през март бяха прожектирани само филми от ретроспективата на Аки Каурисмаки. През лятото фестивалът имаше хибридна програма с онлайн прожекции, прожекции на открити пространства и в Дома на киното. В този период се състояха и основните конкурси, а наградите бяха връчени на церемония на 6 юли 2020 в платформа А6 на НДК.

Тук може да откриете още културни новини!

През есента фестивалът бе открит с филма на македонския режисьор Милчо Манчевски „Върба“. Световният творец гостува в София и получи специалната награда на София Филм Фест. Друг голям майстор на киното, който се срещна с публиката на СФФ, бе чешкия режисьор Вацлав Мархоул, чийто шедьовър „Боядисаната птица“ (в краткия списък с номинации за международен Оскар) събра овациите на фестивалната публика. Извънредно бе и събитието с онлайн интервюто на полския киновед Барбара Холендер с легендата Агнешка Холанд, която получи специалната награда ФИПРЕССИ 94 Платиниум в рамките на фестивала.

Прожекциите бяха разположени в 10 софийски киносалона и откритото пространство София Съмър Фест при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

СФФ Есен ще се запомни с премиерите на 11 нови български игрални и документални филми, представени от техните автори, сред които Иван Черкелов, Адела Пеева, Коста Биков, Иван Юруков, Любомир Халачев и други. Наградата на Булсатком за най-добър български документален филм бе връчена на режисьорите на „Пасажери“ Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Публиката на Дома на киното имаше привилегията да присъства на срещата с режисьора Тео Ушев и писателя Георги Господинов след прожекцията на анимационния „Физика на тъгата“, както и на историческата премиера на дигитално възстановения „Мера споредъ мера“ в присъствието на режисьора Георги Дюлгеров, съсценариста и актьор Руси Чанев, оператора Радослав Спасов, художника Георги Тодоров-Жози, актьора Стефан Мавродиев, директора на продукцията Кирил Кирилов и много други членове на екипа на филма. Специалната прожекция последва премиерата на книгата на проф. Дюлгеров „Биография на моите филми“.

Домът на киното бе домакин на две изложби – ескизи от работната книга на Анри Кулев за филма му „Имало една война“ и фотоси от трилогията „Мера споредъ мера“ по случай 40-годишнината от началото на снимките на филма. В последния фестивален ден бяхме свидетели на презентация на Доли медия студио по повод опита им с дигиталното възстановяване на класически български филми и за пореден път бе повдигнат проблема с дигитализацията на филмовата ни памет.

24-тият София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

балет
15:30 | 28 Октомври 2020 г.

Балетът на Софийската опера се включва в World Bal...

15:30 | 28 Октомври 2020 г.
За първа година балетът на Софийската опера ще се включи в отбелязването на Световния ден на балета на 29 октомври.   Инициа...
фестивал
11:06 | 28 Октомври 2020 г.

Откриха мини изданието на кинофестивала в Кан (СНИ...

11:06 | 28 Октомври 2020 г.
Червен килим, вечерни рокли и фотографи: символичното издание за 2020 година на кинофестивала в Кан, смятан за най-престижния в света, бе...
Тракийски гроб от IV век преди Христа във Велико Търново 1
16:46 | 27 Октомври 2020 г.

Откриха тракийски гроб от IV век преди Христа във ...

16:46 | 27 Октомври 2020 г.
Тракийски гроб от IV век преди Хр., част от некропол, е открит при тазгодишните археологически проучвания в някогашния средновековен квар...
Мария Бакалова и Саша Барон Коен
15:11 | 27 Октомври 2020 г.

Мария Бакалова от „Борат 2“ е най-търсената актрис...

15:11 | 27 Октомври 2020 г.
Мария Бакалова - запомнете това име, защото в момента цял Холивуд говори за него. Причината? Тя е в главната женска роля на най-скандални...
филмов фестивал
13:16 | 27 Октомври 2020 г.

Започна мини филмов фестивал в Кан

13:16 | 27 Октомври 2020 г.
Отменен през пролетта поради COVID-криза, филмовият фестивал в Кан предлага символична мини версия във вторник, отворена за общественостт...
08:32 | 26 Октомври 2020 г.

Показаха новия заек от „Ну, погоди!” (СНИМКА)

08:32 | 26 Октомври 2020 г.
„Союзмултфилм" показа образа на заека в новите епизоди на популярния анимационен филм „Ну, погоди!”, съобщи РИА Но...